Szabadidő

A történelem 5 leghíresebb édesanyja

Ismerjük őket a történelemkönyvekből, esetleg tévéműsorokból, de mégis milyenek édesanyák voltak? 5 meghatározó nő, 5 különös sors. Mi a közös bennünk? Mindannyian anyukák.

II. Erzsébet – Akkor volt a legboldogabb, amikor “csak” anyuka volt

Alig néhány napja ünnepelte 90. születésnapját a brit uralkodó, akinek négy gyermeke, nyolc unokája és öt dédunokája van. Bár a bulvársajtó olykor szeretett gonoszkodó cikkeket gyártani, és fúriának beállítani, II. Erzsébet nagyon is is törődő, gondoskodó édesanya. Legboldogabb éveinek azokat tartja, amikor ifjú feleségként, férjével és gyermekeivel még Máltán élhetett mint hercegnő. Katalin hercegnő úgy mesélt róla egy friss interjúban, mint a legodaadóbb nagymamáról, aki hatalmas türelemmel és szeretettel fordul minden unokája felé. 

A történelem 5 leghíresebb édesanyja

Boleyn Anna – Akinek nem volt ideje felkészíteni a lányát, a jövőre

Tény, hogy Boleyn Anna felemás megítélésben jelenik meg a történelemkönyvekben. Második feleségét maga a király, VIII. Henrik ítélte halálra. Anna mindennél jobban szeretett volna fiúutódot szülni a királynak – akinek már volt egy lánya –, azonban kettejüknek is egyetlen lány gyermekük maradt életben, ő volt I. Erzsébet. A lány, aki ideje előtt elveszítette az anyját, így az nem tudta felkészíteni mindarra, ami rá vár. A lány, akit sokáig a saját apja is képtelen volt elfogadni. A lány, aki végül 44 évig uralkodott. Ez volt Nagy-Britannia aranykora.

Natalie Dormer, aki Boleyn Annát alakította a Tudorok című sorozatban
Natalie Dormer, aki Boleyn Annát alakította a Tudorok című sorozatban

Margaret Thatcher – Akinek elképesztően nehéz döntést kellett meghoznia

Maradjunk még kicsit a briteknél. Margaret Thatcher, a Vaslady 1979 és 1990 között Európa első női miniszterelnökeként kormányozta Nagy-Britanniát. Azt a könyvekből tudjuk, hogy milyen volt a konzervatív politikus Thatcher, de arról keveset tudunk, hogy milyen anyuka volt. Margaret 1951-ben találkozott a sikeres, gazdag, elvált üzletemberrel Denis Thatcherrel, akitől aztán megszülettek iker gyermekei, Carol és Mark. Kétévesek voltak a gyerekek, amikor az asszonyt már nagy esélyesnek tartották a választásokon, ő azonban nem indult, mondván, hogy az ikrek még túl picik. 1959-ben, mire Carol és Mark hatévesek lettek, anyjuk bekerült a Parlament Alsóházába. Margaret Thatcher a legsikeresebb női politikus volt, de ehhez háttérbe kellett szorítania az anyaszerepét.

A történelem 5 leghíresebb édesanyja

Hürrem szultána – Védelmezte, majd feláldozta gyermekeit

Hürrem (korábbi nevén Alexandra) úgy vált az Oszmán Birodalom leghatalmasabb asszonyává, hogy tulajdonképpen nem török származású volt, hanem egy, a mai Ukrajna területéről Törökországba elhurcolt kamasz, aki aztán a szultán ágyasa, majd felesége lett. Hürrem elérte Szulejmánnál, hogy az uralkodó minden fontos döntésébe bevonja. A vörös asszony öt gyermekkel ajándékozta meg a szultánt. Anyatigrisként, olykor a határokat nem ismerve védelmezte gyermekeit. Legalábbis fiait, akikből mindenáron trónörököst akart faragni. Végül II. Szelim fia lett az uralkodó, de lánya boldogságát feláldozta annak érdekében, hogy saját hatalmát megszilárdítsa, és feleségül adta a befolyásos Rüsztem pasához.

A történelem 5 leghíresebb édesanyja

Marie Curie – Aki hazaszeretetre nevelte a gyermekeit

Marie Curie-t minden idők legjelentősebb női tudósaként tartják számon, két Nobel-díjat kapott. A radioaktivitás úttörő kutatója volt, férjével együtt dolgozott. Az asszony Varsóban született, de a szakmai elismerést és a szerelmet Párizsban találta meg. Bár Curie 1894-ben visszautazott Varsóba, hogy ott folytassa tudományos munkáját, a helyi egyetem megtagadta az alkalmazását, csak azért, mert nő volt. Marie visszatért Párizsba, és összeházasodott Pierre Curie-vel. 1897-ben megszületett Irène lányuk, majd 1904-ben Ève. Marie egyetlen dolgot nem akart, mégpedig azt, hogy a gyerekek elfeledjék a gyökereiket. Gyakran utazott velük haza Lengyelországba, és lengyel nevelőnőt fogadott melléjük, hogy a francia mellett a lengyelt is hibátlanul beszéljék.

A történelem 5 leghíresebb édesanyja

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top