nlc.hu
Életmód

A mosott ruhákból származó mikroműanyagok elérték az Északi-sarkot

Háztartási mikroműanyagokat találtak az Északi-sarkon

A sarkkörön túl azonosított részecskék háromnegyede a ruháinkból származik.

Azt már eddig is lehetett tudni, hogy az úgynevezett mikroműanyagokat már a sarkkörön túl is meg lehet találni, most azonban egy friss kutatás rávilágított ezek eredetére is. A New Scientist számolt be a University of British Columbia kutatásáról, amely során az Északi-sark 71 pontján vettek mintákat a tengervízből, 3-8 méteres mélységből.

Az eredmények megdöbbentőek: egy-egy köbméter tengervízben átlagosan 40 mikroműanyag részecskét találtak, ezek 92 százaléka szintetikus szálakat jelent, 73 százalékuk pedig poliészter. Utóbbiak a legkisebbek, körülbelül századmilliméteres nagyságúak, de mikroműanyagnak számítanak az 5 milliméternél kisebb darabkák is. Utóbbiak jellemzően különféle kozmetikai szerekben, bőrradírokban találhatóak.

A mostani kutatás szerint az Északi-sarkon talált részecskék többsége textilipari termékekből, azaz főleg ruhákból és más háztartási textilekből származnak.

„Erős a gyanú, hogy a szennyes, a ruhák és a háztartási textilek jelentős szerepet játszanak a világ óceánjainak mikroszálakkal való beszennyezésében” – mondta Peter Ross, a kanadai egyetem kutatója.

Háztartási mikroműanyagot találtak az Északi-sarkon

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Európa és Amerika durvábban szennyez

Érdekesség, hogy a kutatás során több mikroműanyagot találtak a Jeges-tenger keleti régióiban, mint nyugatabbra.

„Az Északi-sark keleti részén háromszor annyi mikroműanyagot észleltünk, ami arra utal, hogy több ilyen részecske érkezik az Atlanti-óceán felől, mint a Csendes-óceán irányából” – mutatott rá a kutatásban szintén részt vevő Anna Posacka.

„Minden egyes alkalommal, amikor bekapcsoljuk a mosógépet, több ezer apró műanyagrészecskét engedünk a külvilágba” – mondta Christian Dunn, a Bangor University munkatársa, aki nem volt a kutatócsapat tagja. A szakember felhívta a figyelmet, hogy a mosógépekhez kapható – vagy házilag előállítható – legegyszerűbb szűrők is akár 95 százalékkal képesek csökkenteni a szennyvízzel távozó mikroműanyagok mennyiségét.

További cikkeink a mikroműanyagokról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top