Szabadidő

8 különleges esküvői szokás a világ minden tájáról

Kacsázás, cipőlopás, favágás... Összeszedtük a világ 8 legkülönlegesebb esküvői szokását.

1. Köpdösés Kenyában

Kenyában, a maszájok körében az a házasságkötési szokás, hogy az örömapa megköpdösi a menyasszony fejét és mellkasát a ceremónia után. Ezzel a szokással a maszájok az egymás iránti tiszteletüket fejezik ki.

2. Éjszakázás Libanonban

Általános szokás, hogy az esküvőt követő bulit az ifjú pár előbb hagyja el, mint a vendégek nagy része. Ám Libanonban a friss házasoknak meg kell várniuk, amíg minden vendég távozik.

3. Kacsázás Dél-Koreában

Ebben az ázsiai országban faragott mandarinrécét szokás nászajándékba adni. Úgy hiszik, hogy ezek a récék egy életen át párjukkal maradnak, ráadásul a békét és a termékenységet szimbolizálják.

4. Cipőlopás Indiában

Ezt a hagyományt a helyiek Joota Chupai-nak nevezik. A vőlegény cipőjét kell ellopni, méghozzá a menyasszony családjához tartozó legidősebb, hajadon nőnek. Az esküvői szertartáshoz a vőlegény leveszi a cipőjét, ekkor dugja el a lábbelit a hölgy, amelyet váltságdíjért cserébe kaphat vissza az újdonsült férj. Ez a hagyomány a két család egyesítését jelképezi Indiában.

5. Favágás Németországban

Ezzel a hagyománnyal a német párok közvetlenül az esküvői ceremónia után találkoznak. Egy fahasábot kell közösen elfűrészelniük, amely közös életük első leküzdendő akadályát jelképezi.

6. Koronázás Görögországban

Egy hagyományos görög ortodox esküvő nélkülözhetetlen kelléke a korona, az ugyanis a két család és a két lélek egyesülésének és egy új királyság létrejöttének szimbóluma. A pár, koronával a fején, a papot követve háromszor megkerüli az oltárt. A koronák levételével ér véget a ceremónia.

7. Seprűugrás Amerikában

Ez a hagyomány az afroamerikaitól származik és az örökség mellett a két család egyesítését is szimbolizálja.

8. Lányrablás Magyarországon

Ez a hagyomány jellemzően egy kelet-európai szokás. (A vőlegény családja rabolja el a menyasszonyt, aki váltságdíj ellenében kapható csak vissza.)

Az esküvőt rendszerint megelőzi a jegyben járás, amelynek szokásai földrészenként szintén változnak. Vajon 10 hónap jegyben járás után ideális házasodni? Vagy 2 év után? Vagy épp 6 év után? Nézzetek meg erre egy kacagtató példát, Annie és Jake történetét.

Ketten jegyben a megújult Filmcafén, minden pénteken 21 órakor

8 különleges esküvői szokás a világ minden tájáról

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top