Szabadidő

17 éves párjával nyert világbajnokságot a 60 éves magyar pilóta

Micsoda páros! És ismét több dolog is bebizonyosodott: egyrészről semmit nem számít a nagy korkülönbség, másrészt a siker bármilyen életkorban elérhető. A csodás magyar teljesítmény az ultrakönnyű repülés világbajnokságán született.

A Magyar Olimpiai Bizottság sajtószolgálata osztotta meg a magyar siker hírét, amely szerint a 60 esztendős Ferinc Vince és 17 éves navigátora, Dobó Máté az ultrakönnyű repülés világbajnokságán autogyro kategóriában aranyérmet nyert. A sportág történetének első magyar érmét szerezte a fantasztikus páros az angliai Pophamben megrendezett világversenyen.

A versenyről azt lehet tudni, hogy a kétszemélyes repülőgépek esetében 450 kilogramm a megengedett maximális össztömeg a pilótákkal együtt. Az autogyro a forgószárnyaival megjelenésében hasonlít a helikopterekhez, előrehaladását ugyanakkor hátsó tolólégcsavar teszi lehetővé, és nem tud helyből felszállni, ahhoz kifutópályán fel kell gyorsítania.

Az angliai világbajnokság merev szárnyú repülős kategóriájában pedig a Dolhai Krisztián-Szőnyegi Lajos páros a második helyen végzett. Ez is káprázatos teljesítmény. Szívből gratulálunk a versenyzőknek.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top