Szabadidő

Korlátozásokkal indul az azonnali utalási rendszer

A tervek szerint 2019 júliusában elindul Magyarországon az azonnali átutalás rendszere, amelybe az első körben a 10 millió forintnál alacsonyabb összegű, egyedi utalások tartoznak majd bele.

Hosszabb interjút adott a Portfóliónak Selmeczi-Kovács Zsolt, a magyar átutalási rendszert működtető GIRO vezérigazgatója. Az interjúból kiderül, hogy mind a hazai bankok, mind pedig a GIRO lázasan készülnek az azonnali átutalási rendszer bevezetésére.

Azonnali utalási rendszer, kis korlátozással

Az új átutalási rendszer kiépítése több száz millió forintba kerül a GIRO-nak, a rendszerbe kötelezően becsatlakozó hazai bankoknak mégsem lesz feláras a szolgáltatás. Sőt, további díjcsökkenésre is lehetőség lesz, ha az új rendszer forgalma jelentősen bővül.

Az azonnali átutalási rendszer 2019. júliusi indulásakor először csak a tízmillió forintot meg nem haladó utalások kerülnek be a rendszerbe. Az előre megadott és a rendszeresen ismétlődő tranzakciókra, valamint a vállalati ügyfelek kötegelten benyújtott megbízásaira nem vonatkozik az azonnali feldolgozási kötelezettség, várhatóan majd a második ütemben kerülnek be a rendszerbe, mint ahogy tervben van az euróban zajló tranzakciók kezelése is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top