Szabadidő

Napi tíz perc fekvőtámasz nőknek – így hozhatod ki belőle a legtöbbet

5 szabályos fekvőtámasz többet ér, mint ötven szabálytalan! Na de mi van akkor, ha még azt az ötöt sem tudod kinyomni? Sok nő szembesül ezzel a nehézséggel, és inkább bele sem kezd a fekvőtámaszozásba – pedig micsoda remek alakot tudna magának ezzel a gyakorlattal formálni!

Az erősítő gyakorlatok királya a fekvőtámasz, hiszen nincs még egy olyan saját testsúlyos gyakorlat, ami úgy megmozgatná a test egészét, mint ez az egyszerű, klasszikus edzésmód. Sokan férfiasnak hiszik, és azt gondolják, a fekvőtámasz katonáknak és body buildereknek való, de azok a nők, akik rákaptak, pontosan tudják, hogy milyen remekül alakítja a kényesebb testrészeket is, és mennyire ideális a karcsú, ruganyos és formás alkat kifejlesztésére. Ha szeretnéd élvezni az előnyeit, de túl megerőltetőnek találod, akkor is van megoldás: végezheted térdelőtámaszban – bár ilyenkor épp a popsi és combok izmai dolgoznak kevésbé –, vagy használhatsz olyan eszközt, mint Scorpion PushUp, amit kezdőként beállíthatsz az aktuális erőnlétednek legmegfelelőbb fokozatba, majd később lépésről lépésre növelheted vele a gyakorlat nehézségét. 

Napi tíz perc fekvőtámasz nőknek – így hozhatod ki belőle a legtöbbet

 

Szokj hozzá fokozatosan

A fekvőtámasz nem kevés erőkifejtést igényel, viszont cserébe rendkívül jól növeli az edzettséget, izmosít, és látványosan formál is. Persze nem megy mindenkinek azonnal, és előfordulhat, hogy túlsúly, berozsdásodott ízületek vagy gyenge erőnlét miatt először egyet sem tudsz kinyomni szabályosan, ami könnyen elveheti a kedved ettől a remek gyakorlattól. De te azért ne add fel el, és inkább gondolj arra, hogy még azoknak is kitartó edzésre van szükségük ahhoz, hogy egyszerre 30-40 fekvőtámaszt megcsináljanak, akik egyébként jó kondiban vannak. A fekvőtámaszhoz szoktatni kell a test izmait még nekik is, annak pedig, aki eleve most kezd bele valamiféle rendszeres testgyakorlásba nem is ajánlott, hogy rögtön “megszakítsa” magát. Lássuk, hogy hogyan érdemes belevágni a fekvőtámaszozásba, és milyen módszerekkel hozhatod ki belőle a legtöbbet!

Így szabályos

Fontos, hogy már a kezdetektől szabályos fekvőtámaszokat csinálj, hiszen így fognak arányosan fejlődni az izmaid. Egy jól kivitelezett fekvőtámasz során a tested feszes és egyenes, nem emelkedik fel a feneked, és nem “lóg” a csípőd sem, miközben elől a két tenyere teljes felületére, hátul pedig a lábujjhegyeidre támaszkodsz. Ügyelj rá, hogy a két tenyered vállszélességben tartsd a földön, és az ujjaid előre nézzenek. Nem könnyű, az biztos, ám csak így érdemes végezni – már csak azért is, hogy elkerüld a sérüléseket. Ha megpróbáltad, de nem tudod megtartani magad, akkor mi egy jó fekvőtámaszgép segítségét ajánljuk a térdelőtámaszos verzió helyett, mert ez egy kis “alátámasztást” ad neked, és szó szerint levesz egy csomó súlyt a válladról, miközben a gyakorlat mégis szabályos lesz. A térdelőtámaszos módszerrel szemben ilyenkor az izmaid a megfelelő fekvőtámasztípushoz szoknak hozzá (és a térded sem fog belesajdulni) – ami később, amikor már kezdesz erősödni, nagyon jól jön majd…

Napi tíz perc fekvőtámasz nőknek – így hozhatod ki belőle a legtöbbet

Ha megvan a helyes testhelyzet, akkor következő lépésként engedd le a tested úgy, hogy a könyököd végig szorosan a felsőstested mellett marad egészen addig, amíg a mellkasod el nem éri a földet. Lassan, egyenletesen végezd a mozdulatot, és ne a gravitációra hagyatkozz – magyarul ne “ejtsd le” magad a földre. Itt egy pillanatra pihenj meg, majd hasonló tempóban nyomd ki magad. Ez a klasszikus fekvőtámasz, amit majd később, ha erősebb leszel fel tudsz turbózni olyan “beállításokkal” – például szélesebbre veszed a kartámaszt, felemeled az egyik lábad, vagy az öklödre támaszkodsz stb. –, amik másként és más izomcsoportokat erősítenek.

Cél a 100!

Kezdőknek – és haladóknak is! – a fokozatosság ajánlott ebben az edzéstípusban is ahhoz, hogy tartós és látványos eredményt érjenek el. Ha túl gyorsan akarsz fejlődni, akkor valamelyik izmodban vagy ízületedben kárt tesz majd a túlzott megerőltetés. A Mediwel dinamikus fekvőtámaszgépe, a Scorpion PushUp ebben a fokozatosságban nyújt tökéletes segítséget: ezt a mozgástípust még kezdőként is több tucatszor tudod majd végrehajtani ezzel a géppel, és ahogy erősödsz, úgy tudod állítani a Scorpion PushUpot magasabb, nagyobb erőkifejtést igénylő fokozatokra. Ha már haladó vagy, akkor a gép segítségével a fekvőtámaszhoz szükséges izmaid ruganyosságát fejlesztheted, hiszen a gépen fekve kisebb erőkifejtéssel jóval gyorsabban tudod végrehajtani a gyakorlatsorozatot.

Napi tíz perc fekvőtámasz nőknek – így hozhatod ki belőle a legtöbbet

Kezdőként ez a gép önbizalmat is ad, hiszen nélküle valószínűleg pár fekvőtámasz után lihegve ülnél fel, és arra gondolnál, hogy még egy ilyen egyszerű dolgot sem tudsz megcsinálni. Egy-két hét rendszeres edzés a Scorpion PushUppal, és meg fogsz lepődni a saját izmaidon, 4-6 hét után pedig majd rákérdeznek a barátnőid, hogy hol szerezted ezeket a formás izmokat? Akkor majd mondhatod nekik: csak napi 100 fekvőtámasz kell hozzá!

Rehabilitációhoz is ajánlott

A gép akkor is jó szolgálatot tesz, ha rehabilitációs program során akarod újra visszanyerni az erőnléted, mert használata sem a térdet, sem a derekat nem terheli túl, és a kisebb ellenállás szintjéről kezdhető a felépülés. Ilyen élethelyzetben mindenképpen ajánlott a kíméletes és fokozatos erősítés – ezért még akkor is tanácsos a Mediwel Scorpion PushUp-ját használnod, ha egyébként profi fekvőtámaszozó voltál korábban. 

 

Még egy kis edzés itt, az NLCafé-n

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top