Szabadidő

Buddy Valastro, a Tortakirály: “a nejem azt szokta mondani: Buddy csinálj egy tortát, az neked a terápia”

Buddy Valastro, a TLC csatorna Tortakirálya Budapestre látogatott. Bármennyire is fáradt volt, csak úgy ontotta magából a sztorikat. Beszélgettünk vele a családjáról, a nagy mumus fondantról, a magyar süteményekről és a cukrászdája terjeszkedéséről is.

Úgy látom, elég sok magyar süteményt kapott a magyar újságíróktól. Korábban próbált már magyar édességet készíteni?

Imádom az édességet (nevet). Nem kóstoltam korábban magyar süteményt, és az ízvilágot sem nagyon ismerem. De tervezem, hogy ameddig Budapesten leszek, felkeresek néhány helyet.

Tesztelni akarja?

Mindig tesztelni kell a többiek kínálatát.

Mit gondol, miben tér el az európai ízlés az amerikaitól?

Általánosságban azt mondanám, hogy az amerikaik sokkal édesebben esznek. Rengeteg cukrot használunk, mert erre van igény. Itt Európában más a helyzet.

Megnézem
Összes kép (1)

Mit gondol a magyar ételekről?

Azt tudom, hogy gyakran használnak paprikát fűszerezéshez, én pedig nagyon szeretem a fűszeres ételeket.

A Tortakirály a 7. évaddal tér vissza a képernyőre. Felfogta ezt a hatalmas sikert?

Számomra is elképesztő, hogy már a 7. évad jön, ami még elképesztőbb, hogy ennyien imádják a műsort Amerikától Magyarországig. Ez egy családi show, szívből csináljuk. Máshogy nem lehet. Én ugyanaz az ember vagyok a tévében, mint az életben. Nem felejtettem el, hogy honnan jöttem. Nem mondok nemet, ha közös képet szeretnének készíteni velem a rajongók.

Láthatóan most is nagyon fáradt. Néhány nap alatt járja be Európát. Hogyan képes feltöltődni?

Amikor kimerült vagyok, vagy lelkileg megvisel valami, akkor a nejem csak annyit mond: csinálnod kell egy tortát, az számodra a terápia, Buddy. És igaza van.

Említette, hogy a Tortakirály családi show. Nem veszélyes keverni a családot és az üzletet?

Senki nem tökéletes, a mi családunk sem. Hogy vannak-e vitáink? Persze, hogy vannak! De semmi nem erősebb a családnál, és senkiben nem bízom annyira, mint a családtagjaimban, így én azt mondom, hogy a vállalkozásunk ezért sikeres.

Négy gyermeke van. Meséljen róluk kicsit.

Sofia nagyon kreatív, Buddy soha nem ad fel semmit, Marco mindenki barátja akar lenni, igazi politikus jellem, Carlo még kisbaba, kíváncsian várjuk, hogy ő milyen személyiség lesz.

A Tortakirály egyik részében egy anyuka az utolsó pillanatban esett be a boltba, és egy születésnapi tortát akart venni a gyerekének. Emlékszem, hogy milyen jól kezelte a helyzetet. Főleg pedig arra a látványos és kreatív tortára emlékszem, amit készített, pedig nem is volt az ütemtervben. Ez bevett az önök üzletében?

Nagyon köszönöm, tényleg élvezettel csináltam a tortát, jólesik az elismerés. Én is emlékszem erre a jelenetre. Először is, egy vevőnek sosem mondok nemet. Másrészt pedig szeretem a kihívást. Abban a pillanatban döntöttem el, hogy mit teszek a tortára. Akkor határoztam el, hogy több ilyet kellene csinálnunk, mert a vevők is élvezik, hogy részesei a folyamatnak.

Megnézem
Összes kép (1)

Könnyűnek tűnt a díszítés, ahogy csinálta, de hiába is próbáltam utánozni.

Igen, ez a titka az egésznek. Hogy olyan könnyűnek látszik, de rengeteg energiát igényel meg sok gyakorlást.

Nekem igazából úgy tűnik, hogy percek alatt kitalálja mások igényeit. Hogyan zajlik igazából a tortatervezés?

Mondjuk, ha maga rendelné, megkérdezném, milyen alkalomra, milyen ízű tortát szeret, és kérném, hogy meséljen egy kicsit. Miközben beszél, az én fejemben már kirajzolódik a torta, amit rögtön el is mondok, ahogy a műsorban is. Később jöhetnek az apróbb finomítások vagy technikai megoldások, ha mondjuk egy méretes tortáról van szó.

Egy ilyen gigantikus és látványos tortának általában hány százaléka ehető? Hiszen elég sok mindent be szokott építeni egy-egy ilyen süteménybe.

Változó. Lehet, hogy csak öt szelet, de lehet száz is vagy bármennyi. Attól függ, hogy a megrendelő mit szeretne. Minden lehetséges.

Lehet, hogy egyszer lesz egy Buddy-féle Carlo cukrászda Budapesten is?

Az már biztos, hogy minden földrészen szeretnénk üzletet nyitni. Hogy Magyarországon lesz-e, azt nem tudom. Csak akkor nyitok meg egy cukrászdát, ha 100%-ig megbizonyosodom arról, hogy sikeres lesz. Ha mégis lenne Budapesten egy üzletem, akkor biztosan úgy nézne ki a kínálat, hogy 50%-ban a hagyományos “Carlo” sütik, és 50%-ban a magyar kedvencek lennének jelen. Így összeházasítanánk a két konyhát.

Merre megy a trend a cukrászatban? Ön szerint itt is egyre inkább egészséges, “mindenmentes” ételek kerülnek előtérbe?

Én a minőségi hozzávalókban és a mértékletességben hiszek. Ne egyél meg 12 fánkot, egyél meg egyet. Süss vajjal, de csak egy szeletet egyél belőle. Persze, ha valaki az allergiája vagy a cukorbetegsége miatt eszik másfajta süteményt, az más kérdés.

Mit tanult meg egy életre az elmúlt 20 évből?

17 éves voltam, amikor édesapám meghalt. A középiskola padjából egy cukrászda vezetői posztjára kerültem. Mégis hogyan mondhattam volna meg 17 évesen a 30 éve sütő cukrászoknak, hogyan kell jó süteményt csinálni? Megtanultam, hogy a tiszteletet ki kell érdemelni. Ezt pedig csak kemény munkával lehet.

A Tortakirály hetedik évada október 14-én debütál a TLC csatornán!

 

Buddy Valastro kedvenc tortái

“Minden esküvői torta, amit készítettem, meghatározta az életemet”

Buddy Valastro, a Tortakirály:

“A legjobb torta, amit valaha sütöttünk, a Transformers torta volt. 10 ember 3 napig dolgozott rajta napi 20 órát. Amikor elkészült, bevallom, elsírtam magam. Az jutott eszembe, hogy vajon édesapám mit szólna hozzá, ha látná.”

Buddy Valastro, a Tortakirály:

“Imádtam az aligátor tortánkat is, mert az pont olyan őrült volt a játékos szájával, mint amilyen én vagyok.”

Buddy Valastro, a Tortakirály:

“Természetesen életem meghatározó tortája volt a feleségemről formázott életnagyságú torta. Hiszem, hogy sehol nem lennék a feleségem nélkül, és minden férfi csak félember a társa nélkül.

Buddy Valastro, a Tortakirály:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top