nlc.hu
Otthon

Hulladék a tehén gyomrában

71 kiló hulladékot találtak egy tehén gyomrában

Műanyagot, szögeket és egyéb szemetet.
71 kiló hulladékot találtak egy tehén gyomrában

Hetvenegy kiló hulladékot találtak egy szabadon kóborló tehén gyomrában az észak-indiai Harijána államban.

Az állatot a People For Animals Trust (PFAT) állatvédő szervezet vette gondjaiba, miután egy közlekedési balesetben megsérült. Az állatorvos megállapította, hogy a tehén puffadástól is szenved.

Egy négyórás műtétben 71 kilogrammnyi műanyagot, szögeket és egyéb szemetet távolítottak el a gyomrából. Az állatvédő szervezet elnöke azt mondta, hogy sokkolta őket a mennyiség, 13 éves praxisa alatt még soha nem szedtek ki ilyen sok szemetet egy tehénből. A korábbi rekord 50 kiló körül volt.

A tehén nem élte túl a műtétet.

Az indiai városok utcáin mintegy ötmillió gazdátlan tehén kóborol, többségüknek nincs egyéb tápláléka, mint a földön szanaszét heverő hulladék.

„A tehén különösen szent állat számunkra, ugyanakkor senki sem törődik velük, a szemétből táplálkoznak” – mondta Ravi Dubay, a PFAT vezetője.

A kóbor tehenek elszaporodásához hozzájárultak a Narendra Modi hindu nacionalista miniszterelnök kormánya által életbe léptetett szigorú tehénvédelmi intézkedések, és a tehenekkel kereskedők elleni támadások megszaporodása. Az állattartók rákaptak arra, hogy az öreg vagy beteg teheneket szabadjára engedik ahelyett, hogy a vágóhidaknak adnák el őket.

Ha bárhol az indiai városokban utcán kóborló teheneket látunk, biztosak lehetünk abban, hogy tele vannak műanyaggal – jelentette ki Romula D’Silva, az Andhra Prades államban működő Karuna Society for Animals & Nature civil szervezet alelnöke.

A jelenséggel elsőként mintegy másfél évtizede találkozott az állat- és természetvédő szervezet, amikor az általa gondozott 35 elhagyott tehén közül az egyik hirtelen elpusztult, és a boncolás nagy mennyiségű műanyagot mutatott ki a gyomrában, majd más állatokéban is.

Nincs friss és országos adat a lenyelt szeméttől elpusztuló tehenek számáról Indiában, a Times of India egy hatóságokra és aktivistákra hivatkozó 2017-es cikke szerint azonban csak Lucknow városában évente mintegy 1000 tehén halálát okozza a lenyelt hulladék.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top