Szabadidő

Könnybe lábad a szemed a világ legbefogadóbb vidámparkjától

Világelsőként hirdeti magát az a vízi vidámpark, amely teljesen akadálymentesítve várja a mozgásukban korlátozott, de akár a mentális betegségekkel küzdő gyerekeket is, sőt, ők mind ingyen vehetik igénybe a különféle játékokat.

A Morgan’s Inspiration Island nevű park a napokban nyílt meg a texasi San Antonióban. Az intézmény hiánypótló szolgáltatásként azokat a gyerekeket és szüleiket is szeretettel várja, akiket mozgási vagy mentális problémái miatt máshová nem engednének be.

A vízi vidámpark a Morgan’s Wonderland nevű hagyományos vidámpark kiegészítése, ahol szintén ügyeltek rá, hogy a lehető legbefogadóbb legyen a kialakítása, és senki se maradjon ki a játékból. A vízi részt is hasonló szellemben tervezték, minden része könnyen megközelíthető kerekes székkel is.

A vízálló kerekes székekkel mindenhová el lehet jutni (Fotó: //morganswonderland.com)
A vízálló kerekes székekkel mindenhová el lehet jutni (Fotó: http://morganswonderland.com)

“A vidámpark és a vízi vidámpark nem kifejezetten a különleges igényű gyerekek számára lett kialakítva, hanem a befogadás szellemében” – írta Gordon Hartman, a Morgan’s társalapítója a megnyitó apropóján kiadott közleményben. “Mindkét helyet úgy terveztük, hogy ott mindenki jól érezhesse magát.”

Mindenkire gondoltak

A 17 millió dolláros befektetéssel épített vízi vidámpark példát mutat befogadásból, ugyanis nem csak a kerekesszékes gyerekek életét könnyítik meg az ott bevezetett újítások. Kialakítottak például olyan “gyors” sorokat, ahol a figyelemzavaros vagy például a hiperaktív gyerekeket hamarabb beengedik az egyes játékokhoz, de van elkerített “privát” zóna, ahol a kerekesszékes gyerekek átülhetnek saját székeikből a speciális vízálló székekbe. Emellett a gyerekek csuklójára RFID-chipes karkötő kerül, így a szülők könnyen megtalálhatják az elcsatangolt gyerekeiket, de kialakítottak különleges “csendzónákat” is, ha például egy autista kisgyereknek már sok lenne a zajból és a tömegből. A vízhőmérsékletet is gyorsan tudják változtatni, ha valaki különösen érzékeny lenne a hidegre.

A különböző gyerekek nagyon jó hatással vannak egymásra (Fotó: //morganswonderland.com)
A különböző gyerekek nagyon jó hatással vannak egymásra (Fotó: http://morganswonderland.com)

“A különleges igényű gyerekekre, de a felnőttekre sem gondolnak sokszor” – mondta Hartman. “Pedig ők nem akarnak kimaradni a mókából, csak sokszor előfordul, hogy nem tudják használni a játékokat vagy akár az egész intézményt.”

Valahogy így kellene tervezni a hasonló helyeket…

A vidámpark tervezői a munka során különféle szakemberekkel működtek együtt: vízi vidámparkok építésében szakértő mérnökökkel, orvosokkal és speciális nevelési igényű gyerekekkel foglalkoző szakértőkkel. Emellett rengeteg hasznos tanácsot kaptak helyi tanároktól, szülőktől és gondozóktól is. A parkhoz a University of Pittsburgh mérnökei fejlesztették ki a speciális, sűrített levegővel működő, vízálló kerekesszékeket, amelyekhez így nincs szükség elektromosságra. A kerekesszékek így tovább is működnek és könnyebbek, mint az akkumulátorral felszerelt változatok – a vendégek pedig ingyenesen igénybe vehetik ezeket az eszközöket.

A Morgan’s Inspiration Island társalapítói, Gordon és Maggie Hartman azt mondja, az ötlet 23 éves, Morgan nevű lányuknak köszönhető, aki fizikai és kognitív kihívásokkal is küzd. “Ő is szerette volna megélni ezeket az élményeket, mert úgy érezte, egy csomó lehetőségből kimarad” – mondta Gordon Hartman.

Senki sem marad ki a játékból (Fotó: //morganswonderland.com)
Itt senki sem marad ki a játékból (Fotó: http://morganswonderland.com)

A Morgan’s Wonderland vidámpark még 2010-ben nyílt meg, az ott található vizes részleg adta az ötletet egy nagyobb vízi vidámpark kialakításához.

“Itt már láttuk, hogy az ötlet működik” – tette hozzá Hartman. “Különféle speciális igényű kisgyerekeket láttunk, akik vidáman játszottak együtt a többiekkel vizes környezetben.”

A vízi vidámpark üzemeltetői szerint a létesítmény több egyszerű strandnál, itt ugyanis a gyerekek közösen játszhatnak, megismerhetik egymást, és sokat tanulhatnak a többiekről. Hartmanék a kiváló ötlet ellenére nem tervezik, hogy láncot nyitnának, de azt remélik, hogy példájukat sokan követni fogják.

“Reméljük, hogy hasonló megoldásokat máshol is be fognak vezetni” – mondta a társalapító. “A legtöbb hasonló helyet a gyerekek 90 százaléka élvezheti, a maradék 10 viszont kimarad a mókából a különleges igényei miatt. Viszont semmi ok nincs rá, amiért ne lehetne ezeket a lehetőségeket és élményeket megosztani velük, csak egy kis kreativitásra van szükség.”

A Morgan’s Inspiration Island különlegessége az is, hogy nonprofit alapon működik. Ez azért is van, mert Hartmanék eleve csak a teljes kapacitás felét használják ki, hogy a park ne legyen túlzsúfolt, így azok is élvezhessék a játékot, akiknek gondot okoz a nagyobb tömeg. Ráadásul, ahogy említettük, a különleges igényű gyerekek teljesen ingyen léphetnek be a parkba.

“Keresve sem találhatnék olyan munkát, ami ennyi pozitív energiával tölt fel” – mondta Hartman. “Sokkal jobb érzés ez, mint ha rengeteg pénzt keresnék vele. Ez nem is munka, valami más. Reggelente nem úgy ébredek fel, hogy fáradt vagyok, és munkába kell mennem, hanem úgy, hogy alig várom, hogy elinduljak.”

Reméljük, a példamutató kezdeményezést hamarosan minél több helyen követik majd világszerte.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top