Szabadidő

Dinókat is ehetett az ötkilós pokolvarangy

Egy most napvilágot látott feltevés szerint.

Belzebub békája (Beelzebufo ampinga), más néven a pokolbéka vagy ördögvarangy mára már kipusztult, de a Madagaszkáron élt kétéltű 68 millió évvel ezelőtt dinoszauruszok gyilkosa lehetett – számolt be a fontos hírről a hvg

A feltevés egy új kutatás eredménye:  Marc Jones, az Adelaide-i Egyetem biológusa megmérte a ma is honos dél-amerikai szarvasbéka harapásának erejét, és a kapott adatokat a kipusztult varangy méreteihez igazította. 

Belzebúb békája (Beelzebufo ampinga)

A mai is élő szarvasbéka 4,5 centiméteres fejátmérőjével 3 kilogrammos erőt fejt ki. „A békafajok többségével ellentétben, amelyek gyenge állkapcsuk miatt kis állatokat fogyasztanak, a szarvasbéka áldozata akkora is lehet, mint ő maga” – mondta el a kutató. A szarvasbéka más békákra, kígyókra, rágcsálókra is vadászik, erős állkapcsával ragadja meg és gyűri le áldozatát.

Jones az adatokat ezután a kihalt békafaj méreteihez igazította, amely 41 centiméter hosszú lehetett, több mint 4,5 kilogrammot nyomhatott, vagyis nagyobb volt, mint bármely más békafaj egyedei. A számítások szerint az ősi kétéltű 220 kilogrammosat haraphatott, ami megegyezik egyes ma élő ragadozók – tigrisek, farkasok – állkapcsának erejével.

„Ezzel az erővel a Belzebub békája képes lehetett kortársai, a kisebb és fiatalabb dinoszauruszok legyőzésére” – jelentette ki Kristopher Lappin, a Kaliforniai Állami Műszaki Egyetem professzora, aki részt vett a kutatásban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top