Szabadidő

Így fess húsvéti tojásokat – mutatunk néhány apró trükköt

Húsvétkor a lányok és az asszonyok tojást festenek, mivel alapvetően a hímes tojás az az ünnepi ajándék, amit a locsoló kap tőlük. Megnéztünk néhány technikát.

Kezdjük azzal, hogy tojásfestéshez gyakorlatilag bármelyik szárnyas tojása felhasználható, de minél erősebb a héja, annál könnyebben dolgozhatsz vele. A tojásfestés a világ legtöbb országában húsvéti hagyomány, noha országonként változhat a festés és a díszítés. A tojás belsejét általában kifújják, azaz a tojás két végére lyukat fúrnak, az egyiken fújnak, de erővel, a másikon pedig egyszer csak kibuggyan a fehérje és a sárgája. Az üres héjat festik, rajzolják és díszítik. 

Könnyű: színezés ételfestékkel

Kell ételfesték, ecet (színtelen), étolaj, néhány tál, és egy puha rongy. Mindegyik színhez mérj ki egy negyed teáskanálnyi ételfestéket, és helyezd külön tálakba. Adj hozzá egy csésze forró vizet, és egy evőkanálnyi ecetet. Innentől rém egyszerű: a tojást tedd a színes vízbe, és áztasd, amíg el nem éri a kívánt színt. Amikor megvan, vedd ki, és a olajjal átitatott ronggyal fényesítsd.

Így fess húsvéti tojásokat – mutatunk néhány apró trükköt

Csíkozás

A technika ugyanaz, mint fentebb, a de tojást úgy tedd a színezékbe, hogy körbetekersz rajta egy zsinórt vagy egy szalagot, esetleg behúzod egy zöldséghálóba. Nem lesz olyan szabályos a végeredmény, mint egy vonalas füzet lapja, de attól még jól néz ki. 

Foltozás

Tegyél két kanál olajat a tojásfestékbe, és hengergesd meg, áztasd meg benne. A festék nem ragad rá a héjra az olajos helyeken, ezért szép, szivárványos mintát kapsz így.

Használj pirospaprikát, céklát, kurkumát

Nincs tojásfesték? Nem baj, mert pirospaprika a legtöbb háztartásban van. Sőt, hazánkban remélhetőleg az összes háztartásban. Keverj fél liter vízbe 5 evőkanál pirospaprikát, forrald fel, és ebbe tedd a héjakat. 20 perc alatt már látványos és szép színe lesz. Ugyanez kurkumával szép, sárga tojásokat eredményez, a céklalében főtt tojás pedig olyan gyönyörű mélylila lesz, mint a meghámozott cékla. 

Így fess húsvéti tojásokat – mutatunk néhány apró trükköt

Főzd együtt hagymahéjjal

Régi, népi hagyomány. Az asszonyok már húsvét előtt akár egy hónappal elkezdik gyűjteni a főzéshez megpucolt hagymák héját, és ezt használják tojásfestéshez. A feladat egyszerű: forralj vizet két lábosban, az egyikbe dobd a lilahagyma, a másikba a vöröshagyma héját, majd pár perc múlva tedd bele a tojásokat. Tíz percig forrald kis lángon, majd zárd le a gázt, és fedd le lábost. A vöröshagymától barnás, a lilától lilás, szivárványos árnyalatot kap a tojás. Talán ez adja a legszebb és legtermészetesebb eredményt a felsorolt technikák közül. 

Egy videó arról, hogyan mintázhatjuk a tojásokat: 

Sőt, ezt is érdemes megnézni: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top