Szabadidő

2 tipp, ha valami komolyabbat olvasnál a télen

A komoly alatt nem azt értem, hogy nehéz meg unalmas meg fontos, hanem egyszerűen nem csak tingli-tangli. Könyv, ami esetleg megérint, nem biztos, hogy jól végződik, de azért persze nem kell szenvedni olvasás közben. Csak hagyni, hogy történjen végre valami.

Túl az együgyű romantikán, ami szintén jöhet jól néha, a nagyon könnyű szellemi kielégülésen. Ér közben gondolkodni is. De mit csinált Mária, amikor Jézus feltámasztotta a halottat? – Colm Tóibín: Mária testamentuma

Engem mindig is foglalkoztatott, hogyan is nézhetett ki a bibliai sztori részleteiben. Az evangéliumok néha igencsak szűkszavúak, és nem adnak pontos leírást a helyszínekről, a szereplők érzéseiről. Sőt mindezekről alig-alig valamit. És például jó-jó, hogy van ez a szép történet a betlehemi jászolról, de úgy ha belegondolok, milyen lehetett egy istállóban szülni meg vajúdni?

Bujkálás közben. Egyedül. Mert arról nem szól a Biblia, hogy az Isten fiát könnyebb lett volna megszülni, mint bármelyik más gyereket. Milyen lehetett előtte várandósan menekülni, és ott vajúdni az állatok között? Azt a gyereket is meg kellett szoptatni, hogy csinálta Mária? És aztán mit kezdett azzal, hogy a fiát fokozatosan elvesztette, végül pedig teljesen, totálisan, hiszen látta meghalni a kereszten, végignézhette rendesen.

A folytatásért kattints az Anyám borogass caféblogra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top