Szabadidő

Walt Disney még a saját házát is odaadta érte – 78 éves a Hófehérke és a hét törpe

1937. december 21-én mutatták be a Disney-mesét, a Hófehérke és a hét törpét, aminek elkészítéséről még a felesége is próbálta lebeszélni Walt Disney-t.

Hogyan jut eszébe valakinek az 1900-as évek elején rátenni a szakmai jó hírét és összes vagyonát, hogy évekig készíthessen valamit, ami aztán lehet, hogy megbukik? A filmproducer már 1934-ben bejelentette, hogy nagy dobásra készül. Végül három éven át dolgozott hatalmas stábjával együtt a Hófehérke és a hét törpén, de megérte ennyit várni rá. A filmes óriási fába vágta a fejszéjét ezzel a mesével, hiszen hatalmas költségvetéssel dolgoztak. Walt Disney a saját házára is jelzáloghitelt vett fel, hogy elegendő tőkéje legyen az elkészítésre, mivel ennek a filmnek a költségvetése nagyjából másfél millió dollárra rúgott. Összehasonlításképpen: a korábbi Disney-mozik 250 ezer dollárból készültek el.

Mindenki óvta őt a produkciótól, üzlettársa és felesége is megpróbálta lebeszélni róla. Disney azonban úgy döntött, hogy dupla vagy semmi alapon a duplára tesz. Nem lett igaza. A Hófehérke és a hét törpe ugyanis nem duplát hozott, hanem a sokszorosát annak, amit a producer a legmerészebb álmaiban gondolni mert. A mese több mint 400 millió dollárt hozott a konyhára, és ezzel jelenleg is a 10 legtöbb hasznot termelt filmek egyike Amerikában. A nyereségből Walt Disney olyan további sikerfilmeket gyártott, mint a Pinokkió, a Dumbo, a Bambi, az Alice Csodaországban vagy a Pán Péter.

A törpék a bányába indultak, na és persze világhódító útjukra

A rajzfilm a Grimm testvérek Hófehérke című meséje alapján készült. A történet szerint Hófehérkét, a gyönyörű és kedves királylányt mostohája elűzi a palotából, és meg akarja öletni, hogy ő lehessen a birodalom legszebb nője. A vadásznak azonban megesik a szíve a fiatal lányon, és az erdőben hagyja őt. Hófehérke rátalál a hét törpe házikójára, ahol a törpékkel jó barátságot köt, és velük éldegél tovább. Egészen addig, amíg a gonosz mostoha tudomást nem szerez arról, hogy Hófehérke él, és fel nem kutatja őt. Egy mérgezett almával kínálja meg jóságos öregasszony képében. Az almától Hófehérke meghal, a törpék üvegkoporsóba zárják, és siratják. Rájuk talál a szép, szőke herceg, aki csókjával felébreszti a királylányt, és boldogan élnek együtt, amíg… De ez már nem a mese tárgya. Hát melyik gyerek ne imádna egy ilyen királylányos-herceges-törpés történetet, és melyik felnőtt ne olvadna el attól, hogy az igazi szerelem mindent képes legyőzni? Tuti kasszasiker.

A Hófehérke és hét törpét 1937. december 21-én mutatták be a mozikban. A bemutatón álló ovációval tapsolták a nézők a remekművet. A közönség soraiban ült többek között Judy Garland és Marlene Dietrich is, akiket szintén teljesen elkápráztatott az újdonság varázsa. A mesefigurák még azon a héten a Time magazin címlapjára kerültek, és elindultak világhódító útjukra. Rögtön Oscar-díjra jelölték, de eredetileg csak a legjobb filmzene kategóriában, amelyet meg is nyert. Egy évvel később azonban utólag Oscar-különdíjat kapott, az indoklás szerint azért, mert innovatív technikájával úttörőjévé vált a szórakoztatásnak.

Disney öt dollárt fizetett egy jó poénért

A Hófehérke és a hét törpe a filmgyártás területén több szempontból is újdonságnak számított. Ez volt ugyanis a Walt Disney filmvállalat első egész estés produkciója. Mivel az alkotók az animáció területén is nagyon sok újdonságot hoztak ezzel a mesével, minden apró részletre rendkívüli módon ügyeltek. Például hogy egyszerűek, mégis látványosak legyenek a rajzok, és hogy hogyan kell úgy “mozgatni” a figurákat, hogy minden mozzanatuk tökéletes legyen. A humor különösen nagy figyelmet kapott a készítés során. Walt Disney annyira komolyan vette a poénkodást, hogy arra biztatta a stúdió összes alkalmazottját, hogy agyaljanak ki jobbnál jobb gegeket, és minden használható poénért 5 dollárt fizetett.

Bár az írók számtalan ötlettel rukkoltak elő a mesével és a történettel kapcsolatban, Disney már az elején kikötötte, hogy a fő karaktereket a hét törpének kell képviselnie, és a poénokat is rájuk kell építeni. A törpék neveinek kitalálásakor valóságos ötletbörze robbant az alkotóknál, végül több mint ötvenféle elnevezésből választották ki a legjobbnak gondolt hetet. Így lett a törpékből Tudor, Vidor, Morgó, Szundi, Szende, Hapci és Kuka, de nagyon esélyes volt a Pocakos, a Tökmag és a Lusta is.

Gyilkos hajkefe helyett a mérgezett alma volt a nyerő ötlet

Az alkotók nemcsak a törpék nevei kapcsán, hanem a történet kulcsmozzanataival kapcsolatban is sokáig tanakodtak, például azon, hogyan ölje meg a gonosz mostoha Hófehérkét, vagy hogy egyáltalán megölje-e őt. Számos ötlet érkezett erre is, volt olyan javaslat, amely szerint mérgezett hajkefét kap ajándékba a királylány, de a törpék még azelőtt rájönnek a cselre, mielőtt megfésülködne vele. Így Hófehérke megmenekül, a gonosz mostoha pedig börtönbe került volna. Számos részt, amelyet előzetesen szerettek volna benne hagyni a filmben, végül kivágtak. Soha nem láthattuk például azt a részt, amikor a törpék ajándékot faragnak az erdő állataival Hófehérkének. A karaktereket is sokféleképpen képzelték el a készítők, az egyik verzió szerint sokkal komikusabbak, esetlenebbek, bohóckodósak lettek volna a szereplők. Végül azonban a jól ismert figurák mellett döntöttek az alkotók, és talán senki nem bánja.

A történet mellett a zene is mindent visz

A Hófehérke és a hét törpe Magyarországra ugyan csak a premier után 25 évvel, 1962-ben jutott el, de azóta is töretlen a sikere. Persze a sikerhez hozzátartozik, hogy az izgalmas történet, a gyönyörűen megrajzolt figurák, az aranyos humor mellett a zenei betétek, a fülbemászó dallamok is magával ragadóak. Az első megjelenés óta számos változatban feldolgozták már, de az eredeti sikerét egyik verzió sem múlta felül. Az élményt a magyar szinkronhangok is feledhetetlenné tették és teszik. Amikor Hófehérke megszólal Váradi Hédi, majd énekel Házy Erzsébet gyönyörű hangján, a gyerekek le sem tudják venni a szemüket a képernyőről. De a törpékkel is hasonló hatást értek el, hiszen ki ne figyelne Csákányi László, Márkus László, Suka Sándor, vagy a mesélő Pálos György hangjára.

A Hófehérke és a hét törpe figurái valóságos bálványokká váltak a gyerekek körében. A mese világszerte kapható mindenféle hang- és képhordozón, mesekönyvben, diafilmen, képregényben, sőt még musicalként is feldolgozták, amelyet a Broadway-n nagy sikerrel mutattak be. Még ma sincs olyan játék- vagy ajándékbolt, amelynek a polcain ne lenne valami hófehérkés vagy éppen törpés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top