nlc.hu
Baba

Várandós nők méhlepényében is megtalálhatóak a mikroműanyagok

Terhes nők méhlepényéből is kimutathatóak a mikroműanyagok

Egyelőre nem tudjuk, hogy ennek milyen hosszú távú hatásai lehetnek.

Olasz kutatóknak sikerült kimutatni, hogy az úgynevezett mikroműanyagok akár a terhes nők méhlepényébe is bekerülhetnek – írja a Qubit. A tudományos lap rámutat, hogy egyelőre még nem ismerjük pontosan, hogy a mikroműanyag milyen hosszú távú hatással lehet a szervezetünkre, de a szakemberek szerint ezek a részecskék tartalmazhatnak olyan vegyi anyagokat, amelyek negatív hatással lehetnek az egészségünkre, de akár a fejlődő magzat immunrendszerét is tönkretehetik.

Várandós nők méhlepényében is találtak mikroműanyag részecskéket

Az egyelőre nem derült ki a kutatásból, hogy a mikroműanyagok az újszülöttek szervezetébe is képesek-e bejutni (Fotó: Getty Images)

A magyarázat szerint a méhlepényben megtalált mikroműanyagokat az anyák lélegezték be vagy nyelték le. A részecskéket egyaránt kimutatták a méhlepény magzati és anyai oldalán, de a magzat fejlődéséhez nélkülözhetetlen, úgynevezett membránban is megtalálták. A kutatás során négy egészséges nőt vizsgáltak meg, a mikroműanyagoktól függetlenül mindegyikük terhessége és szülése komplikáció nélkül zajlott. 

A Qubit információi szerint a körülbelül 10 mikron (0,01 milliméter) nagyságú részecskék csomagolóanyagokból, kozmetikumokból, higiéniai termékekből és festékekből származhattak. Azt egyelőre nem tudták megállapítani, hogy a mikroműanyagok bekerültek-e az újszülöttek szervezetébe is, de arra találtak bizonyítékot, hogy a részecskék jelenléte csökkenti a magzat növekedésének ütemét. 

További cikkeink a mikroműanyagokról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top