Egészség

Teázol? Milliónyi műanyagdarabkát iszol meg egy csészével!

Ideje átértékelni az ötórai tea hagyományát...

Egy kutatás szerint egy csésze teában sok millió mikroszkopikus műanyagdarab lehet” – írja a Hvg egy új tanulmányra hivatkozva, amely külön kiemeli, hogy a teafilterek áztatásával több millió mikroszkopikus műanyagdarabot is lenyelünk. Teázni mégsem egészséges?

tea agy kutatás

Képünk illusztráció (Forrás: Unsplash/Louis Hansel)

A teafilterek ugyanis nemcsak teából és papírból állnak, hanem szinte mindegyikben található polipropilén, amelyet általában arra használnak, hogy lezárják a filtereket.

A McGill Egyetemen azt kutatták, hogy a teafilterekből vajon beszivároghatnak-e mikro- és nanoműanyagok az italokba a főzés során. „Arra jutottak, hogy egyetlen filterből 11,6 milliárd mikroműanyag és 3,1 milliárd nanoműanyag kerül a vízbe” – idézi a lap. 

Ahogy arról már mi is írtunk, hetente lenyelünk egy bankkártyányi műanyagszemcsét.  A New Castle-i Egyetem kutatásából derült ki, hogy a környezet műanyagszennyezése következtében minden ember átlagosan 5 grammnyi műanyagszemcsét fogyaszt el minden egyes nap, természetesen anélkül, hogy erről tudomást szerezne.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top