nlc.hu
Szabadidő

A tehenek vizelete terheli a környezetet, fura módszerrel változtatnának ezen

„Szobatiszta” tehenekkel csökkenthetnénk a környezeti terhelést

Meghökkentő, de a patások jobban teljesítenek, mint a kisgyerekek.

A tehenekkel csak a baj van: az általuk felböfögött metángáz súlyosbítja a klímaváltozást, ráadásul a vizeletükben található ammónia is az üvegházhatás fokozódásához vezet. Most azonban német kutatók egy meglepő módszerrel mérsékelnék a patások által kibocsátott káros anyagok mennyiségét – írja a BBC weboldala.

Pontosabban azt akadályoznák meg, hogy a tehenek vizelete bekerüljön a talajba, ugyanis itt alakulnak ki azok a káros vegyületek, amelyek hozzájárulnak a bolygó felmelegedéséhez. A brit közszolgálati média információi szerint az üvegházhatást okozó gázok mintegy tíz százalékáért a tehenek tehetőek felelőssé. 

Igen ám, de hogyan lehet megakadályozni, hogy a tehénpisi beszivárogjon a talajba? A megoldást a „szobatisztaságra” nevelés jelentheti. A németországi Dummerstorfban működő Forschungsinstitut für Nutztierbiologie (Haszonállat-biológiai kutatóintézet) szakértői természetesen nem a mellékhelyiségekbe terelték a teheneket, hanem speciális „tehénvécéket” alakítottak ki. 

Szobatiszta tehenekkel harcolhatunk a klímaváltozás ellen

A tehenek vizeletéből ammónia kerül a talajba, ami az üvegházhatást fokozó gázokat eredményez (Fotó: Getty Images)

A MooLoonak nevezett különleges karámok talaját ugyanis egy műfűre emlékeztető borítással látták el, amely lehetővé teszi, hogy felfogják a tehenek által kibocsátott vizeletet. Igen ám, de ehhez először meg kellett tanítani a patásokat, hogy a tehénvécékbe járuljanak elvégezni a dolgukat. 

Ez egyébként meglepően könnyen sikerült: mindössze 15-20 alkalom után a jószágok megtanulták, hogy a különleges „mellékhelyiségeket” használják. Ehhez a kutatók megerősítéses módszert használtak, azaz az állatok jutalomfalatokat kaptak, ha sikeresen használták a tehénvécét.

„A 15-20 alkalmat követően a tehenek már maguktól mentek a MooLoo-karámokba – idézte a BBC Lindsay Matthews kutatót. – A folyamat végére a kísérletben részt vevő 16 állat háromnegyede az esetek 75 százalékában sikeresen használta a tehénvécét.”

A szakember azt is elárulta, hogy a fiatalabb állatok a gyerekekkel összehasonlítható mértékben tudták jól használni a tehénvécét, sőt, az egészen fiatal kisgyerekeknél jobban is teljesítettek a kísérlet során.

A kutatók szerint így a tehenek vizeletének mintegy 80 százalékát fel lehetett fogni, ami azt jelenti, hogy ezzel a módszerrel akár az állatok által kibocsátott ammónia mennyiségét mintegy 56 százalékkal lehetne csökkenteni. 

Az már csak bónusz, hogy ennek köszönhetően javulnak a tehenek higiénés körülményei is, ami mindenkinek csak jó.

Még több tehén az nlc-n:

  • Fürdőző gyerekek közé ugrott egy tehén
  • Állatbarát önkéntesek idősotthont nyitottak öreg teheneknek Tatárföldön
  • Több millió amerikai hiszi azt, hogy a csokis tej a barna tehenekből jön

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top