Szabadidő

Közeleg Márton-nap, együnk libát!

Nálunk nagy hagyománya van az isteni libából készült ételeknek, és ilyenkor ősszel nekem is egyre gyakrabban jut eszembe egy kis sült libacomb, vagy egy jó libamájas szendvics. Hogy éppen most is az ínycsiklandó libás falatokra gondolok, azt a McDonald’snak köszönhetem. Láttam a Magyar Hetek reklámfilmet, és bizony azt éreztem, hogy összefut a nyál a számban. Marhaburger sült libamájjal és Libaburger lila káposztával. Imádom.
Közeleg Mártonnap, együnk libát!

De, hogy kerül a Mekibe a magyar liba?

Kinyomoztam. 2014-ben volt az első libamájas Magyar Hetek promóció a McDonald’sban. Szendvicsükhöz, úgy döntöttek, megkeresik a legfinomabb libamájat, így került be beszállítóként a kiskunfélegyházi Integrál Zrt.

A világ libamájtermelésének több, mint 80%-át Magyarország adja, a teljes magyar libamájtermelésnek 35-40%-a pedig Kiskunfélegyházáról, az Integrál Zrt. libafeldolgozó üzeméből érkezik. Kiskunfélegyházán és környékén évszázados hagyománya van a libatartásnak és -feldolgozásnak. Ezt a hagyományt követi az Integrál Zrt., amely Magyarország egyik legrégebbi alapítású hízottliba-feldolgozó üzemét, s egyben az ország legnagyobb hízottvíziszárnyas-vágóhídját működteti itt. A cég saját integrációját is létrehozta, egy kézben fogva össze a tenyésztést, keltetést, neveltetést és hizlalást, így munkájukhoz az alapanyag 60%-a ma már saját állományból érkezik.
A hízott liba feldolgozásakor szinte minden művelet hagyományosan, kizárólag kézi erővel történik, nagy szakértelemmel és odafigyeléssel. Ettől annyira különleges.

A libamájas szendvics hatalmas sikert aratott, így a hazai ízeket bemutató McDonald’s-promóciók történetének egyik legnépszerűbb darabja lett. Sokunk örömére tovább bővítik az együttműködést, ezért az idén már a libamáj mellett kicsontozott libacombot is szállít a cég a Mekinek, hogy ínycsiklandó Libaburger legyen belőle.

Számomra újdonság volt, hogy ekkora nemzetközi cég magyar beszállítóval dolgozik, sőt nemcsak az Integrál Zrt.-vel, hanem számos más, kiváló minőséget előállító hazai cég is a McDonald’s beszállítója.

Te tudtad, hogy a McDonald’s kiváló hazai beszállítókkal dolgozik?

Az éttermeikben kínált ételek többek között hazai csirkehúsból, tojásból, salátából, paradicsomból, hagymából, szószokból, öntetekből, mézből, sajtfélékből készülnek.

Közeleg Mártonnap, együnk libát!

Ketchup:
A 67 éves, magyar tulajdonú Univer Product Zrt. és az étteremhálózat üzleti kapcsolata 27 éves múltra tekint vissza, már az első hazai McDonald’s-étterembe is az Univer szállította a szendvicsszószokat.

Saláta:
Az Eisberg Hungary Kft. 1992-es megalakulása óta beszállítója a hazai McDonald’snak. Az étteremlánc Magyarországon kizárólag az Eisbergtől vásárolja termékeihez a salátafélét, friss hagymát, kígyóuborkát, paradicsomot és koktélparadicsomot.

Közeleg Mártonnap, együnk libát!

Hagyma:
A McDonald’s-éttermek salátáiban, hamburgereiben felhasznált vöröshagymát Európában összesen négy beszállító biztosítja. Kiválasztásuk alapja, hogy ők képesek megfelelni az étteremlánc által a beszállítókkal és az alapanyagokkal szemben támasztott rendkívül szigorú követelményeknek. Egyikük a szegedi székhelyű Mezőker Kft.

Tojás:
A szigetcsépi központú Capriovus Kft. a McDonald’s kizárólagos tojásbeszállítója több mint egy évtizede. Ma évente 3 millió darab mélyalmos tartásból származó héjas tojással járul hozzá a McDonald’s reggeli termékeihez.

Közeleg Mártonnap, együnk libát!

Csirkehús:
Az OSI Food Solutions Hungary Kft. a világ egyik vezető húsipari vállalata, az OSI cégcsoport tagja. Az OSI-csoport marha-, sertés- és csirkehúst dolgoz fel a McDonald’s termékeihez. Az alapanyagok közül a csirkehús érkezik hazai vágóhidakról.

A McDonald’s hazai csirkehúsbeszállító partnereitől az OSI bábolnai feldolgozó üzemén keresztül jut el az alapanyag Magyarország és 19 más európai ország McDonald’s-éttermeibe.

Libamáj:
Igazi újdonság és persze különlegesség is. A kiskunfélegyházi Integrál Zrt. előtt 2014-ben nyílt meg az út, hogy prémium minőségű, “A” kategóriás, kézzel válogatott, tisztított, hízott libamájat szállíthasson a Magyar Hetek promóció libamájas szendvicskülönlegességéhez.

A szendvics a hazai ízeket bemutató McDonald’s-akciók történetének egyik legnépszerűbb darabja lett. Az együttműködés folytatódik, a kiskunfélegyházi vállalkozás a libamáj mellett 2015-ben kicsontozott libacombot is szállít az OSI bábolnai üzemébe, ahonnan további feldolgozás után kerülhet az éttermekbe.

Közeleg Mártonnap, együnk libát!

Sajt:
A veszprémi Pannontej Zrt. a magyar sajtpiac egyik legjelentősebb szereplője, nevéhez olyan közkedvelt, piacvezető márkák fűződnek, mint a Medve, a Tihany, a Pannónia, vagy a Karaván. A McDonald’s éttermeibe 2001 óta szállít be natúr joghurtot és panírozott sajtfalatokat – tavaly joghurtból 20 tonnát, sajttermékekből összesen mintegy 85 tonnát. Termékei ma már számos európai ország McDonald’s éttermeibe is eljutnak.

Méz:
A Mézes-kert 2002 Kft. kizárólag magyar termelőktől vásárol, csomagol és értékesít 100%-ban természetes, mindenféle adalék- és színezőanyagtól mentes mézet. Feldolgozóüzeme, amely a Heves megyei Tófaluban zöldmezős beruházásként épült, az egyik legkorszerűbb mézkiszerelő üzem Magyarországon. 2007 óta beszállítója a McDonald’snak.

További információk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top