Szabadidő

Hova tegyem a cicámat, ha elutazom?

Nyáron mindig kardinális kérdés, hogy mit csináljunk a háziállatainkkal, ha útnak indulunk, és nincs lehetőségünk magunkkal vinni a szeretett állatot. Hasznos tanácsok következnek macskásoknak a nyaralási szezonra.

Pihenni és kikapcsolódni mindenkinek kell és muszáj is a dolgos hétköznapok után. Amikor azonban a nyaralást tervezzük macskás gazdaként, akkor azon is el kell gondolkozni, hogy mi legyen a cicával, amíg mi a tengerparton napozunk, vagy felfedezzük egy idegen város látványosságait. Sokféle lehetőség közül választhatunk pénztárcánkhoz és lehetőségeinkhez mérten. 

Keress egy megbízható cicaszittert!

A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás, ha találsz egy megbízható cicafelügyelőt, cicaszittert a nyaralásod idejére. Érdemes a családtagjaidat és a barátaidat megkérdezni, hogy ki ér rá akkor, amikor te nyaralni mész. Ha olyan emberre bízod a macskád, akit ismersz, te is nyugodtabban utazol el. 

Mindenképpen olyan embert kell találnod, aki szereti a cicákat, és aki ért az állatokhoz, a gondozásukhoz, etetésükhöz, mert lesz teendője. A cicaszitter feladat lesz naponta egyszer (vagy kétszer, ha a macskád igényli) ránézni az állatra. Látogatása alkalmával megeteti a cicát, és foglalkozik vele. Természetesen kitisztítja az almos tálcát, hiszen a macskák kényesek arra, hogy tiszta legyen a toalettjük. A cicaszittert megkérheted, hogy lakjon a lakásodban arra a hétre, amíg te elutazol. Így minőségi időt tölthet együtt az állatoddal, a cicád sem lesz egyedül, lesz kivel játszania, és a lakásodat is biztonságban tudhatod. 

Hova tegyem a cicámat, ha elutazom?

Ne felejtsd el megmutatni a macskafelvigyázónak, hogy hogyan takarítsa ki az almos tálcát, hol találja a cicád táplálékát, és fontos, hogy felhívd a figyelmét az ivóvíz pótlására. Ha elutazol, mindenképpen szerezz be elegendő macskatápot (konzervet, száraz tápot), és hagyj friss macskaalmot a tálca mellett. Érdemes a cicának játékokat elöl hagyni, és ne felejtsd el becsukni a lakásod összes ablakát utazás előtt, nehogy kiszökjön az állat, amíg meg nem érkezik a cicaszitter. 

Fontos, hogy cicaszitterednek add meg az állatorvosod számát, címét, és keresd elő az oltási könyvet, hogy ha bármi nem várt probléma merülne fel, akkor tudjon cselekedni nélküled is. Természetesen ne felejts el hozni valami cuki szuvenírt a nyaralásról a cicaszitterednek, amivel megköszönöd, hogy vigyázott a kedvencedre, amíg te nyaraltál.  

Cicapanzió, macskahotel

Ha nincs ismerősöd vagy családtagod, aki vigyázna az állatodra, akkor keresned kell egy helyet, ahol befogadják és ellátják. Rengeteg állatpanziót üzemeltetnek országszerte, így érdemes egy ilyen közeli helyet választanod a macskádnak. A panziók napi díj ellenében néhány ezer forintért ellátják a cicádat. Többféle árfekvésben léteznek ilyen helyek a gazdik pénztárcájára szabva. 

Itt a tulajok vállalják, hogy megfelelő körülményt biztosítanak a cicádnak, és vigyáznak rá, hogy megfelelően táplálva legyen. Sok helyen önkéntesek járnak be segíteni, és törődnek a panzióban lakó állatokkal. 

Nyaralás előtt érdemes időben felkeresni a szóba jöhető helyeket, mert sokan adják be az állataikat ilyenkor, és kialakulhat telt ház.

Fontos és hasznos tudnivalók a panziós ellátással kapcsolatban: 

  • Csak bolhamentes és féregtelenített állatot vesznek be.
  • Kötelező a kombinált oltás legalább 2 héttel, de legfeljebb 1 évvel a beadás előtt.
  • A cicát csak egészségügyi könyvvel lehet beadni.
  • A panziók 13 évesnél öregebb cicákat nem fogadnak be.
  • Célszerű a cica saját játékait és pokrócát magunkkal vinni leadáskor, mert ez biztosítja a megszokott környezettől való elszakadást. 
  • Az állatok 1-2 nap alatt szokják meg új helyüket, ezért célszerű ennél hosszabb időre elhelyezni őket.

Önadagolós macskaedények

Ha csak néhány napra utazol el, akkor érdemes beszerezned egy önadagolós etetőtálat, ami nagy segítség lehet. Az állatáruházakban kapható adagolók néhány napra biztosítanak száraz táplálékot és vizet a cicának. 

Hova tegyem a cicámat, ha elutazom?

foto: zooplus

Az utazásod előtt érdemes hozzászoktatni a cicádat ahhoz, hogy ebből a “gépből” vegye magához a táplálékot. Töltsd fel az automatát száraz táppal és vízzel, tedd a cicád elé, és hagyd, hogy megismerje a szerkezet működését. Ha megbarátkozott, és megismerte az adagolás technikáját, akkor bátra magára hagyhatod az állatot néhány napra, mert garantáltan lesz mit ennie, és mindig lesz előtte víz is. 

 Neked van valami jó tanácsod utazás előtt? Oszd meg velünk! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top