Szabadidő

Ezt a könyvet csak akkor olvashatod el, ha felgyújtod a lapjait

Rendkívül kreatív ötlettel rukkolt elő egy francia könyvkiadó, amely egy legendás sci-fi új kiadásához készítette el a nem hétköznapi kötetet.

A francia Super Terrain könyvkiadó 2018-ban dobja majd piacra Ray Bradbury eredetileg 1953-ban kiadott Fahrenheit 451 című regényét. A történet a jövő egy olyan Amerikájában játszódik, ahol a könyveket betiltották, a fellelt példányokat pedig elégetik. A regény címe azt a hőmérsékletet jelöli, amelyen a papír lángra kap (abba most ne menjünk bele, hogy egyes vélemények szerint Bradbury összekeverhette a Celsius és a Fahrenheit-skálát).

A Super Terrain egy egészen különleges megoldással tiszteleg a nívós Prometheus-díjjal is kitüntetett regény előtt: a könyv lapjait egy speciális, fekete bevonattal tették olvashatatlanná. Ahhoz, hogy az olvasó hozzáférjen a szöveghez, a lapokról tűz segítségével kell eltávolítani a fekete hőérzékeny réteget. Ráadásul a könyv lapjai újra visszafeketednek, miután lehűlnek. A holland Charles Nypels Lab Instagram-videóján látható, hogy néz ki a könyv hevítés közben.

A kétségtelenül látványos módszer valószínűleg nem fog elterjedni széles körben, hiszen ha belegondolunk, nagyon kényelmetlen lehet olvasás közben folyamatosan öngyújtózni az egyes oldalakat, mindenesetre egy Bradbury-rajongó számára valószínűleg nincs most ennél ideálisabb ajándék.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top