Szabadidő

Nemes Jeles László: “álmodni sem mertünk az Oscarról”

A frissen szerzett Golden Globe-díjjal lépett fel az Uránia Nemzeti Filmszínház pódiumára Nemes Jeles László rendező, Sipos Gábor producer és a frissen Oscar-díjra jelölt Saul fia stábja, hogy elmeséljék, mit éreznek most, hogy a filmjük Oscar közelbe került, min mentek keresztül az elmúlt fél évben, és mi vár még a Saul fiára a következő hónapokban.

 “A sok külföld miatt lassan már nem tudok rendesen magyarul beszélni” – kezdte az ünnepi sajtótájékoztatót a friss Oscar-jelölt Nemes Jeles László, aki az elmúlt hónapokban százötven közönségtalálkozón vett részt, megszámlálhatatlanul sok interjút adott angolul és franciául, és bár kétségtelenül nagyon örült az aznap bejelentett Oscar-jelölésnek, látszott rajta, hogy nagyon fáradt. Persze erre az egyszeri magyar ember mondhatja azt, hogy soha nagyobb problémái ne legyenek, és ezzel ő is tisztában van. Elmondásuk szerint a sok siker és elismerés lassan már összemosódik a stábtagokban, mert minden egyszerre történik, és a következő másfél hónapban is 3-4 naponta várható ilyen vagy olyan jelölés vagy díj bejelentése.

Nemes Jeles László:

Ez vár a Saul fiára – a világsiker állomásai és a német nehézségek

A Saul fia cannes-i sikere után már tudták, hogy a filmre nagy dolgok várnak, de arról akkoriban még álmodni sem mertek, hogy akár az Oscarig is eljuthat. “Amikor Cannes előtt leültünk a világforgalmazóval, azt mondták, nem tudják, hogy az amerikaiak hogyan fognak rá reagálni. Az Oscart senki nem ígérte be nekem. Aztán, mint kiderült, pont az fogta meg benne az amerikai közönséget, amitől a legjobban tartottunk: az újító szándék. Korábban azt gondoltam, hogy csak klasszikus történetmesélésű filmeket akceptálnak, de úgy tűnik tévedtem” – mesélte a rendező. Nemes Jeles László szerint a holokausztot eddig mindig kollektíven ábrázolták, és valahogy az egyén elveszett benne. Ebből adott vissza valamit a Saul fia, és talán ennek köszönheti a sikerét.

A film egészen fantasztikus számokat produkál.

A producerek elmondása szerint mostanáig nyolcvan országba tudták értékesíteni a forgalmazási jogokat, köztük olyan helyekre is, mint Malajzia vagy Vietnam, ahol az elmúlt évtizedekben nagyítóval kellene keresni a magyar mozifilmeket a kínálatban.

Magyarországon éppen a héten fogadta a százezredik nézőt, ami valószínűleg ennél sokkal több lesz, mivel a Saul fia Golden Globe-díja és az Oscar-jelölés hatására ettől a műsorhéttől kezdve rengeteg mozi – Budapesten és vidéken is – újra műsorára tűzi, hogy azok is láthassák, akik tavaly lemaradtak róla.

Nemes Jeles László:

Az amerikai számokról még nem sokat tudtak mondani, ugyanis az ottani forgalmazó, a Sony Pictures Classics szándékosan a lassan növekvő terjesztésben bízik. Eddig összesen négy moziban vetítették a filmet, telt házakkal, de heteken belül ez a szám több százra hízik majd, és akkor kiderül, lehet-e az USA-ban is kasszasiker a Saul fiából. A sajtótájékoztatón kiderült, hogy a film amerikai Oscar-kampányát a magyar Filmalap is pénzzel segíti, de a munka PR és marketing részét a helyi forgalmazó végzi. A fontosabb piacok közül a film eddig csak Oroszországban nem talált forgalmazóra, és ugyan Németországban már van forgalmazó, de hivatalos premierdátum még nincs. Erre reagálva – valamint arra, hogy a németek sokáig eléggé elzárkóztak a filmtől – Nemes Jeles kijelentette, hogy küzdeni fog, és nem hagyja, hogy Németország gettóba zárja a filmjét, hiszen azért készítette, hogy rájuk is hatással legyen.

Első filmesként is lehet világsikert aratni

A rendező kifejtette, hogy a filmje eredményei sok szempontból fontosak. Egyrészt a Saul fia az élő bizonyíték arra, hogy egy első filmes rendező is érhet el ilyen sikereket. “Nem vagyunk zsenik, csak nagyon keményen dolgozunk” – tette hozzá szerényen a direktor, aki február elején repül vissza az Egyesült Államokba, hogy folytassa a kampányolást a díjszezonban. “Azzal az alázattal kellett elkészítenünk ezt a mozit, hogy tudtuk: 430 000 magyar ember sorsáról forgatunk filmet, és ha jól végezzük a dolgunkat, akkor nemzedékek gondolkodását tudjuk befolyásolni” – magyarázta a film látványtervezője, Rajk László, és ehhez a gondolathoz csatlakozva Nemes Jeles hozzátette, hogy szeretné, ha minél több kamasz látná a filmjét Magyarországon, mivel a társadalmunkban komoly problémának látja az empátia hiányát.

Nemes Jeles László:

Üzenet a trolloknak, és a jövő

Az eseményen szóba kerültek a filmhez kapcsolódó cikkek alatt rendre megjelenő negatív kommentek is, de Nemes Jeles csodás eleganciával rázta le magáról a trollok seregét:

Kommenteket olvasni az interneten egy ilyen helyzetben olyan, mint elmenni egy hangversenyre, felvenni a hangot, majd utána összevágni belőle a köhögéseket, és azt meghallgatni.

A direktor már javában készül a második filmjére, ami egy fiatal nő története lesz az I. világháború kitörésének idején. Ez biztosan magyar film lesz, jórészt magyar pénzből, de bővebben még nem akart mesélni róla, hiszen még javában a forgatókönyvet fejlesztik, és próbálják megtalálni a főszereplőjüket.

A 2016-os Oscar-díj, legjobb idegen nyelvű film kategória többi jelöltjéből nem látták mindet, ezért nem is akarták a sajtó képviselői előtt értékelni őket, de Sipos Gábor producer megígérte, hogy az Oscar-gáláig mindet megnézik majd.

Nemes Jeles László:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top