Szabadidő

Videó: segíts ennek a teknőcnek megmenteni a Nagy-korallzátonyt!

A világ legnagyobb korallzátonya aggasztó mértékben pusztul. Egy környezetvédő szervezet most kampányt indított, hogy Ausztrália minél előbb tegyen lépéseket a páratlan természeti kincs megőrzésére.

A Nagy-korallzátony Ausztrália északkeleti részén, Queensland partjai mentén húzódik, több mint 2300 kilométer hosszúságban. A hatalmas képződmény 2900 kisebb, önálló zátonyból áll, és akkora, hogy az űrből is látható. Ez egyébként a világ legnagyobb, élőlényekből álló telepe.

Bár a zátony jelentős részét szigorú helyi és nemzetközi egyezmények védik, illetve 1981-ben a Világörökség részévé is választották – a CNN hírcsatorna pedig a világ hét természeti csodája között említi –, sajnos aggasztó mértékben pusztul. Ennek oka elsősorban az óceánok emelkedő hőmérséklete, de nem tesz neki jót a víz szennyezése sem.

A WWF környezetvédő szervezet nemrég intenzív kampányba kezdett a közösségi médiában, Facebook-oldalukon például rendszeresen posztolnak a Nagy-korallzátonnyal kapcsolatos tartalmakat. Ide került fel annak az online petíciónak a linkje is, amelyen keresztül Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnöknek lehet levelet küldeni és megkérni, hogy tegyen lépéseket a klímaváltozás megfékezése és a szennyezés visszaszorítása érdekében. A petíciót jelenleg több mint 5200 ember töltötte már ki.

Szintén a kampányhoz kötődik a fent látható videó, amely a tengeri teknősöket mutatja be. Ezek az állatok megtalálhatók a Nagy-korallzátony térségében. Sajnos, ezek a csodálatos állatok a vadászatuk és a tengerek, óceánok vizében megjelenő szennyező anyagok – főleg a műanyaghulladék – miatt veszélyeztetett fajnak számítanak, ezért is fontos, hogy minél hamarabb lépéseket tegyen az emberiség az élőhelyük megmentése érdekében. 

Az alábbi videón pedig “első kézből” tekinthetjük meg, hogy milyen csodálatos világról van szó. A WWF ugyanis egy vízálló kamerát erősített egy tengeri teknőc páncéljára, az állat segítségével pedig úgy nézhetünk körül a tenger alatt, mintha csak a hátán utaznánk. A környezetvédő szervezet ezzel a látványos videóval is azt szeretné elérni, ha minél többen tennének valamit a Nagy-korallzátony megmentése érdekében.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top