Egészség

Hetente lenyelünk egy bankkártyányi műanyagszemcsét

Sokkoló, de igaz. És aki palackozott vizet iszik csapvíz helyett, nos... Nincs nagyobb biztonságban, sőt!

A környezet műanyagszennyezése következtében minden ember átlagosan 5 grammnyi műanyagszemcsét fogyaszt el minden egyes nap, természetesen anélkül, hogy erről tudomást szerezne – írja az ausztrál New Castle-i Egyetem kutatására hivatkozva az Index.

Az emberi emésztésbe kerülő műanyagok fő forrását az úgynevezett mikroműanyagok, tehát a néhány milliméteresnél is kisebb szemcseméretű törmelék adja. Ezekből az emberek nagyjából 2000 szemcsét fogyasztanak el hetente,

ha pedig ezt összeillesztenénk, akkor egy bankkártya is kijönne belőle.

A mikroműanyagok a táplálékkal, sőt a belélegzett levegővel is bekerülhetnek a szervezetbe, nagy többségük mégis az ivóvízzel jut be bélrendszerünkbe. A természetes vizekbe jutó műanyaghulladék kémiailag szinte sohasem bomlik le, hanem fizikailag fokozatosan elaprózódik, és szinte láthatatlanul kicsi szemcsékre esik szét, olyan kicsikre, hogy a hagyományos ivóvízszűrők nem képesek elválasztani őket a víztől.

Csak az ivóvízből átlagosan 1769 darab műanyaszemcse jut a szervezetünkbe – és ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy csapvizet vagy palackozott vizet iszunk. Sőt, egy másik vizsgálat egyenesen azt mutatta ki, hogy aki palackozott vizet iszik, az évente 90 ezerrel több szemcsét nyel le.

(Kiemelt kép: iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top