Szabadidő

Hurrá, vége a balatoni szezonnak! – egy helyi lakos nyílt levele a turistákhoz

Örömet okoz, amikor látom, hogy mások is értékelik azt a helyet, ahol élek, és szívesen térnek ide vissza kikapcsolódni. De őszre azért összegyűlik bennem néhány tüske. A Balaton nem rezervátum!

A Balatonnál nőttem fel, és amikor már elég lett a fővárosi pörgésből, visszaköltöztem ide. Imádom a tavat, és nagyon hálás vagyok azért, hogy én nem csak nyaralni jöhetek ide. Örülök, hogy sokan osztoznak a táj iránti rajongásomon, de néha kicsit sok lesz az elégedetlen, folyton valahová siető turistából.

Nem akarok megbántani senkit, és nem állítom, hogy minden vendég bántóan viselkedik, sőt. És kedves turista, igazad van, nagyon sokan élnek abból, hogy idejössz kikapcsolódni, és itt költöd el a pénzed. De…

A Balaton nem Budapest (vagy bármelyik másik nagyváros).

Itt nincs mindenből olyan nagy választék, mint a Nagyvárosban. Hamarabb bezárnak az üzletek, kevés helyen van McDonalds, és a posta sem tart nyitva este. Lehet, hogy újhullámos kávét sem kapsz minden sarkon (bár egyre több hely kínál ilyet is). Az állandó összehasonlítgatással, fennhangon való panaszkodással nemcsak a helyiek igyekezetét rúgod arcon, hanem a saját pihenésedet is elrontod. Ha az kell, ami otthon van, mindenkinek jobb lesz, ha inkább otthon maradsz.

A Balaton nem lóversenypálya

Megértjük, hogy nem könnyű átállni a rohanás világából ebbe a másik, lassított felvételnek tűnő univerzumba, ahol néha lassan érkezik meg a fröccs, és lassan vezetnek a nénikék. Igen, szeretünk beszélgetni a boltban, végighallgatjuk az idősebbeket, akkor is, ha emiatt öt perccel később kapod meg, amit kértél. A főszezonban óriási a hajtás, és előfordul, hogy nem a te asztalodhoz visszük ki előbb a kávét, hiába te kérted előbb, mint a szomszéd. Lassulj le inkább te is egy kicsit!

A Balaton nem fesztiválhelyszín

Természetesen vannak olyan településrészek, ahol hajnalig bulizhatsz, és ezek szuper helyszínek a leány- és legénybúcsúkhoz is, de nem erről szól az egész tó. Itt emberek laknak, pihennek, és nem kíváncsiak a meztelen, izzadt felsőtestedre, a hangterjedelmedre és a magánéletedre. Ha egy nyugodt kis utcában van a szállásod, és nem egy bulihostelben, gondolj azokra is, akik korán kelnek, hogy beszerezzék neked a friss hozzávalókat a kései reggelidhez!

A Balaton nem tökéletes

Egyelőre kevés hely tart lépést a gasztroforradalommal, de nagyon próbálkozunk. Sok esetben még nem kapsz olyan minőséget, mint otthon. Ha úgy érzed, átvertek, és vállalhatatlan, amit kapsz a pénzedért, természetesen ne hagyd szó nélkül, de a szőrszálhasogatás előtt gondolj át néhány dolgot. Akármit is írnak a fancy magazinok, itt továbbra is nagyon nehéz állandóan jó minőségű alapanyaghoz jutni. Azok a vendéglátósok, akik bevállalják azt, hogy helyi termelőktől szerzik be a hozzávalókat, sokkal több utánajárással és drágábban tudják ezt megtenni. Elhisszük, hogy nagyon update vagy, és tudod, minek, milyennek kellene lennie, de ha leereszkedsz egy „átlagos” vendéglátóhelyig, az elvárásaidból is adj lejjebb!

A Balaton nem kifutó

Vidéken néha a praktikum megelőzi a divatot. Dolgozni, bringázni, vásárolni, gazolni, gyalogolni kell, és ehhez nyilván nem magassarkút vagy fehér blúzt veszünk fel. Hidd el, szeretünk öltözködni és csinosak lenni, de miközben te nyaralsz, és a legjobb szettjeidben tündökölsz, mi a hétköznapjainkat éljük. A dívás pillantásaidat tartsd meg az instás fotóid közönségének, és lazulj le! Ha itt maradnál pár hétig, fogadjunk, magasról tennél a trendekre.

És végül: örülünk neked, de…

Tényleg örülünk, hogy úgy döntesz, itt kapcsolódsz ki, kíváncsi vagy a környék természeti csodáira, a régi villákra, a legendás épületekre, és jó érzéssel tölt el minket, ha látjuk, hogy téged is lenyűgöznek ezek. De attól, hogy mi szolgálunk ki téged, elvárunk egy alapvető tiszteletet, lekezeléstől mentes kommunikációt, és azt, hogy az idősebbekkel türelmes legyél.

Persze nagyon sok közös is van bennünk

Például az, hogy imádjuk a Balatont, és az is, hogy jól akarjuk magunkat itt érezni, ki rövidebb, ki hosszabb távon. Bízom benne, hogy meg tudjuk oldani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top