Szabadidő

Ismerd meg a farsangi hagyományokat

Te mennyire ismered a farsangi hagyományokat? Összegyűjtöttünk néhány érdekességet

A farsang a tavaszvárás ősi ünnepe, de régebben sokkal több minden kötődött hozzá.

Régen a farsang a párválasztás időszaka volt, emellett pedig fontos esküvői szezon is (mivel húshagyó keddtől húsvét vasárnapig már tilos volt esküvőt tartani). A bálokat és a mulatságokat az ismerkedés miatt rendezték. Szokás volt a köszöntés is: a fiúk, húsvét hétfőhöz hasonlóan, végigjárták a lányos házakat, a háziak egy nyársra tűzték, amit a jókívánságokért cserébe adtak.

Ismerd meg a farsangi hagyományokat

Régen a nőknek tilos (vagy mindenesetre elítélendő volt) “férfi módjára” mulatniuk, de a farsangi időszak egy napja, a húshagyó kedd előtti nap, kivételt képezett

Azért volt fontos, hogy mindenki minél többet egyen és igyon ebben az időszakban, hogy a természetet is bőségre kényszerítsék. Jellegzetes étel ma is a farsangi fánk, ami olajban vagy zsírban sül, és kocsonyát is szoktak készíteni. A fánknak mágikus erőt tulajdonítottak, azt gondolták, hogy ha fánkot esznek,  a vihar nem fogja elvinni a háztetőt, az állatokat is megetették a száraz fánkkal, hogy egészségesek legyenek. 

Még több cikk farsang témában az NLCafé-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top