Szabadidő

Film készül az amputált lábú magyar vízilabdázóról

Tizenhét dokumentumfilmet támogat az idei Ember Judit-pályázat első fordulójában a Médiatanács. A filmek között három határon túli alkotás is szerepel.

A Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra programjában a 2017-es Ember Judit-pályázat idei első fordulójában tizenhét dokumentumfilm – köztük egy határon túli alkotás – elkészítését támogatja, összesen 109 millió forinttal.

A határon túli pályázó, Bencze Zoltán egy 1929-ben alapított csíki hokicsapat történetét mutatja majd be. Hazai gyártásban készül film András Ferenc rendezésében Zichy Mihály festőről, Czinke Gyula Halassy Olivér vízilabdázó, M. Nagy Richárd pedig Dargay Attila rajzfilmrendező életét mutatja be.

Babos Tamás forgat arról a háromszoros Oscar-díjas Rózsa Miklósról, aki többek között a Ben Hur és A bagdadi tolvaj filmzenéjét szerezte; a Szászcsávási Zenekar zenészéről, Csángálóról pedig László Barna készít filmet.

A Pókerarcok című film három 95 év körüli színházi szakemberrel – Lénárt Istvánnal, Lázár Egonnal és Sívó Emillel a főszerepekben – szemlélteti az elmúlt hetven év kulturális életét Gerő Péter rendezésében, míg egy másik alkotásban Bonta Zoltán a ’30-as és a ’40-es évekbeli magyar filmkomédiák olasz filmgyártásra gyakorolt hatását tárgyalja.

Egy alternatív otthonteremtési lehetőséget mutat be Hörcher Gábor stábja, amikor egy csapat fiatal saját kézzel, helyben kitermelt anyagból épít magának vályogházakat.

A harmadik résszel folytatódhat a Magyar retró-sorozat Papp Gábor Zsigmond rendezésében, amely ezúttal a társadalom alapegységét, a családot mutatja be 1950 és 1980 között.

Az emberkereskedőktől megmenekülők számára fenntartott védett házak küzdelmes hétköznapjai elevenednek majd meg Schwechtje Mihály Védelem alatt című filmjében.

Szirmai Márton a Privát tanmenet című négyrészes online sorozat elkészítése után a televízióban folytatja a nem mindennapi módszerekkel – például társasjátékkal vagy a demokrácia gyakoroltatásával – dolgozó pedagógusok bemutatását.

Az 1944. december végén felállított magyar partizáncsapatot, a Petőfi-brigádot hét topolyai testvér sorsán keresztül ismerhetik majd meg a nézők, a rendező Lavro Ferenc.

Hajdú Péter Mihály filmet forgat a székelyföldi önrendelkezés történetéről és jelenkori törekvéseiről is.

Magyar testépítőket mutat be Nemes Anna a Szép testben szép lélek című alkotásában, Beszterczey Judit stábja pedig Budai Alex mesterfodrász egy hetét fogja végigkövetni, aki a hollywoodi hírességek hajkölteményei mellett a legszegényebbek hajáról is gondoskodik háromhavonta a Deák téren.

Szekeres Csaba dokumentumfilmje azokra az idős párokra hívja majd fel a figyelmet, ahol férj és feleség együtt kénytelen megküzdeni az Alzheimer-kórral.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top