Szabadidő

Hópelyhek a válladon – a borderline férfi a világ legjobb szeretője

Nemrégiben jelent meg szerzőnk, Szurovecz Kitti nyolcadik regénye, a Hópelyhek a válladon. Ez a története más, mint az eddigiek. Ha csak azt írnám, jobb, nem lenne elég. Az, ami többé és mássá teszi, hogy önéletrajzi ihletésű szerelmi történetet mutat be. Súlyos párkapcsolati problémát boncolgató, lélekgyógyító írás. Központi témája a borderline személyiségzavar, amely napjainkban sok pár és család életét megnyomorítja.

Miért “Hópelyhek a válladon” lett a történet címe?

Még jóval a regény megszületése előtt, az újságírói munkám során készítettem interjút egy világhírű jég- és homokszobrásszal. Már akkor elhatároztam, hogy egy történetemben ennek a szép hivatásnak helye lesz. M. Tóth Zsoltot többször láttam alkotás közben. Akkor vettem észre, hogy mialatt a jégtömböt faragja, a láncfűrész nyomán a porhó a vállára hullik. Ez a kép megmaradt bennem. Nem véletlen, hogy amikor a női főhős, Arlene megismerkedik Haydennel, az épp alkot, egy jéghattyút farag. Hayden vállára is hópelyhek hullanak, hisz ez a munka velejárója, Arlene pedig nem tudja elfelejteni.

Fontosnak tartod, hogy amiről írsz, az hiteles legyen?

A regényírás nem csupán egy több szálon futó történet elmesélése. A cselekmény élethelyzetekbe ágyazódik, ezeknek pedig valóságosnak kell hatniuk.

De akkor miért játszódik Amerikában? Nem lett volna jobb egy hazai kisváros?

Egyszer azt álmodtam, hogy egy amerikai kisvárosban járok. Franklin volt a neve. Sosem hallottam róla, ezért rágugliztam. Létezett! Ez olyan hatással volt rám, hogy írnom kellett róla. Ez lett a helyszín. Ráadásul – bár ez már kicsit félelmetes, itt is rendeznek jégszobrász versenyeket. Bár azóta sem sikerült eljutnom ide, hetekig jártam az utcáit a street view-val, rákerestem emberekre, kávézókra.

Hópelyhek a válladon - A borderline férfi a világ legjobb szeretője

Csak nem találtad meg Haydent is?

Ha igen is, nem itt. Őt régóta ismerem. Nagy szerelmem volt.

Miért fontos, hogy a hőseidnek ne csak lelke legyen, hanem egzisztenciája, hivatása?

A regényt soha nem csak a párbeszédek, a történések segítik, hanem a rácsodálkozás a másik munkájára, életvitelére. Ha a főhős jégszobrász, nekem a szakma minden csínját illik ismernem.

Még azt is, hogy Hayden színtiszta vizet használ a jégtömbhöz, amiben nem lehet buborék?

Ezektől az apróságoktól lesz hiteles a könyv. Arlene – aki beleszeret a férfiba, riporterként dolgozik, mindent észrevesz, persze a saját életében jelentkező problémákat is. Elhagyja a férjét, akivel egyébként jól él. Magával viszi egy másik városba a kislányát, akit láthatóan megvisel a változás. Mindezt azzal indokolja, érezni akarja, hogy igazán él. 28 éves – szenvedélyre, izgalomra, változásra vágyik. Környezetváltozásra, új munkára, új impulzusokra van szüksége. Úgy érzi, szárnyát szegték. Ahhoz erő kell, hogy valaki belássa: mielőtt fizikailag is belebetegedne, új életet kell kezdenie. A családja, a barátai nem támogatják, a férje némán és támogatóan kezeli a helyzetet, mintha Arlene elhatározása csak egy kósza hóbort volna. Kivár. Közben azonban feltűnik a színen Hayden.

A férfi, aki tudja, hogyan kell szeretni egy nőt?

Hayden egyszerre hódítja meg a kiszámíthatatlanságával és a szenvedélyével Arlenet. Minden rezdülésére, kívánságára figyel. Amikor a nő éhes és fáradt, a konyhában a kedvenc szendvicse várja. Pedig csak egyszer jegyezte meg, hogy mit szeret. Hayden elbűvölő, Arlene pedig teljesen a hatása alá kerül.

Ez egy rózsaszín történet? Hagyjuk el a férjünket, vigyük a gyereket a bizonytalanba és az új szerelem mindent megold?

Arlene es Hayden viszonya csak látszólag szirupos. A férfi borderline személyiségzavaros, ami persze nem derül ki rögtön. Amivel a nőt elbűvöli, az a személyiségének egyik része: a végletekig imádó, minden apróságra odafigyelő emberé. Van azonban egy másik oldala. Amennyire szereti a másikat, annyira képes gyűlölni is. Gyakran ok nélkül megváltozik a hangulata, az érzelmeit képtelen visszafogni. Féltékeny, ellenőrzésmániás, birtokolni akarja a másikat.

A borderline-t is kutattad?

Megéltem. Voltam olyan szerelmi kapcsolatban, ahol a párom – bár akkor én sem tudtam még – ettől szenvedett. Számos párbeszéd, ami a könyvben elhangzik, nem a fantáziámban született, hanem köztünk zajlott le. Amikor elhatároztam, hogy ezt megírom, sok mindennel számolnom kellett. Azzal, hogy a lelkem megnyitom, és ezzel sebezhetővé válok. Eldöntöttem, hogy nem fogom azt mondani, csupán olvastam róla. Vállalom, hogy megéltem. Mivel én magam is segítséggel tudom az ebből fakadó sérülésemet feldolgozni, Arlene-t és az olvasókat sem hagyhatom magukra.

Szurovecz Kitti (Fotó: Révai Sára)
Szurovecz Kitti (Fotó: Révai Sára)

Neked ki segített?

Faragó Melinda pszichológus. Tőle tudtam meg mindent a borderline személyiségzavarról. Ez a probléma általában a szeretethiányból, a bizalmatlanságból fakad. Akik szenvednek tőle, kiskorukban sérültek, az elsődleges kötődésük nem volt stabil. Épp ezért a későbbiekben sem tudnak bízni másokban, rettegnek attól, hogy elhagyják őket. Nem hiszik el, hogy egy szerető kapcsolat biztonságos is lehet, ezért dúl bennük állandó érzelmi vihar, amit kivetítenek a környezetükre is.

Hayden nem áll meg a lelki terrornál. Egyszer Arlene-nek esik.

Hópelyhek a válladon - A borderline férfi a világ legjobb szeretője

A családon belüli erőszak – az, hogy egy nő vagy férfi miként lesz foglya egy kapcsolatnak, nagyon fontos téma. A könyvemben Arlene folyamatosan érzi, hogy valami nincs rendben. Előbb a barátok maradnak el mellőle, aztán a munkahelyén adódnak problémái, az élete szép lassan kicsúszik a kezei közül, miközben leginkább arra figyel, hogy Hayden-t boldoggá tegye, ami szinte lehetetlen küldetés, így lélekben egyre mélyebbre kerül. Ráadásul ott a szex. A borderline férfiak a legjobb szeretők – mondják, Casanova és Don Juan is ezzel a személyiségzavarral élt együtt. A szerelmeskedés a bordeline kapcsolatban valójában az egyetlen híd a két ember között, amit mindketten rendesen túlmisztifikálnak, hiszen minden vérre menő vita és bántalmazás feloldója a rendszerint katartikus szex. Hitelesen akartam ábrázolni ezt a sötét örvényt, amiből még a szerető család és a barátok is csak nehezen vagy egyáltalán nem képesek kirángatni az áldozatot, aki már mindenben behódolt a borderline párjának. Éltem így, tudom milyen. Gyönyörű és borzalmas, ám egy bántalmazó kapcsolattól hosszútávon muszáj megszabadulni. Arlene története ehhez is útmutató.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top