Szabadidő

Az első, félkész könyvét a felesége halászta ki a kukából – 69 éves Stephen King

Szerény körülmények között, egy lakókocsiban élt feleségével és gyermekeivel, így kénytelen volt egy mosodában másodállást vállalni. Hihetetlen, hogy Stephen King így élt, mielőtt híres író lett belőle. Szeptember 21-én ünnepli 69. születésnapját.

Mosodában dolgozott, hogy meglegyen a betevője

Stephen King egy lakókocsiból indult el a siker útján, és lett dollármilliomos. Kétéves volt, amikor apja elhagyta a családjukat, így anyja egyedül nevelte fel őt és testvérét. Rengeteget költöztek, és még többet nélkülöztek, fiatalkora nyomorban telt. Talán ennek hatására kezdett már hétévesen kitalálni történeteket, amelyekben egy másik világban élhetett, ahová elmenekült a mindennapok valósága elől. A horror és fantasy iránti rajongását egyébként örökölte is, gyermekként ugyanis megtalálta apja befejezetlen amatőr írásait, amelyek nagy hatással voltak rá.

19 éves volt, amikor először publikált egy magazinban, és az írás azóta is a szenvedélye, bár eleinte korántsem volt kifizetődő számára a szellemi munka. Angol irodalom szakon végzett az egyetemen, majd angoltanárként dolgozott, de a fizetéséből nem tudta eltartani időközben megalapított családját. Szerény körülmények között, egy lakókocsiban élt feleségével és gyermekeivel, így kénytelen volt egy mosodában másodállást vállalni.

King fiatalon
King fiatalon

Feleségének köszönheti a karrierjét

A nyomorúságos mindennapok közepette Stephen King fáradhatatlanul dolgozott első regényén, a Carrie-n, amellyel annyira nem volt megelégedve, hogy a kéziratot először a kukába dobta, mondván, hogy ez soha senkinek nem fog kelleni. Felesége halászta ki a szemetesből a félkész könyvet, és biztatta az írót a további munkára. King saját bevallása szerint feleségének, Tabithának köszönheti ezáltal a világhírnevet. Tabitha biztatása volt ugyanis az ő életre szóló szerencséje, mivel 1973-ban ez a könyv hozta meg számára a hírnevet, na és mellesleg 400 ezer dollárt. Három évvel később már meg is filmesítették ezt a történetet, és King neve egy csapásra világszerte ismert lett.

Tabitha és Stephen King (Fotó: Getty Images)
Tabitha és Stephen King (Fotó: Getty Images)

Ettől kezdve nem volt megállás a siker útján, 1977-ben már a következő könyvével tarolt, A ragyogással. Ezt számos egyéb bestseller és film követte, úgymint például a Setét Torony, A halálsoron vagy A rendcsinálók. King kipróbálta magát rendezőként és forgatókönyvíróként is, Hitchcockhoz hasonlóan néhány filmjében pedig ő maga is feltűnik egy-egy kisebb szerepben.

A drogba és az alkoholba menekült

King szinte rögtön a toplisták élére került ugyan, de a hirtelen jött hírnévvel és gazdagsággal eleinte nem tudott mit kezdeni. Több mint tíz év önpusztítás után felesége és egy terápia segítségével tudott megszabadulni az alkoholtól és a drogoktól. Stephen King úgy véli, hogy bár voltak rossz események az életében, ha újra kezdhetné, semmin sem változtatna. Történeteinek, sikerkönyveinek nagy része ugyanis saját rémálmaiból, szörnyű megérzéseiből és személyes élményeinek átdolgozásaiból született. Ilyen például a Cujo című regénye, amelyhez akkor kapott ihletet, amikor a kocsiját szerelőhöz vitte, és ott halálra rémítette őt egy hatalmas bernáthegyi.

Rémálma vált valóra

Kinget 1999-ben tévedésből halottá nyilvánították, legalábbis egyes újságok. Az író ugyanis olyan súlyos balesetet szenvedett, hogy a legtöbben rögtön arra gondoltak, hogy ezt bizonyára nem élhette túl. Másfél hét alatt ötször műtötték, majd hónapokon keresztül lábadozott. Amikor felépült, bosszút akart állni, méghozzá úgy, hogy megvásárolta azt az autót, amely elütötte őt, és az volt a terve, hogy saját kezűleg zúzza porrá.

Ezek az események egyébként elég sok furcsaságot mutattak. A sofőrt, aki a balesetet okozta, felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, de egy évvel később rejtélyes körülmények között meghalt. Ráadásul King a balesetet megelőzően éppen egy ilyen történeten dolgozott új könyve, a Rémautó kapcsán, amely egy kísérteties autóról és furcsa balesetekről szólt. Úgy tűnt, hogy a megálmodott rémtörténet végül tényleg valóra vált.

Soha nem felejtette el, honnan indult

King rendkívül termékeny író, aki úgy véli, hogy ennek a jó ötletek mellett egyetlen titka van, méghozzá az, hogy az ember mindennap írjon egy oldalnyi szöveget, akkor egy év alatt már meg is született egy könyv. Az író könyvei már több mint 400 millió példányban keltek el világszerte, negyven nyelvre lefordítva. A popkultúra első számú írójaként tartják számon, akinek horror, fantasy és sci-fi történeteiért évtizedek óta rajong a világ. Azt azonban a rengeteg siker és pénz ellenére sem felejtette el soha, honnan indult. Az általa alapított zenekarban gitározik és énekel, és már több száz jótékonysági koncertet adott, hírnevét felhasználva arra, hogy fontos ügyeket karoljon fel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top