Szabadidő

Csoda az állatvilágban: 4 éve nem szexelt a zebracápa, mégis anya lett

A szeplőtlen fogantatás csodájának hála, anya lehetett a magányos zebracápa. Nyugi, van ám tudományos válasz is.

A Leonie névre keresztelt nőstény zebracápa 12 évig élt együtt egy hím példánnyal egy ausztrál ócenáriumban (ez idő alatt 24 utódot is nemzettek), aztán a szerencsétlen körülmények elszakították őket egymástól, és a nőstény cápa magára maradt.

Négy év hím nélküli izoláció után azonban egyszer csak ismét életet adott három utódnak. Az akvárium munkatársai hitetlenkedve álltak az eset előtt, és egy tengerbiológus, Christine Dudgeon érdeklődését is felkeltette a zebracápa szeplőtlen fogantatásának története.

Csoda az állatvilágban: 4 éve nem szexelt a zebracápa, mégis anya lett
Ez nem Leonie, de ő is pont így néz ki

Dudgeon először arra gyanakodott, hogy Leonie valahogy elraktározta szervezetében a hím spermiumát, és saját magát termékenyítette meg vele most. De az utódok genetikai vizsgálata során kiderült, hogy azok csak az anya génjeit hordozzák, ezért ezt a lehetőséget kénytelenek voltak elvetni.

Nem maradt más megoldás: Leonie rájött, hogyan reprodukálhatja magát hím nélkül. Ez egyébként nem túl ritka az állatvilágban: egyes cápafajok, ráják és a komodói sárkányok is képesek hím nélkül szaporodni. Az azonban már különös, hogy Leonie azután tette ezt, miután hosszú évekig tartós kapcsolatban élt egy hímmel, ez ugyanis inkább olyan egyedekre jellemző, akiknek még nem volt szexuális kapcsolatuk. Úgy tűnik, Leonie megtanulta, hogyan kell kemény, egyedülálló nőnek lenni, és már nem kér a férfiak segítségéből. Szép volt, Leonie!

 

My Modern Met

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top