Szabadidő

Többé nem vallasz kudarcot! – 13 életmentő tipp, hogy ne roskadj össze a napi munkád alatt

Folyamatosan elúszol az idővel? Csak kapkodsz a feladataid között? Képtelen vagy megtervezni a mindennapi teendőidet, s közben gyakran elkalandozol, és elfelejted a top céljaidat? Ezzel a 13 szuper tippel végleg leszámolhatsz a káosszal és kialakíthatod a tökéletes napi rutint!

Elsősorban a saját szokásaid befolyásolják, mit teszel meg és milyen jól csinálod. Elképzeléseid megvalósítása ugyanis leginkább a napi rutinodtól, munkafolyamataid és szokásaid “beállításától” függ. Csak akkor tudsz valóban jelentőset alkotni a számodra legfontosabb területeken, ha kézbe veszed hétköznapjaidat. Lépj hát ki a munkanapok szürke rutinjából, és alakíts ki egy sokkal jobbat, emelkedj felül az örökös rumlin, hogy tökéletesen tudj összpontosítani!

A Tartsuk kézben hézköznapjainkat! című kötetben egyszerűen alkalmazható, azonnal bevethető, praktikus tippeket kapsz kézhez, amelyekkel újragondolhatod saját munkamódszereidet. Ezekből gyűjtöttünk össze neked egy csokorra valót:

1. A nagy feladatok mindenek előtt! Munkád legkomolyabb, kreativitást igénylő részét a nap elején végezd el, és hagyd a “reaktív munkát” – mint például az e-mailek és más üzenetek megválaszolását – későbbre.

Többé nem vallasz kudarcot! – 13 tipp, hogy ne roskadj össze a napi munkád alatt

2. Adj ritmust a napodnak! Alakítsd ki energiád felhasználásának és megújításának ritmusát: dolgozz 90 perces intenzív ciklusokban, majd tarts szünetet!

3. Ne félj az egyedülléttől! Ragaszkodj ahhoz, hogy mindennap egyedül tölts egy bizonyos időt. Ily módon megfigyelheted haszontalan szokásaidat és gondolkodási folyamataidat.

4. Védelmezd az alkotóidődet! Jelöld be a naptáradban a zavartalan, összpontosítást igénylő munkára szánt időt, és tartsd tiszteletben ezeket az időblokkokat!

5. Akkor összpontosíts, amikor még friss vagy! A “kemény koncentrációt” igénylő projektjeidnek a nap elején fogj neki. A nap előrehaladtával ugyanis az önfegyelmed és a figyelemeltereléssel szembeni ellenállásod úgyis csökken.

Többé nem vallasz kudarcot! – 13 tipp, hogy ne roskadj össze a napi munkád alatt

6. Szorítsd korlátok közé teendőid listáját! Szabj határt napi teendőidnek. Egy normál 8×8 cm-es jegyzetlap tökéletes lesz – ami arra nem fér rá, azt hogyan is tudnád elvégezni egyetlen nap alatt?! Ha napközben mindig hozzáteszel valamit, soha nem fogsz a végére érni, a motivációd pedig a béka feneke alatt lesz. A legtöbb dolog várhat másnapig. Akkor hát várjon is!

7. Adj határozott keretet a napnak! Határozd meg a munkanapod kezdetét és végét – még akkor is, ha egyedül dolgozol. Más és más időszakot jelölj ki a különféle tevékenységeknek: az alkotómunkának, a találkozóidnak és értekezleteidnek, a levelezésnek és az adminisztratív feladatoknak. A munkaidőkeret használatával elejét veheted, hogy a feladataid tovább tartsanak a kelleténél, és elvegyék az időt a többi fontos munkádtól.

8. Iktasd ki a háttérzajt! Kapcsold ki a telefonodat, levelezőrendszeredet és minden olyan alkalmazást, amely nem kapcsolódik az aktuális feladatodhoz. Már a háttértevékenység és a kísértés lehetősége is gyengíti a koncentrációdat.

9. Időnként pihentesd az agyadat! Váltogasd a kihívást jelentő kreatív munkát a különösebb figyelmet nem igénylő feladatokkal, hogy időt adj agyadnak a pihenésre és a töltekezésre.

Többé nem vallasz kudarcot! – 13 életmentő tipp, hogy ne roskadj össze a napi munkád alatt

10.Tedd tartalmassá az e-mailezést! A gyorsabb visszakeresés érdekében címkézd az e-mailjeidet, prioritásaid megjelenítésére pedig lásd el színkódokkal! Hozz létre e-mail sablonokat, hogy gyorsan elküldhesd egyszerűbb üzeneteidet! Iratkozz le a fölösleges hírlevelekről! Korlátozd e-mailjed hosszát maximum 5 mondatra!

11.Tartsd szem előtt távlati céljaidat! Hosszú távú céljaidat tűzd ki az íróasztalod fölé, hogy mindig szem előtt legyenek, amikor rangsorolod a feladataidat!

12. Légy tisztában a kapacitásoddal! Mondj le bizonyos beszélgetésekről a közösségi oldalakon és e-mailben egyaránt. A lehetőségeid mindig meghaladják azt, amit valóban el tudsz vállalni.

13. Keresd meg a bajok forrását! Amikor ötleteid kútja kiszárad, és nincs miből merítened, ne a tehetetlenségedet okold mindezért. Ha leblokkolsz, az általában más problémákra vezethető vissza. Próbálj rájönni, melyekre.

Még több szuper tippet itt találsz:

Többé nem vallasz kudarcot! – 13 tipp, hogy ne roskadj össze a napi munkád alatt

Olvass még az időmenedzselésről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top