Szabadidő

21 könyv, ami biztos, hogy lefoglalja nyáron a gyerekeket a legkisebbektől elkezdve a kamaszokig

Hoztunk 20 könyvet, amelyek közül a pár hónapos babákból a kamaszokig bezárólag minden gyerkőc megtalálja a legjobbat.

A nyári szünet még csak most kezdődik el, és ez sok szülőnek igazi kihívást jelent. A nyári táborok és közös nyaralás mellett az is fontos, hogy nyáron olyan olvasmányélménye legyen a gyereknek, ami miatt megszereti ezt a tevékenységet.

Ha nem tudod, hogy mit olvasson a legkisebb, esetleg a kamaszkorú gyermeked, akkor böngészd végig a húsz könyvet tartalmazó ajánlónkat, amelyben minden korosztálynak mutatunk egy-egy nyári olvasnivalót, ami majd lefoglalja őt a nagymamánál a kertben, vagy a strandon a napernyő alatt.  

Kezdjük rögtön egy könyves kakukktojással, aminek nincs igazán korhatára, hiszen a kisebbektől a nagyobbakig, fiúk és lányok egyaránt süthetnek és főzhetnek a segítségével. Bernáth József Szörnyen jó szakácskönyve segítségével együtt főzhet a nyaralóban a család, hiszen játékos receptekkel ezeket a fogásokat a legkisebbek is megcsinálhatják. A könyvben az alapreceptek mellett sok finomságról esik szó, mindezt játékosan és biztonságos módon.

0–4 éves korig

20 könyvet ajánlunk, ami lefoglalja a totyogósokat és a kamaszokat is a strandon

A legkisebbeket még nehéz lefoglalni, hiszen őket jobban érdekli a világ, és még nem ismerik a betűket se. Egy-egy interaktív tapogatós, kinyitogatós vagy verses könyv jó választás lesz nekik.

1. Marék Veronika – Kippkopp és a többiek

A Kippkopp-sorozat nyolcadik kötetében a rét és az erdő lakóival ismerkedhetnek meg a legkisebbek. A békák, egy mókus, csigák, a pók, süni és nyuszi, meg a kisrigók mellett egy teknősbéka és egy kicsi bagoly is szerepet kap a rövid mesékben, sok-sok színes képpel.

Itt megrendelhető!

2. Berci béka – Pancsolókönyv

Berci béka vígan szökdécsel levélről levélre. A vidám színekkel tarkított, biztonságos vízálló anyagból készült könyvecske segítségével még nagyobb öröm a babák fürdetése, történjen az akár a strandon, akár otthon a kádban.

Itt megrendelhető!

3. Katie Daynes – Hogyan nőnek a virágok? – Kukucskálj be a fülek mögé!

Hogyan nőnek a virágok? Hogyan teremnek a magok? Miért hullanak le a levelek ősszel? Ebben a gyönyörűen illusztrált füles könyvben megtalálod a választ! Kicsik és nagyok együtt élvezhetik a természet éves körforgásának felfedezését a több mint 40 kihajtható fül segítségével.

Itt megrendelheted!

4. Quentin Gréban – Lili, a katica

Lili egy icipici katicabogár, csupán három pötty van a hátán. Még nagyon sokat kell tanulnia, de már tudja, mi szeretne lenni, ha nagy lesz: rajzművész! Bármit szívesen lerajzol, viharfelhőt, vízcseppet, vagy akár egy csinos szöcskét is. A szöcske azonban tovaszökken, Lili a nyomába ered, ám hamarosan szem elől téveszti. A kis katica ekkor veszi észre, hogy elveszett…

Itt megrendelheted!

5. Kőrösi Zoltán – Ami a szívedet brummja… – medversek

Kőrösi Zoltán medverseinek medvéi akár gyerekek is lehetnének, ahogy minden gyerek egy kicsit medvebocs is. Hol kicsit rendetlenek, hol kicsit lusták, de mindig nagyon szerethetőek. Pláne ha Nagy Eszter rajzait is látjuk a bukfencező, tortát evő, huncut kis bocsok mellett. És közben az is kiderül, hogy mi az, Ami a szívedet brummja.

Itt megrendelheted!

5–8 éves korig

20 könyvet ajánlunk, ami lefoglalja a totyogósokat és a kamaszokat is a strandon

Ez a korosztály már élénken érdeklődik a világ történései iránt, hiszen igazi kis felfedezők. Kápráztasd el őket egy-egy vidám állatos történettel, de színezőket is bátran bevethetsz, ha szeretnek rajzolni.

1. Bosnyák Viktória – Kacifánt nem elefánt

A Csimota Kiadónál megjelent A szomorú kacagány című mese folytatása, amely azonban önálló történetként is olvasható. Kik azok a kacifántok? Netán vándor elefántok? Maradhatnak? Menniük kell? A kacok ezt döntik most el. Ez a kérdés fontos, nagyon kacifontos!

Itt megrendelheted!

2. Simon Réka Zsuzsanna – Majdnem egy tucat királylány

Borzas Füzike, Fürtös Bodza, Erdei Szamóca, Sáfrányos Szeklice néhányan e kötet szereplői közül. Ők és társaik igazi vidám, cserfes, rakoncátlan királylányok, akik körül mindig történik valami izgalmas! A Csukás István-díjas Simon Réka Zsuzsanna legújabb kötete a tőle megszokott humorral és szójátékokkal fűszerezett csodás nyelvezettel meséli el a tíz különleges királylány egy-egy vidám történetét. A kötetet Egri Mónika mosolyt fakasztó képei teszik teljessé.

Itt megrendelheted!

3. Disney – Vízzel festhető színezőkönyv – Jégvarázs

Anna és Elza csodálatos világa tele van hópelyhekkel, lenyűgöző színekkel és szórakozással. Győződj meg erről te is, fesd ki a kifestő minden oldalát, és éld át a színek varázsát! Elég, ha az ecsetedet vízbe mártod, és a képek egy szempillantás alatt színpompás kalanddá változnak. A Vízzel festhető színezőkönyv-sorozat segítségével a legkisebbek is átélhetik a festés élményét: egyetlen ecsettel és pár csepp vízzel színpompás képeket készíthetnek, miközben varázslatos módon elevenednek meg szemük előtt a kedvelt mesehősök rajzai. A sorozat többi részében keresd Szenilla, Micimackó és a Verdák rajzait is!

Itt megrendelheted!

4. Kirsteen Robson – Hová bújt? Keresd meg!

Hol látsz a képen egy leopárdot? Hol kúszik egy kígyó? Keress négy álomszuszék tigrist! Látsz valahol két ikertigrist? Ez az ellenállhatatlan könyv 25 pazarul illusztrált képrejtvényt tartalmaz, telis-tele bámulatosan aranyos állatokkal, megbeszélendő teremtményekkel, kifürkészendő lényekkel és rengeteg átböngészendő részlettel!

Itt megrendelheted

5. Kaszás György – Dinómánia

A könyv szerzője neves szakértőnek számít a dinók terén, tekintve, hogy – amint az a címlapon olvasható is – van neki neve. Jó nevűnek is nevezhetnénk, ha valóban Jónak hívnák. Mondjuk, Jó Elemérnek. De nem hívják annak. Könyvéből megtudható a dinókról minden, amit beleírt. Amit nem írt bele, az nincs is. Benne.

Itt megrendelheted!

9–12 éves korig

20 könyvet ajánlunk, ami lefoglalja a totyogósokat és a kamaszokat is a strandon

Kiskamaszok, akiket már inkább érdeklik a felnőttek világa, de azért még a biztonságos gyerekjátékok közelében is szeretnek lenni. A 9–12 éves korosztálynak egy-egy könnyedebb ifjúsági regény már jó választás, de imádni fogják a Harry Potter-színezőt is.

1. Harry Potter – Mágikus helyek és karakterek színezőkönyv

Ha nagy kedvenc otthon Harry Potter, a varázslótanonc, akkor hozd el gyerkőcnek a Roxfort mágikus helyeit és teremtményeit. A most ajánlott színező már a 3. a sorozatban, most a Harry Potter-filmek helyszíneit és szereplőit hívhatjuk elő a színek mágiáján keresztül! Ez a színezőkönyv a Roxforttól Roxmortson át az Abszol útig interaktív túrára invitál mindenkit – a rajongók kedvenc varázslója kalandjainak útvonalán.

2. Marcus Emerson – Egy hatodikos nindzsa naplója

“A nevem Chase Cooper, hatodik osztályba járok és nindzsa vagyok. Nemrég kerültem új iskolában, ahol nem ismerek senki mást, csak Zoét, az unokatestvéremet (bár ő talán épp a menők közé tartozik). Csak egy átlagos, béna srác voltam, amíg egy csapat nindzsa be nem vett a klánjába. Ám komoly bajba keveredtem, ami felkészületlenül ért.
Ezt a naplót (vagy krónikát, ahogy apa nevezné) azért írom, hogy figyelmeztessek másokat, nindzsának lenni veszélyes. Azt mondják, a történelem ismétli önmagát, nos, ha rajtam múlik, nem.” Vidám és izgalmas olvasmány általános iskolásoknak.

Itt megrendelheted!

3. Francesca Simon – Rosszcsont Peti megmutatja, ki a főnök

Aki valaha is olvasott már Rosszcsont Petiről, annak nem lehetnek kétségei afelől, hogy Peti világában ki a főnök. Hát ő maga! Ahogyan ő a legnagyobb tévérajongó, a legfőbb rémregényfaló, a karácsonyi ajándékot legjobban megérdemlő, a legleleményesebb plakátátrajzoló és a zugevés mestere! Szüksége is van szerteágazó tehetségére, mert rengeteg a dolga: megnyitja szépségszalonját, pletykalapot szerkeszt, leszámol Basás Bálinttal, hősi csatában megszerzi a távirányítót, és mindeközben uralma alá hajt maga körül mindenkit. De vajon miért beszélget olyan bizalmasan Szeszélyes Szonja anyukájával? Gyanús, nagyon gyanús…

Itt megrendelheted!

4. Nagy Katalin – A világ legrosszabb gyereke

A regény főszereplője, Kavics a világ legrosszabb gyereke. Legalábbis Nénike szerint, aki a szomszédban lakik, és ő vigyáz a kisfiúra, amíg a szülei haza nem érnek. Persze Kiskő Ambrus Kavics egyáltalán nem rossz, csupán olyan, mint minden nyolcéves: az unalmas uzsonnázás helyett szeretne lemenni az udvarra és a többi gyerekkel játszani. Igaz, van egy bökkenő: még nincsenek barátai. Ugyanis nemrég költöztek az új lakótelepre, és a lakatosműhely mesterén kívül senki nem akar vele szóba állni. Nagy Katalin, a regény szerzője kiváló ismerője a gyerekeknek, és azt is tudja, hogy a nehéz helyzetekben az őszinteség és a humor a legjobb segítség.

Itt megrendelheted! 

5. Parádi Orsolya – Pandala az állatkertben – Mesés állatkerti kalauz foglalkoztatókkal, színezőkkel

Pötty, a pandalakölyök egy reggel eltűnik a Pandala-szigetekről. Trópusi mentőcsapat indul utána, és a nyomok egészen a Budapesti Állatkertig vezetik őket. Itt találkoznak Ashával, a kiselefánttal, aki segít nekik, hogy mielőbb megleljék az elveszett pandalakölyköt. Miközben Pötty nyomát követik, kaland kalandot követ, így sorra megismerkednek a Budapesti Állatkert legendás lakóival.

Itt beszerezhető!

13–16 éves korig

20 könyvet ajánlunk, ami lefoglalja a totyogósokat és a kamaszokat is a strandon

A kamaszoknak jöhet már néhány komolyabb témájú könyv, amiben szó esik az iskolai zaklatásról és annak megoldásairól, esetleg könnyedebb és nekik való krimiben vagy éppen fantasyban izgulhatnak a főszereplő sorsáért.

1. Nagy Anikó Johanna – Egy szót se szólj!

A tizenöt éves Hanga életét apja halála óta a depresszió uralja. Mintha semmi sem akarna összejönni: képtelen a tanulásra koncentrálni, rengeteget hízott, ráadásul három lány az osztályából folyamatosan szekálja. Minden napja ugyanolyan egyhangúan telik, míg be nem költözik a szomszédba egy házaspár. A férfi, Balázs, szinte apjaként gondoskodik róla: segít neki a tanulásban, jókat beszélgetnek és ajándékokkal lepi meg a lányt. Hanga egyre vidámabb és magabiztosabb lesz, úgy tűnik, végre minden jóra fordul. Ám egy idő után kiderül, hogy Balázs nem az, akinek mutatja magát, a lány élete pedig rémálommá változik.

Kinek a segítségére számíthatsz, ha nem hisz neked senki? Kihez fordulj, ha már senkiben sem bízhatsz? Van egyáltalán kiút, és ha igen, merre keresd?

Itt megrendelheted!

2. Dr. Csernus Imre – A férfi – Srácoknak

A FÉRFI című 2009-ben megjelent könyvében dr. Csernus Imre a felnőtt olvasókat próbálta meg ráébreszteni arra, hogyan változtathatnak az életükön, ha maguk is érzik, hogy nem jó irányba haladnak. A kötet ifjúsági kiadása a 14–20 év közötti korosztálynak szolgálhat útmutatóul. A szerző végigveszi mindazokat a problémákat, amelyekkel manapság egy fiatal fiúnak meg kell küzdenie, legyen szó bár a szüleihez fűződő kapcsolatáról, a lányokról, a szexről, a drogokról, a barátairól, a tanulásról, az autókról, a pénzről, az okostelefonokról, a média által sugallt példaképekről vagy a Facebookról. A neves pszichiáter ahhoz ad nekik ajánlásokat, hogyan tanulhatnak meg hallgatni az érzéseikre, felelősséget vállalni a sorsukért, és hogyan tehetnek szert arra a bátorságra, amelyre alapozva hiteles és boldog életet élhetnek.

3. Cathy Cassidy – Nyári álom

Summer élete a tánc. Mindig is arról álmodozott, hogy az általános iskola befejezése után a balettintézetbe jelentkezik. Épp ezért a nyári szünet számára nem a tengerparti bulikat és a láblógatást jelenti, ahogy a testvéreinek: ő megszállottan készül a meghallgatásra.
Csakhogy minél elszántabban hajszolja Summer a tökéletességet, annál kevésbé elégedett a teljesítményével. És ezt az égvilágon senki nem veszi észre, azt a fiút kivéve, akire ő mindig csak barátként tekintett. Vajon képes lesz belátni Summer, hogy a makacsságával nemcsak a jövőjét teszi kockára, de önmagát is veszélybe sodorja?
Öt lány, öt nézőpont, öt könyv. Cherry és Skye után a Nyári álomból Summer történetét ismerjük meg.

Itt megrendelheted!

4. Kaz Cooke – Csajok könyve

Nélkülözhetetlen útmutató a tiniévekhez! A Csajok könyvében megtalálod a választ MINDEN kérdésedre. Legyen az a barátok, a testi változás, a vásárlás, az öltözködés, a pattanások, a méretek, a haj, a vonzódás és vonzalom, az evés és az ivás, dohányzás, hangulat, feladatok, suli, járás és szakítás, fiúk és lányok, szex, a jogaid, a szüleid, a diéták, a drogok, a pénzkeresés, a magabiztosság, vagy pusztán a jókedv kérdése. Ez a könyv elmondja az igazat, és hű barátod lesz mindig és mindenkor, ha épp szükséged lenne rá!

Itt megrendelheted!

5. Lauren Oliver – Törékeny lányok

Dara és Nick korábban elválaszthatatlanok voltak ‒ azelőtt, hogy Dara csókolózott Parkerrel, azelőtt, hogy Nicknek le kellett mondania a legjobb barátjáról, és a baleset előtt, ami összeroncsolta Dara gyönyörű arcát. Azóta a lánytestvérek, akik korábban olyan közel álltak egymáshoz, egyetlen szót sem váltanak. Nick egy pillanat alatt elvesztett mindent, és feltett szándéka a nyár folyamán visszaszerezni, amit lehet.

Ebben a lebilincselően izgalmas regényben a Delírium-trilógia és a Mielőtt elmegyek írója, Lauren Oliver olyan világot alkotott meg, ahol a cselszövés, a veszteség és a sejtelem összefonódik, és érzékeny részletekkel kirajzolja két önmagát és egymást kereső testvér életútját.

Itt megrendelheted!

Még több könyvajánló az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top