Szabadidő

Ma lenne 96 éves Zenthe Ferenc

A Tenkes kapitánya, a Kölyök, a 2x2 néha 5, a Szabó család, na és persze a Szomszédok. Csak néhány alkotás, amelyekben Zenthe Ferenc szerepelt. Pedig nem készült mindig színésznek. Sokáig erdész szeretett volna lenni az ország Taki bácsija.

Nem tudom, más hogy van ezzel, de én alaposan végignéztem egyszer azt a listát, hogy kikkel születtem azonos napon. Nos, április 24-én két kedvencem is született, az egyik Barbra Streisand, a másik pedig Zenthe Ferenc, aki idén lenne 96 éves.

96 éves lenne Zenthe Ferenc

Zenthe Ferenc egészen sokáig erdész szeretett volna lenni, ennek az az oka, hogy 10 éves koráig vidéken, Salgóbányán élt. “Gyönyörű szép helyen élhettem gyerekként, ami mélyen megmaradt bennem. Ott ért az első technikai »csoda«, amikor 1925-ben megszólalt a rádió, ötéves voltam akkor. Ez de nagy élmény volt nekem.”

96 éves lenne Zenthe Ferenc

A színész és édesapja között 50 év volt a korkülönbség. “Hatvanéves volt, már nyugdíjas, amikor én még iskolás, és beíratott Nyíregyházán az internátusba. De én úgy fogtam ezt fel, mint egy nagy kalandot… Nem volt szigor, de figyeltek arra, hogy az ember tanuljon.”

96 éves lenne Zenthe Ferenc

Végül a Közgazdasági Egyetemen kezdte meg tanulmányait, Nógrádból hozott tájszólása miatt sokáig nem mert felvételezni a Színművészetire. “Végül Pécsi Sanyi barátommal felvételiztünk. Elkezdtem szavalni palóc tájszólással Csokonai egyik versét a felvételin. Megállították, kérdezték, »hát hogy beszél maga?«, mondtam, hogy magyarul. Kizavartak, de felvettek… De kettévágta a tanulmányaimat a világháború. Csákányi Lacival kerültem egy zászlóaljba. A háború végéig szolgáltam… Az én generációm, hogy úgy mondjam nagyon csúnyán  »kifogta« az életét.”

96 éves lenne Zenthe Ferenc

Amikor színész lettem, rájöttem, hogy egy színész mégiscsak a színpadon önmaga. Ott van kapcsolat a közönséggel. A filmgyárnál meg a tévénél »csak« technika van. Ott készen kell lenni, ott sokan beleszólnak… De tény, hogy én a filmvásznon lettem híres.”

96 éves lenne Zenthe Ferenc

Egyszer Juszt László felolvasott egy kritikát, amit Zenthe Ferencről írtak. A színész szinte megkönnyezte a szavakat. Majd ezt mondta: “A pontos szövegtudás és a gondolat együttese alkot egy játékot. Ha ez a játék megvan, akkor az a jelenlét. És csakis a jelenlét a fontos egy színésznél. Én ebben hiszek. Ez átmegy a rivaldán, és átmegy filmvásznon.”

96 éves lenne Zenthe Ferenc

“Emlékszem, az emberek dúdolták az utcán a 2×2 néha 5 dalt. Más világ volt. Ki tudná ma már dúdolni?” – tette fel a kérdést egy interjúban.

Zenthe Ferenc 1950-ben találkozott az olimpiai tornászválogatott tagjával, Oláh Katalinnal: egymásba szerettek és összeházasodtak. Három évvel később megszületett fiuk, ifjabb Zenthe Ferenc. Katalin 1983-ban halt meg rákban, a színész hosszú ideig nem találta a helyét felesége halála után, majd három évvel később másodszor is megházasodott. Felesége Gizella, 20 évig biztosította számára a nyugalmat, a boldogságot.

Zenthe Ferenc  2006-ban, kereken tíz évvel ezelőtt hunyt el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top