nlc.hu
Szabadidő
Októberben jön a Terápia harmadik, befejező évada

Októberben jön a Terápia harmadik, befejező évada

Ősszel visszatér a képernyőre az HBO egyik sikersorozata, a Terápia Mácsai Pál főszereplésével. Ebben az évadban kicsit más lesz a történet, mint amit a rajongók eddig megszokhattak, mert a pszichológus kerül a középpontba, nem pedig a páciensek életéről szól majd a filmsorozat.

A magyar HBO saját gyártású drámasorozatának harmadik, utolsó évadában újra láthatjuk Mácsai Pált Dargay András pszichológus szerepében. Míg a kritikusok által méltatott sorozat HBO GO-n is elérhető első két évada elsősorban a páciensekre fókuszált, a befejező évadban fordul a kocka: ezúttal maga a terapeuta kerül a középpontba. Végre kiderül, milyen ember is ő valójában. Dargay András új lakásban, új barátnő oldalán, újfajta élethelyzetben kezd.  Esetei eddig nem tapasztalt mértékben teszik próbára szakértelmét, miközben elvált szülőként újra kell értelmeznie kapcsolatát fiával, és közben szembe kell néznie a komoly betegségre utaló fizikai tünetei mögött rejtőző lelki okokkal is. A főszerepet ezúttal is a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Mácsai Pál alakítja, aki a Terápia 2. évadában nyújtott alakításáért elnyerte a Magyar Televíziós Újságírók díját is.

Mácsai Pál, a sorozat főszereplője
Mácsai Pál, a sorozat főszereplője

Kik lesznek a páciensek?

Zsolt

András hétfői páciense a 23 éves Zsolt, aki gyilkosság vádjával került előzetes letartóztatásba. Zsoltot még gyerekként az apja meggyilkolása miatt javító intézetbe zárták, most pedig a barátnője megölésével vádolják. A fiú bizalmatlan minden “kívülállóval”, agresszív, és nehezen nyílik meg Andrásnak. Ám a közös munka során Andrásban egyre inkább megkérdőjeleződik bűnössége. Az HBO – folytatva a hagyományokat – ebben az évadban is egy új, fiatal tehetséget mutat be a filmrajongóknak. A Zsoltot alakító Vilmányi Benett, a Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves hallgatója korábban olyan filmekben szerepelt, mint az Átok, a T.Ú.K. – Tanár Úr Kérem! vagy az idei Friss Hús fesztiválon bemutatott Asszó című rövidfilm, amellyel el is nyerte a legjobb színésznek járó díjat. 

Vilmányi Benett, a 23 éves Zsolt szerepében
Vilmányi Benett a 23 éves Zsolt szerepében

Krisztina

Krisztina nem múló kézfájdalma miatt keresi fel Andrást, amin a “hagyományos orvosok” nem tudtak segíteni. Az egyébként súlyosan kényszerbeteg nő látszólag harmonikus házasságban él orvos férjével (Hirtling István), két gyermekük mostanában repült ki a családi fészekből. A terápia során kiderül, hogy Krisztina kézproblémái mélyebbről fakadnak: a nő erőszakos, manipulatív férjének rabszolgája, akitől szeretne elszakadni. Krisztina szerepében a Jászai Mari-díjas Schell Judit látható (Csak szex és más semmi, Brazilok), aki ezúttal egy korábbi szerepeitől igencsak eltérő karaktert alakít.

Schell Judit alakítja Krisztinát, aki a férje rabszolgája
Schell Judit alakítja Krisztinát, aki a férje rabszolgája

Sándor

Szerdánként András egy 60 éves székely férfival találkozik, akit fia (Telekes Péter) és a menye (Borbély Alexandra) hozott el terápiára. A pár szerint Sándor teljesen magába fordult, mióta magukhoz költöztették Erdélyből. Sándor 37 évig volt házas, és a felesége halála óta nem sikerül túllépnie a gyászon. Meggyőződése, hogy nincs szüksége pszichológusra, hiszen rajta csak az segítene, ha visszakapná a régi életét. Idővel mégis összebarátkozik Andrással, aki a beszélgetéseik során felismeri: Sándor egész életében elnyomott érzései akár veszélyessé is tehetik őt a környezetére. A marosvásárhelyi születésű, Jászai Mari-díjas színész, Czintos József vállalta el Sándor szerepét. Ő a Harag György Társulat egykori színésze és igazgatója, valamint a Csíki Játékszín egyik alapítója.

Edit

Csütörtökönként egy híres színésznő, Edit jár Andráshoz terápiára, mivel az utóbbi időben elkezdte elfelejteni a szövegét a színpadon. A fő problémája azonban nem ez, hanem a húga, Angéla, aki mellrákban haldoklik. Edit féltékeny, amiért a húga jól kijön a nő kamaszlányával, és haragszik is rá, mert mellette értéktelennek és felszínesnek érzi magát. De leginkább az bántja, hogy Angéla fel akarja adni a küzdelmet a betegséggel. Andrásra vár a feladat, hogy megmutassa Editnek, hogyan kerülhet közelebb a testvéréhez, még mielőtt túl késő lenne. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas Udvaros Dorottya (Kút, Nyugalom, A miniszter félrelép) nem először látható HBO-s produkcióban: a Társas Játék második évada után vállalta el Edit szerepét.

Udvaros Dorottya féltékeny színésznőt alakít
Udvaros Dorottya féltékeny színésznőt alakít

Adél

Péntekenként szokás szerint András átül a páciensek számára fenntartott kanapéra. Miután befejezte terápiáját Fischer Ágnessel (Csákányi Eszter), a férfi a legkevésbé vágyik arra, hogy új pszichológust keressen magának. Csakis azért keresi fel Bárdos Adél doktornőt, hogy altatót írasson fel magának. A pszichiáter azonban ragaszkodik hozzá, hogy előbb beszélgessenek, amibe végül András kénytelen beleegyezni. A fiatal, de annál határozottabb doktornő András tökéletes ellentéte: mindig megtartja a szükséges távolságot, és mereven ragaszkodik a szabályokhoz a terápia során. Talán épp emiatt sikerül olyan mélyen megbúvó problémákkal szembesítenie a férfit, amelyeknek eddig senki a közelébe sem került. A Jászai Mari-díjas Balsai Móni (Liza a rókatündér, A martfűi rém, Tiszta szívvel) Udvaros Dorottyához hasonlóan immár a második HBO-sorozatban látható, a nagy sikerű Társas Játék Juditja után ezúttal egy sokkal komolyabb karaktert alakít.

Határozott doktornőt játszik Balsai Móni
Határozott doktornőt játszik Balsai Móni

A 2016-ban forgatott sorozat fő alkotói között számos visszatérő névvel találkozhatunk, de újoncok is felbukkannak köztük. A többszörös díjnyertes rendezők mellett – Enyedi Ildikó A testről és lélekről című filmjéért elnyerte az Arany Medvét, Gigor Attila, A nyomozó alkotója pedig tavaly mutatta be Kút című új nagyjátékfilmjét – másodszorra is visszatér a júniusban első mozifilmjét forgató Nagypál Orsi, illetve bemutatkozik az első filmje utómunkáin dolgozó Schwechtje Mihály. A 3. évad forgatókönyvírói csapata – Tasnádi István, Gigor Attila, Jeli Viktória és Baráthy György – az elismert erdélyi drámaíróval, Székely Csabával bővült.  A sorozat zeneszerzője, Balázs Ádám az Oscar-díjas rövidfilm, a Mindenki zenéjét is jegyzi, de dolgozott már az HBO Europe másik nagy sikerű sorozatán, a román gyártású Az árnyakon (Umbre) is. A vezető operatőr Herbai Máté, aki többek közt olyan filmekkel tette le névjegyét, mint A testről és lélekről, A nyomozó vagy az Utolsó idők.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top