Szabadidő

Ekkora lófejet még nem látott a világ – fotó

Olyan Guinness-rekord dőlt meg Türkmenisztánban, amiről álmodban sem gondoltad volna, hogy egyáltalán létezik.

A világ legnagyobb, több mint negyven méter magas lófejszobra készült el Türkmenisztánban, ezzel a közép-ázsiai ország ismét bekerül a Guinness-rekordok könyvébe.

A Neutral Turkmenistan című állami lap mutatta be a különleges szobrot. A lap szerint az ország a világ legnagyobb vízisport-parkjával is bekerült a rekordereket jegyző könyvbe. A park és a szobor is a főváros, Asgabat külterületén található, ahol szeptemberben megrendezik az ázsiai küzdősportok játékát.

A sportparkban lévő úszómedencék felülete csaknem 5000 négyzetméter. Türkmenisztán elnöke, Gurbanguly Berdimukhammedow, aki korábban fogorvos volt, nagy sportrajongó.

Fotó: Europress / AFP

Az ország korábbi rekordjai között szerepel a 2015-ös kánonéneklési világrekord: 4166-an énekelték közösen az államfő által írt himnuszt. Türkmenisztánban van továbbá a világ legnagyobb, fehér márványból készült épületegyüttese, a világ legnagyobb fedett óriáskereke, itt készült a világ legnagyobb kézzel kötött szőnyege és a legnagyobb zászlórúdja is.

Berdimukhammedow korábban úgy nyilatkozott, szeretne véget vetni annak a személyi kultusznak, melyet elődje, Saparmurat Niyazov alakított ki. Ennek ellenére 2015-ben a több mint tíz éve abszolút hatalommal bíró elnök egy őt ábrázoló, 21 méter magas, arannyal díszített lovasszobrot emeltetett a fővárosban.

A hatalmas kőolaj- és földgáztartalékokkal rendelkező egykori szovjet állam a világ legelszigeteltebb országai közé tartozik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top