Szabadidő

Osvárt Andrea: “Próbálok úgy élni, hogy ne mások irányítsák a gondolataimat”

Osvárt Andrea külföldön forgatott filmjei viszonylag ritkán jutnak el a magyar mozikba. Ezúttal egy görög filmmel, a Határtalan szerelemmel tér vissza, ami egyszerre szerelmes film és mély dráma az ottani válságról, valamint a menekültek helyzetéről. Szeptember vége felé nem is lehetne aktuálisabb. Erről is beszélgettünk.

Amikor legutóbb beszélgettünk pár éve, akkor olyasmit mondtál, hogy a színészetet félre akarod tenni egy időre. Ehhez képest most itt vagyunk, hogy egy új filmedről beszéljünk, ráadásul akad még néhány bemutatásra váró film a tarsolyodban.

Azért azt gyorsan hozzátenném, hogy a most bemutatásra kerülő Határtalan szerelmet még 2014-ben, a többi filmet pedig még tavaly forgattam. Idén még nem vállaltam színészi munkát, szóval jól haladok. Ez persze nem jelenti azt, hogy fel szeretnék hagyni a színészkedéssel, és teljes mértékben a produceri munkákra koncentrálni, pusztán arról van szó, hogy évi két-három film helyett inkább csak évi egyet forgatnék, de az legyen minőségi munka. Az évi egy pedig lehet, hogy idén is meglesz, mert most van két olasz ajánlatom, melyekről jelenleg is tárgyalok. Persze ha egyik sem jön össze, az sem tragédia, tizenöt évnyi színészi munka után belefér egy filmezés nélküli év.

Fotók: Hernád Géza
Fotók: Hernád Géza

Magyarországról nehéz ezt megítélni, ezért inkább megkérdezem: Olaszországban mennyire számítasz ismertnek?

Generációktól függ. Azt nem hiszem, hogy a nénikék megismernének, de a fiatalok azért meg szoktak. Idén nem nagyon voltam jelen az olasz piacon, de

jártam júniusban Rómában, és ott például a taxisofőr és a fagylaltárus is megismert.

Olaszországban eléggé kitűnök a szőke, rövid hajammal, szóval könnyen az eszükbe jutok.

Idén a neten elég sokan látták a D. Tóth Krisztával közös videótokat. A közös felvétel óta kevesebben kevernek össze benneteket?

Épp ma volt egy megint. Az Instagramon betaggelt Kriszta. Valaki az egyik fotója alá azt kommentelte, hogy “Splendid, Andrea”, ő pedig megírta neki, hogy valószínűleg nem rá gondol, hanem énrám. Ennek örömére viccből én is csináltam egy fotót, lemásolva Kriszta fényképét. (nevet)

Osvárt Andrea:

Nem tűnik úgy, mintha ez az összekeverősdi zavarna benneteket…

Mi nagyon élvezzük. Egymást reklámozzuk, szóval még haszna is van.

Mióta ismeritek egymást személyesen?

Lassan már tíz éve. Az első komolyabb emlékem vele kapcsolatban az, amikor Kriszta kislánya jött hozzám oda azzal, hogy “Anyu”. Ez egy kiállítás megnyitóján történt, és Kriszta arca is teljesen lefagyott tőle. Persze akkor még picike volt nagyon.

Visszatérve a Határtalan szerelemhez, hogyan kerültél egy görög filmbe?

Mindenképp északi típusú, külföldi színésznőt kerestek a filmhez, és engem a német ügynökségnél találtak meg. Alapvetően skandináv vagy német színésznőt kerestek, de végül engem választottak. Az volt az ötlet, hogy a déliek mediterrán, csupaszív figurák, és aztán a cégnél nyakukra küldenek egy északi jégkirálynőt rendet csinálni.

Meglepett, hogy a film akkora siker volt Görögországban, hogy még az új Star Wars nézettségét is felülmúlta?

Több oka volt ennek. Jó volt az időzítés, nagyon be volt reklámozva, a rendező-főszereplő Christopher Papakaliatis pedig már gyerekkora óta hatalmas sztár a görögöknél, mivel gyerekszínész volt egy népszerű szappanoperában. Az ő posztereivel díszítették a tinédzser lányok a gyerekszobájuk falát. Az előző filmje is hatalmas siker volt, és emiatt ezt is rengetegen várták. Bónuszként pedig sikerült megszereznie a filmhez J.K. Simmons-t, aki pont a film bemutatásának évében vált Oscar-díjas színésszé. Attól, hogy félig angolul van a film, sok lehetőség nyílt meg, vagyis nemzetközileg is nagyobb figyelem irányult rá.

Számodra fontos, hogy egy filmednek legyen üzenete?

Nézőként sem tudok olyan filmeket nézni, amik nem szólnak semmiről. Azért is vállalok csak évi egy filmet, mert kevés olyan projektet találok, amiben értéket tudok felfedezni. Az ilyen “üssünk el valahogy másfél órát” típusú filmekhez nem tudok kötődni.

Osvárt Andrea:

Szerinted a Megdönteni Hajnal Tímeát nem szimplán egy szórakoztató film volt?

Azt főképp azért csináltam meg, mert egy jó itthoni debütálásra adott lehetőséget. Örültem, hogy itthon forgathattam, és éreztem az anyagon, hogy sikeres lesz. Ezen kívül nem mondanám, hogy annak a filmnek nincs mondanivalója. Az én életemben is megtörtént az, ami Hajnal Tímeával is, vagyis engem is sokáig csak a külsőm alapján ítéltek meg. Nem a kirakatban kell élni, és nem a külsőségekre kell koncentrálni, és ez a tanulság nemcsak a filmben van benne, hanem az életemben is.

A Határtalan szerelemben mi jelentette számodra a legnagyobb színészi kihívást?

A szerep kettőssége. Egyrészt a rendező látni akarta a rideg üzletasszonyt, aki kíméletlenül ki tud rúgni bárkit, és közben az is fontos volt, hogy a nézők elhiggyék, hogy ennek ellenére beleszeretek az alkalmazottamba. Az ezzel együtt járó vívódást nem volt könnyű átadni.

A film három történetet mesél el, amikből te a középsőben vagy látható. A másik két sztori szereplőivel semmilyen kapcsolatban nem voltál?

Két és fél hetet voltam Athénban, és ez arra volt elég, hogy az én részemet leforgassuk. A többiekkel már csak a díszbemutatón találkoztam.

A Határtalan szerelem premierje nem sokkal a menekültekről szóló népszavazás előtt lesz, és a film is róluk is szól. Szándékosan időzítette a forgalmazó mostanra?

Ez mostanáig eszembe sem jutott. (nevet) Eddig a promóciót főképp a szerelmi szál bemutatására hegyezték ki, a magyar cím is ezt szolgálja. Egy posztjuk azért már volt, ami arról szólt, hogy mi van, ha egy szíriai fiúba szeretsz bele… Reméljük, hogy ennek köszönhetően minél többen megnézik, mert az a jó, ha minél többet beszélünk a menekültek helyzetéről.

A magyar filmesek körében nem túl divatos a nyílt politikai állásfoglalás, de ezzel a filmmel ezt lehetetlen elkerülni. Ettől nem tartasz?

Köszi, hogy felkészítesz a gondolatra, hogy majd ilyen kérdéseket kaphatok élő adásban is. Próbálok diplomatikusan fogalmazni, de alapvetően humánus beállítottságú ember vagyok, és nem szeretek általánosítani.

Osvárt Andrea:

Nincs olyan, hogy minden migráns rossz, de olyan sem, hogy minden migráns jó. Nem szeretek különbséget tenni embercsoportok között, az egyenjogúságban hiszek.

Elmész majd szavazni?

Ha itthon leszek, akkor igen.

A népszavazás körül zajló kampányról mit gondolsz?

Nem szeretem a hangulatkeltést, és az indulatgerjesztést, ezért próbálom kizárni. Nincs tévém, és próbálok úgy élni, hogy ne mások irányítsák a gondolataimat.

Olaszországot nagyon jól ismered, és őket még érzékenyebben érinti a bevándorlás. Ott hogy kezelik a helyzetet?

A menekültek Olaszországban már nagyon régóta részei a hétköznapoknak. Ami itt aktuális, az kint már egy évtizede elkezdődött. Rómában a kedvenc éttermemben például csak fekete bőrű pincérek dolgoznak, a tulajdonos szereti őket, és próbál nekik segíteni.

Az olaszok elfogadóbbak nálunk?

Igen, sokkal. Nincs olyan nap, hogy ne mentenének ki embereket a tengerből.

Ha egy ilyen fontos témával foglalkozó filmet csinálsz, mint a Határtalan szerelem, zavar téged, ha a sztori helyett a szexjeleneteddel van teli a sajtó?

Inkább csak megmosolygom. Klikkgenerálás van, és valószínűleg tényleg erre kattintanak, csak attól félek, hogy félrevezetik a nézőket, és nem azt kapják majd, amire számítanak. Ráadásul azt a jelenetet még csak nem is igazán nevezném szexjelenetnek. Elindul valami, de nem látszik semmi.

Most itt ülünk a saját filmprodukciós céged irodájában. Hogy sikerült az átnyergelés a kamerák elől a kamerák mögé?

Nem volt könnyű. Éreztem úgy párszor, hogy talán hülyeséget csináltam, és nem mindig gondoltam úgy, hogy ezt a céget biztonsággal tudom majd vinni. Rengeteg nehézség volt, de ha belegondolok abba, hogy az volt a tervem, hogy a cigányéletből lassan kilábaljak, és nyolc év modellkedés meg tizenöt évnyi színészkedés és bőröndből élés után egy nyugalmasabb életet szeretnék, akkor ebben mindenképp sikert arattam. Még mindig utazom, de már messze nem annyit, mint annak idején. Ma már nem ötvenkétszer repülök, és négyszer találkozom a barátaimmal egy évben, hanem ötvenkétszer találkozom velük, és csak négyszer repülök. Az életminőségem rengeteget javult. Több időm lett magamra, a barátaimra, a családomra, a magánéletemre és a sportra is.

Mit sportolsz?

Augusztusban végeztem el egy jógaoktató tanfolyamot, ami azt jelenti, hogy majdnem minden szombaton ott kellett lennem, és a legnagyobb meglepetésemre végig tudtam csinálni, és nem kellett egy új szerep miatt külföldre repülnöm. Ma már ez is belefér.

Jógaoktatónak álltál?

Egyelőre nem, csak magam miatt akartam, hogy jobban el tudjak mélyülni benne.

Azért kipróbáltad már a dolgot? Meglepődtek az emberek, hogy Osvárt Andrea a jógaoktatójuk?

Csak a vizsgán fordult elő, hogy gyanútlan emberekkel közölték, hogy én tartom majd az órát. Szerencsére elfogadtak. Ezt leszámítva csak a barátaimat oktattam.

Osvárt Andrea:

Mit tanultál a jógából?

Elsősorban alázatot. A jógának köszönhetően jöttem rá, hogy még mennyi mindent nem tudok az életben.

Az imdb-n láttam, hogy van egy Vakfolt című magyar filmed producerként, amiben színésznőként is feltűnsz. Erről mit lehet tudni?

Ez csak egy cameo szerep a poén kedvéért. Amúgy pont jókor kérdezel rá, mert épp a napokban indítottuk el az Indiegogo kampányát, mert a forgalmazását szeretnénk közösségi úton finanszírozni. A film már kész van, önerőből leforgattuk, szóval nem arra kell a pénz. Ez egy low budget film, a rendezője, Slemmer Ádám huszonkét éves. Ez már egy új filmes generáció, ami csupa fiatalból áll. Annyira tetszett a lendületük és a hozzáállásuk, hogy beszálltam én is.

Hogy találsz rá egy huszonkét éves rendezőre?

A neten láttam egy rövidfilmjét, ami szuper volt, ezért megkerestem, hogy ha vannak jövőbeni tervei, azokban szívesen segíteném.

A Megdönteni Hajnal Tímeát sikere után arra számítottam, hogy több magyar filmben tűnsz majd fel, mégsem így történt. Szerinted miért?

Külföldön azért voltam sikeres, mert sosem vártam a munkát, hanem tettem érte, hogy megkapjam. Ha több hazai filmben akarnék szerepelni, akkor el kéne mennem nyüzsögni, rendezőkkel találkozni, színházazni esetleg tévében dolgozni, de nekem ez most nem célom.

Osvárt Andrea:

Amikor átugrom Olaszországba pár napra, igyekszem annyi találkozót belezsúfolni egy ilyen kiruccanásba, amennyit csak belefér. Ez csak így működik.

Nekem most a legfontosabb a cégem, a színészet csak a másik láb, amin állok, szóval kevésbé hajtok a szerepekért, mint régen.

A Los Angeles-i szálat a karrieredben teljesen eltemetted?

Már nem érdekel. Ha valami csoda folytán magától bejönne egy amerikai film, azt megcsinálnám, de már nem küzdök érte. Nyáron töltöttem kint pár hetet L.A.-ben, és az ügynökömet is meglátogattam. Jó ott lenni, de nem akarok függeni attól a rendszertől. Mivel nem nézek csihipuhi látványfilmeket, az ilyen castingokon nem tudom hitelesen képviselni magam. Nem veszem elég komolyan őket.

Olvasnál még Osvárt Andreáról?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top