Szabadidő

Lorenzo de’ Medici – találkozás a mesebeli szőke herceggel Los Angelesben

A királylányok és hercegek ideje állítólag lejárt, és az angol királyi családon kívül nem sokat hallani a felső arisztokrácia mai tagjairól. Egy Los Angeles-i filmfesztivál vörös szőnyegén mégis sikerült belebotlanunk egy igazi "szőke hercegbe", aki nem mellesleg valódi híresség is Amerikában. A TLC csatorna Titkos hercegek (Secret Princes) című realitysorozatának egyik sztárjával, Prince Lorenzo de’ Medicivel beszélgettünk.

Kik azok a Mediciek?

A Medici család eredetileg olasz bankárcsalád volt. Az első említés a családról egy 1260-as dokumentumban esik. Cosimo de’ Medici alapozta meg a Medici család hatalmát Firenzében. Ő harminc éven át volt a Firenzei Köztársaság feje, uralma alatt a város rohamléptekkel fejlődött. Lorenzo, il Magnifico Medici szintén világhírességeket támogató mecenatúrájáról vált ismertté. Öccsét, Giuliano de’ Medicit a húsvéti misén gyilkolták le Firenzében a Pazzik.

A Los Angelesben élő Lorenzo de’ Medici a családon belül a délolasz, calabriai ág sarja. Az egykori híres firenzei família utódai Madridban, Svájcban, Milánóban, Nápolyban és Firenzében élnek. Kétévente tartanak nagy családi találkozót, amelyen minden Medici-leszármazott igyekszik részt venni.

Lorenzo de’ Medici – találkozás a mesebeli szőke herceggel Los Angelesben
Vida Virág és Lorenzo de’ Medici

Mikor a Los Angeles-i New Media Filmfesztiválon megpillantottam Lorenzo de’ Medicit, pontosan úgy festett, ahogy ez egy “szőke hercegtől” elvárható: daliás termetű, kék szemű, harmincas férfi, hullámos szőke fürtökkel. Aztán az interjún meggyőződtem róla, hogy fehér lova is van. Azaz fehér, Medici felségjelzésű sportkocsija, amilyenből összesen kettő fut a világon. Az autót maga a herceg tervezte, ahogy a kezén csillogó Medici karórát is. Kétségtelen, hogy Prince Lorenzo de’ Medici a 21. századi (szőke) hercegek netovábbja, egyszerre reneszánsz művész és mai üzletember.

Vásárokon árulja a képeit

De mit keres egy valódi herceg a Los Angeles-i modern rengetegben ahelyett, hogy itáliai birtokán üldögélne, és a firenzei polgárok bankettjeire járna? “Bár nagyon kötődöm a családi tradíciókhoz és az olasz reneszánsz művészethez, be kellett látnom, hogy tervezőként és képzőművészként sokkal nagyobb nemzetközi ismertségre és elismertségre tehetek szert az Egyesült Államokban – meséli a Los Angeles jachtnegyedében élő arisztokrata. – Azt gondolom, hogy a választott szakmámmal, dizájnerként és képzőművészként tovább öregbíthetem a fél évezredes múltú családom hírnevét – hiszek benne, hogy ez a modern módja annak, hogy visszaadjak valamit abból, amit a családomtól kaptam” – mondja, miközben egy érdeklődő érkezik a pavilonhoz. Lorenzo ugyanis személyesen vesz részt a Malibui Művészeti Fesztiválon, ahol kiállítja reneszánsz pop-art stílusú képeit.

Lorenzo de’ Medici – találkozás a mesebeli szőke herceggel Los Angelesben

A képek egyediek: a forma a reneszánsz kori porté kritériumainak felel meg, némi Andy Warhol-os beütéssel. “A több évszázados családi portrégyűjtemény inspirált. Itt van például ez a női arckép – mutat rá az egyikre, ahol a 15. századi hölgy erőteljes sminket, pink szemhéjpúdert visel. – A családunknak ez a tagja például szerette a nagyvilági életet, állandóan estélyekre, összejövetelekre járt. Elképzeltem, hogyan nézhetne ki most ez az előkelő hölgy. Igazi partiarc lenne, és biztos vagyok benne, hogy szeretné az extravagáns divatot.”

Magyar vezetők is vennének a képeiből

A koncepció figyelemre méltó, azt mégis nehezen tudom elképzelni, hogy egy ilyen portré a nappalim falát díszítse. Ezért is kérdezek rá, kik a vásárlók. “Gyűjtők. Van például egy chilei gyűjtő, aki már több képemet felvásárolta, és ő vette meg a másik Medici autót is. Az én sportkocsim egészen visszafogott az övé mellett, ő zöld-arany színűt rendelt. Itt használja Los Angelesben. Nem akarok sorozatgyártást – a Medici autó megmarad limitált szériában. És egyébként… magas rangú magyar vezető is érdeklődik a képeim iránt…” – súgja meg. Nem tudom titkolni a kíváncsiságomat, ám a Medici herceg részleteket nem árul el az esetleges üzletről. Azt viszont gyorsan megjegyzi, hogy bár az olasz boroknak nincs párja, a magyar borokat személyesen tesztelte Magyarországon, és igen elégedett velük. A magyar művészet is közel áll hozzá: a család, a fél évezredes tradíciókat folytatva, továbbra is mecénás és műgyűjtő. Lorenzo édesapjának tulajdonában több magyar kortárs alkotás is van. “Édesapámnak szoros kapcsolata van Magyarországgal, ő Nógrád megye tiszteletbeli kulturális attaséja.”

Lorenzo de’ Medici – találkozás a mesebeli szőke herceggel Los Angelesben

Valóságshow-ban kereste, kocsmában találta meg az igazit

A Medici herceg is megfordult már hazánkban, de ezekre a kiruccanásokra pár éve már magával viszi amerikai feleségét, Rosemaryt is. 2014-ben egy olaszországi álomesküvő keretében keltek egybe, és azóta megszületett kislányuk, Maddalena is. Mikor az üzleti fejlesztőként dolgozó Rosemaryt arról faggatom, hogy milyen egy herceg feleségének lenni, akkor a szavaiból azt érzem, hogy semmi különbséget nem lát egy átlagos házasság és egy Medici herceggel kötött frigy között. Barátai eleinte nem akarták elhinni, hogy egy igazi herceggel randizik, és bizonyítékokkal kellett “igazolnia”, hogy Lorenzo nem csak ámítja a felmenőivel. A megismerkedésük pikantériája, hogy pont a Titkos hercegek (Secret Princes) texasi forgatása alatt találkoztak, ahol Lorenzo – másik három herceggel együtt – az igazit kereste egy valóságshow keretén belül. Rosemaryt nem a kamerák előtt, hanem éppen egy fárasztó forgatási nap után, a helyi kocsmában találta meg…

Szerzőnkről

Vida Virág Los Angelesbe keveredett magyar újságíró, aki a párját követte az óceán túlpartjára. “Ha évekkel ezelőtt nem ismerem meg a miskolci Cinefest Filmfesztiválon amerikai filmes férjemet (ezúton is hála és köszönet a szervezőknek), akkor talán minden másképp alakult volna… Most viszont már sok-sok éve, hogy részese vagyok a kaliforniai életnek, testközelből figyelhetem Hollywoodot és az angyalok városának filmes forgatagát. És – szakmai ártalom – meg is írom nektek!”

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top