Szabadidő

Na, vajon ki issza a legtöbb alkoholt a világon?

Nem, nem az oroszok, és még csak nem is a magyarok isznak meg egy évben fejenként 18,2 liter alkoholt. Hanem a litvánok.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a 194 tagországról szerdán közzétett legfrissebb, 2016-os adatok szerint alkoholivásban mindenképpen az európaiak járnak az élen: átlagban 10,3 liter alkoholt fogyaszt egy európai évente.

A magyarok ezt az átlagot felülmúlják: évente fejenként 12,3 liter alkoholt fogyasztanak, és ugyanennyit isznak a lengyelek, a szlovákok, a lettek és a britek is. Az észtek valamivel többet, 12,8 litert, míg a németek (11,4 liter) és a franciák (11,7 liter) kicsivel kevesebbet, és elmondható, hogy a 18,2 liter/fő/évvel a litvánok elég erősen elhúznak az átlagtól.

A legkevesebb alkohol a muzulmán államokban fogy: Líbiában évi 0,1, Kuvaitban 0,2, Egyiptomban 0,4, Indonéziában 0,6 liter. 

A világátlagot tekintve évi 6,4 liter alkoholt fogyaszt a 194 tagország minden egyes lakosa. A WHO statisztikai adatai sajnos nem bontják le, hogy miből, borból, sörből vagy röviditalból fogyasztanak többet a vizsgált államokban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top