Szabadidő

A hét legcukibb munkája a báboktatóké

A világ talán egyik legcukibb munkáját végzik az amerikai Bábművészeti Központ távoktatási részlegénél dolgozók: videokonferencia segítségével oktatják a bábozás művészetét világszerte.

A Central for Puppetry Arts távoktatási divíziója mindössze egyetlen irodából áll, mégis több mint 350 000 hallgatójuk volt már 1998-as megalakulásuk óta. Ez a szám meredeken fog emelkedni a jövőben, ugyanis mostantól szélessávú internet és videokonferencia segítségével tartják majd az órákat.

“Bárhova elérünk mostantól” – mondta Patty Petrey Dees programigazgató a Global Atlantának adott nyilatkozatában. “Élő és interaktív tanfolyamainkhoz mostantól már csak egy laptop és internet-hozzáférés kell, de egy projektorra kapcsolva akár egy egész osztály részt vehet majd az óráinkon.”

Seth Langer tanár úr óra közben (Fotó: CPA)
Seth Langer tanár úr óra közben (Fotó: CPA)

A Bábművészeti Központ nemrég komoly bővítésen esett át, amelynek keretében átadták a Worlds of Puppetry nevű múzeumot is, ahol többek között az európai, ázsiai és afrikai bábművészet történetét, illetve a legendás bábos, a Muppet Show-t is életre hívó Jim Henson életművét mutatják be az érdeklődőknek.

Az osztályfőnök és a
Az osztályfőnök és a “tanársegédek” (Fotó: CPA)

A központ programját nemrég egyébként épp az ő nevét viselő cég, a Jim Henson Co., illetve a Microsoft is kitüntette, mivel lehetővé tették, hogy a szegényebb régiókban élő iskolák tanulói is bekapcsolódhassanak az oktatásba.

Az oktatók a bábművészet alapfogásai mellett oktatási segédletet is nyújtanak a pedagógusoknak, akik megtanulhatják, hogy a bábozás tudománya hogyan kapcsolható össze olyan tantárgyak oktatásával, mint például a földrajz, a matematika, a fizika, vagy épp az irodalom.

További cikkek cukiságról és munkáról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top