Szabadidő

A Golden Globe-gála legszebb mondata a Saul fia díjazott rendezőjéé volt, de Leonardo DiCaprio is örülhetett

Leonardo DiCaprio A visszatérő című filmje, Katy Perry erősen túltolt, folyamatosan szereplő dekoltázsa és a Saul fia fantasztikus győzelme uralta az estét a 73. Golden Globe-díjátadón, ami az est szupergonosz házigazdája, a komikus Ricky Gervais beszólásainak következtében lett igazán emlékezetes.

“Az évtizedek során a holokauszt egy absztrakció lett, de számomra inkább egy emberi arc. Kérem önöket soha, ne feledjék el ezt az arcot!”  Ezekkel a szavakkal vette át Nemes Jeles László a Saul fiáért kapott Golden Globe-díjat, amit Gerard Butler és Helen Mirren adott át a 73. Golden Globe gála félidejében. Mirren nagy örömmel jelentette be, hogy Magyarországgal egy olyan ország nyert, amelyik még sosem kapott korábban Golden Globe-ot, és ettől a ponttól kezdve nekünk magyaroknak ez a gála már csak jó lehetett, hiszen történelmet írtunk.

Nemes Jeles László a Golden Globe díjjal
Nemes Jeles László a Golden Globe-díjjal

Egy szemét műsorvezető szemét, de szórakoztató poénjai

Ahogy a 73. Golden Globe-gála első díjazottja, Kate Winslet (a Steve Jobs mellékszerepéért kapta) is mondta: 2015 a nők éve volt a mozikban, és ez az idei Golden Globe-gálán is meglátszott. Néhány év kihagyás után a rettegett angol komikus, Ricky Gervais visszatért, hogy Tina Fey és Amy Poehler rövid uralma után visszavegye a Beverly Hilton Hotel színpadát műsorvezetőként. Rögtön meg is jegyezte, hogy ő is amellett van, hogy a nők ugyanazért a munkáért  ugyanazt a fizetést kapják, és ő is pont ugyanannyit kap, mint tavaly Tina és Amy – együtt. Persze rögtön szabadkozott is, hogy ő egyedül csinálta meg azt a melót, amihez ők ketten kellettek, de Ricky Gervais humora már csak ilyen.  A nők fizetéséről ezután se szállt le. Megjegyezte, hogy tetszik neki az új hollywoodi trend, miszerint a nagy hollywoodi sikereket, mint a Szellemirtók és az Ocean’s Eleven újraforgatják női főszereplőkkel is. Ez duplán jó a stúdióknak, mert garantált a kasszasiker, és a színészek fizetésére is kevesebbet kell költeniük… A Szellemirtókban főszerepet alakító Melissa McCarthy elég csúnya grimaszt vágott a poén hallatán.

Ricky Gervais és Mel Gibson
Ricky Gervais és Mel Gibson

Persze Gervais a házigazdákat, a Hollywood Foreign Press Associationt, és a műsort sugárzó NBC-t sem kímélte: finoman megjegyezte, hogy a tévétársaság egy, azaz egyetlen nominációt sem gyűjtött be a tévés kategóriákban idén. A díjakról döntő HFPA tagokról pedig megjegyezte, hogy csak azért csinálják ezt az egészet, hogy közös szelfiket készíthessenek a sztárokkal, és amúgy is mindegy, mit gondolnak, mivel a hollywoodi filmstúdiók már előre megvették a díjakat. 🙂 Gervais azonban a legszemetebb szövegeit idén is Mel Gibsonnak tartogatta, aki a Mad Maxet konferálta fel az este. Nem elég, hogy ismét utalást tett Gibson zsidózó múltjára, amikor azt mondta, hogy szeretne végre valami kedveset mondani a színészről, de ehelyett inkább megiszik egy italt vele és Bill Cosbyval egy hotelszobában…

A legemlékezetesebb díjátadók

Idén a díjátadók és prezentálók többsége eléggé rutinból tette a dolgát, de azért akadt pár érdekesebb pillanat. A legfeltűnőbb ruha kategória díját kapásból a mélyen dekoltált Katy Perrynek, valamint Jamie Alexandernek adnám, akinek a melleit alig takarta valami, és még vicces is volt, amikor lecseszte a súgógép kezelőjét, amiért túl lassan végezte a dolgát. Jonah Hillnek is köszönhettünk egy jó momentumot, aki A visszatérő grizzly medvéjének öltözött, hogy Channing Tatummal közösen adjon át egy Golden Globe-ot. Jamie Foxx a legjobb filmzene díjának átadásánál szándékosan “Steve Harvey-zott” egyet, amikor a kategóriában nem jelölt Straight Outta Comptont nevezte meg győztesként a valódi nyertes Ennio Morricone helyett, aki helyett végül Quentin Tarantino vette át a díjat az Aljas nyolcas score-jáért. Jennifer Lawrence és a komika, Amy Schumer a legjobb barikként léptek a színpadra, és a saját sztárbeceneveiken (JLaw és… ASchum) élcelődtek picit. Brad Pitt és Ryan Gosling poénkodni próbált, de meglepően humortalan párost alkottak, Kurt Russellt pedig jó volt látni Kate Hudson társaságában a színpadon, bár semmi izgalmasat nem tettek vagy mondtak, egyszerűen csak szépek voltak együtt. A leghumorosabb felkonfot Jim Carrey mondta, aki folyton kihangsúlyozta, hogy ő már kétszeres Golden Globe-díjas, és minden vágya, hogy végre háromszoros legyen. Az egészet annyira túltolta, hogy a közönség végig szakadt a röhögéstől.

Ryan Gosling és Brad Pitt (balra), Jim Carrey felkonfja (jobbra)
Ryan Gosling és Brad Pitt (balra), Jim Carrey felkonfja (jobbra)

Akiken meghatódott a világ

A díjazottak között kétségtelenül Sylvester Stallone meglepett arcára fogunk még sok év múltán is emlékezni: az akciólegenda egyszerűen nem hitte el, amikor színpadra szólították és díjazták a Creed – Apollo fia című legújabb Rocky-film mellékszerepéért, ráadásul a teljes közönség Jane Fondástul és Harrison Fordostul állva tapsolta a veterán akciósztárt, akinek Arnold Schwarzenegger kb. egy perccel az eset után videóüzenetben gratulált a Facebookon a Golden Globe-jához. A Crazy Ex-Girlfriendért díjazott Rachel Bloom úgy pörgött a színpadon, mint egy bespeedezett mókus, és alig bírták leállítani. Az Amerikai horror sztoriért díjazott, és krokodilkönnyeket hullató Lady Gagát sem volt könnyű leállítani, amikor elmesélte, hogy ez élete nagy pillanata, mivel előbb akart színésznő lenni, mint énekesnő, csak a sors másképp rendelte. Az idei életműdíjas, Denzel Washington az egész családját magával rángatta a pódiumra az eléggé széteső, de azért aranyos köszönőbeszédéhez. 

Denzel Washington családjával a gálán
Denzel Washington családjával a gálán

A legharciasabb köszönőbeszéd címére az Empire sorozatért díjazott Taraji P. Henson pályázhat, aki megmondta, hogy nem fog sietni, mert ha 20 évet várt a díjára, akkor más is várhat rá egy percet, de később a Mentőexpedícióért jutalmazott Ridley Scott még nála is hosszabb köszönőbeszédet mondott, és egyáltalán nem érdekelte, hogy le akarták keverni.  A legviccesebb beszólás Jennifer Lawrence-nek jutott, aki a Joy-ért járó Golden Globe-jáért mondott köszönőbeszédét azzal fejezte be, hogy ha majd eljön az idő, akkor szeretné, ha a film rendezője, David O. Russell mellé temetnék, akinek minden eddigi díját köszönheti. A visszatérőért jutalmazott Leonardo DiCaprio szinte már szépségkirálynős-világbékés beszédet mondott arról, hogy a bolygónkat meg kell menteni a jövő generáció számára is, de mivel tudjuk, hogy lelkes környezetvédő, ezért ezen nem érdemes meglepődni.

Leonardo DiCaprio és Lady Gaga
Leonardo DiCaprio és Lady Gaga

Nyertesek és vesztesek

Az este legnagyobb győztese kétségtelenül A visszatérő című western volt, ahol nemcsak Leonardo DiCaprio mazochista játékát jutalmazták, hanem a rendezés és a legjobb drámai film díját is hazavihette, ezzel némi meglepetést okozva. Utána a Steve Jobs következett a sorban, ahol Kate Winslet mellett a forgatókönyvíró örülhetett még egy Golden Globe-nak, de a két díjat elvivő Mentőexpedíció sem panaszkodhat, mivel Matt Damon mellett magát a filmet is a legjobbnak találták, de “csak” a legjobb vígjáték/musical kategóriában. Erre Ridley Scott rendező finoman meg is jegyezte, hogy szerinte a filmje nem vígjáték, de azért illedelmesen megköszönte, hogy a HFPA tagjai az ő filmjét választották. A sorozatok közül a Mr. Robot volt a drámai kategória nagy nyertese, míg a vígjáték szekcióban a Mozart in the Jungle című, filmharmonikusokról szóló széria győzte meg a legtöbb szavazót.

Ridley Scott
Ridley Scott a díjjal

A Golden Globe részben annak köszönheti felemás hírnevét, hogy a szavazói gyakran mindent megtesznek azért, hogy a legnagyobb sztárokat tolják a reflektorfénybe, és azért idén is kilógott párszor a lóláb. Jennifer Lawrence díjazása a Joy-ért egyértelműen ilyen kategória, hiszen csak arra játszottak – nem volt ez díjra érdemes alakítás Lawrence-től –, hogy a színésznő majd úgyis vicces lesz a színpadon (az is volt, bár most nem esett hasra), de DiCaprio jutalmazása is megkérdőjelezhető, a sztárnak inkább fizikai teljesítménye volt kiemelkedő a filmben, nem pedig színészi alakítása. Ugyanide sorolható még Lady Gaga díjazása is. A filmek közül meglepő volt a pedofil papos Spotlight, a világgazdasági válságot bemutató A nagy dobás, a leszbikus szerelemről szóló Carol és a régimódi szerelmes filmként esélyes Brooklyn elhanyagolása, de sajnos mindenki nem örülhet. Mi magyarok viszont örülhettünk: a Saul fia Golden Globe-díjat kapott a legjobb külföldi film kategóriájában, és ez az, ami nekünk most igazán számít.

A Saul fia stábja
A Saul fia stábja

LEGJOBB FILM – DRÁMA
A visszatérő

LEGJOBB FILM – KOMÉDIA/MUSICAL
Mentőexpedíció

LEGJOBB SZÍNÉSZ – DRÁMA
Leonardo DiCaprio (A visszatérő)

LEGJOBB SZÍNÉSZNŐ – DRÁMA
Brie Larson (A szoba)

LEGJOBB SZÍNÉSZ – VÍGJÁTÉK/MUSICAL
Matt Damon (Mentőexpedíció)

LEGJOBB SZÍNÉSZNŐ – VÍGJÁTÉK/MUSICAL
Jennifer Lawrence (Joy)

LEGJOBB RENDEZŐ
Alejandro González Iñárritu (A visszatérő)

LEGJOBB FÉRFI MELLÉKSZEREPLŐ
Sylvester Stallone (Creed – Apollo fia)

LEGJOBB NŐI MELLÉKSZEREPLŐ
Kate Winslet (Steve Jobs)

LEGJOBB FORGATÓKÖNYV
Steve Jobs

LEGJOBB ANIMÁCIÓS FILM
Agymanók

LEGJOBB IDEGEN NYELVŰ FILM
Saul fia (Magyarország)

LEGJOBB BETÉTDAL
Spectre – A Fantom visszatér (Sam Smith: “Writings On The Wall”)

LEGJOBB ZENE
Aljas nyolcas (Ennio Morricone)

LEGJOBB SOROZAT – DRÁMA
Mr. Robot

LEGJOBB SZÍNÉSZ SOROZATBAN – DRÁMA
Jon Hamm (Mad Men – Reklámőrültek)

LEGJOBB SZÍNÉSZNŐ SOROZATBAN – DRÁMA
Taraji P. Henson (Empire)

LEGJOBB SOROZAT – VÍGJÁTÉK/MUSICAL
Mozart in the Jungle

LEGJOBB SZÍNÉSZNŐ SOROZATBAN – VÍGJÁTÉK/MUSICAL
Rachel Bloom (Crazy Ex-Girlfriend)

LEGJOBB SZÍNÉSZ SOROZATBAN – VÍGJÁTÉK/MUSICAL
Gael García Bernal (Mozart in the Jungle)

LEGJOBB MINISOROZAT VAGY TÉVÉFILM
Wolf Hall

LEGJOBB SZÍNÉSZ MINISOROZATBAN VAGY TÉVÉFILMBEN
Oscar Isaac (Mutassatok egy hőst!)

LEGJOBB SZÍNÉSZNŐ MINISOROZATBAN VAGY TÉVÉFILMBEN
Lady Gaga (Amerikai Horror Story)

LEGJOBB MELLÉKSZEREPLŐ SOROZATBAN, MINISOROZATBAN VAGY TÉVÉFILMBEN
Christian Slater (Mr. Robot)

LEGJOBB MELLÉKSZEREPLŐNŐ SOROZATBAN, MINISOROZATBAN VAGY TÉVÉFILMBEN
Maura Tierney (The Affair)

CECIL B. DEMILLE-ÉLETMŰDÍJ
Denzel Washington

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top