Szabadidő

Pokoli nászút és balul sikerült kikötözős szex – 12 szuper horrorfilm halloweenre, amit még sosem láttál

Nem kell mindig A kört, Az ördögűzőt meg a Ragyogást újranézni, ha rettegni akarsz, és az új filmek tekintetében is szélesebb a választék Annabelle babánál és a Démonok közöttnél. Mutatunk pár igazán szuper, rettegős tippet az elmúlt néhány év választékából október 31-én éjszakára, amitől garantált lesz a para.

Honeymoon (2014)

Kinek ajánljuk: Azoknak, akik még a horrorban is a párkapcsolati drámát keresik.
A 87 perces film szinte teljes egészében egy kis erdei házban és a környékén játszódik, és leginkább két szereplőre koncentrál. Paul és Bea a nászútjukat szeretnék távol a nagyváros zajától tölteni, és ez az isten háta mögötti vityilló ideálisnak tűnik ehhez. Ezúttal azonban nem zombik másznak elő az erdőből, hanem Paul talál rá a feleségére éjszaka a fák között, amint szinte alvajáróként kóvályog. Visszaviszi a házba, de a történtek után Bea már nem olyan, mint azelőtt volt. Valami nem stimmel vele…

Hounds of Love (2016)

Kinek ajánljuk: Azoknak, akik bírják a lélek legsötétebb mélységeit.
John és Evelyn a nyolcvanas évek Ausztráliájában furcsa megoldást talál a kapcsolatuk feljavítására: tinilányokat rabolnak el, napokig fogva tartják és megerőszakolják őket, majd miután végeznek velük, eltüntetik a holttestüket. A film azt az időszakot mutatja be, amit az elrabolt Vicki a párral töltött, és ezalatt némi mázlival és erős manipulációval megpróbálta egymás ellen kijátszani őket. A film egyik leginkább zavarba ejtő húzása, hogy nem az áldozat a főszereplője, hanem maga a sorozatgyilkos párocska.

Starry Eyes (2014)

Kinek ajánljuk: Munkamániásoknak.
Sarah feltörekvő színésznő Hollywoodban, aki meghallgatásról meghallgatásra jár, de nem akar összejönni neki a nagy áttörés. Úgy érzi, az álmai nem valósulhatnak meg, ám egyszer csak kap egy ajánlatot: sztárként születhet újjá, ám ezért cserébe neki is nagyon komoly áldozatokat kell hoznia. A film ügyesen vegyíti a pszichológiai horrort a hollywoodi sztárrendszer kritikájával, és szatíraként legalább annyira hatásos, mint rémisztgetős élményként.

Backcountry (2014)

Kinek ajánljuk: Azoknak, akik azért nem mennek Erdélybe túrázni, mert félnek a medvéktől.
Kevés rémisztőbb dolog van annál, mint eltévedni egy sűrű erdőben. Például eltévedni egy erdőben, és tudni, hogy egy jókora medve garázdálkodik a környéken. Alex és Jenn egy laza hétvégi kiruccanásra indulnak, csakhogy a fiú nem túl megbízható navigációs képességei miatt nemcsak az elveszettséggel kell megküzdeniük, hanem egy vérszomjas medvével is. A párkapcsolati kaland/drámaként induló film a végére átcsap kegyetlenül naturalisztikus vadállathorrorba, amihez képest A visszatérő medvetámadása olyan, mint egy epizód a Gumimacik sorozatból.

The Belko Experiment (2016)

Kinek ajánljuk: Azoknak, akik szeretik a túlpörgetett horrorokat.
A Belko cég bogotai irodaházában bizarr társadalmi kísérlet zajlik. A nyolcvan amerikai alkalmazottat valakik bezárják, és arra kényszerítik őket, hogy egymást öljék meg, mert ha nem teszik meg, akkor jönnek ők, és kivégeznek mindenkit. És az óra ketyeg… A film nem igazán rémisztgetni akar, inkább túlpörgetve gúnyolódik a mai multik vállalati kultúráján, valamint élvezettel tapicskol a tomboló erőszak jeleneteiben. Legalább annyira vicces, mint amennyire véres.

Bilincsben (2017)

Kinek ajánljuk: Azoknak, akik mindig is ódzkodtak a kikötözős szextől.
Stephen King regényét sokáig megfilmesíthetetlennek tartották, mert lényegében van benne egy nő, akit a férje ágyhoz bilincselt, majd mielőtt elengedhette volna, meghalt szívrohamban, a nő pedig a sorsára vár egy vidéki házban, mindentől távol, egy éhes kóbor kutyával a házban. Nem épp ideális filmes alapanyag, csakhogy Mike Flanagan rendező a főhős, Jessie lelki bomlásának vizuális megmutatásával filmszerűvé tudta tenni a szegényes cselekményt, a végére pedig egy olyan fordulatot is ad, ami tényleg szíven üti az embert.

A boncolás (2016)

Kinek ajánljuk: Orvostanhallgatóknak és wannabe boncmestereknek.
Tommy és fia, Austin családi vállalkozásként viszik a boncmesterkedést. Egy nap a rendőrség egy fiatal, azonosítatlan nő látszólag érintetlen holttestét hozza be, amit egy családgyilkosság helyszínén találtak, de a többi áldozattal ellentétben rajta nem látható semmilyen külsérelmi nyom. Apa és fia együtt fognak neki a holttest megvizsgálásának, ami azonban nem úgy reagál, ahogy az egy halottól elvárható lenne. A film már azzal sokkol, hogy a teljes boncolást végignézeti velünk, pedig higgyük el, ez csupán a kezdet…

A meghívás (2015)

Kinek ajánljuk: Azoknak, akik mindig gyanakodva néznek azokra az ismerőseikre, akik hirtelen megtalálták Istent.
Will évek óta nem látta exfeleségét, akivel azután váltak szét, hogy elvesztették közös gyermeküket. A nő aztán a semmiből egyszer csak újra feltűnik, és nemcsak Willt, hanem egykori közös barátaik mindegyikét meghívja az otthonába, hogy bemutassa nekik az új párját. A vacsorameghívásban azonban van valami gyanús, és a férfi egyszerűen nem tudja kiverni a fejéből, hogy itt valami nem stimmel. A meghívás finom jelenetek sokaságával tud iszonyatos feszültséget teremteni a nézőben, bizonytalanságban tart, és amikor elszabadul a pokol, akkor valóban megforgatja a hátunkban a kést.

Nyers (2016)

Kinek ajánljuk: Vegetariánusoknak.
A francia film hőse Justine, aki beiratkozik az állatorvosi egyetemre. A korábban vegetáriánusként élő lány az új helyen váratlanul erős késztetést kezd érezni a húsevés iránt, csakhogy egyáltalán nem éri be a csirkemellfilével. A Nyers a felnőtté válásról és a szexuális felnövésről mesél a kannibalizmus segítségével, és egyszerre rémisztő és rémisztően vicces, ahogy Justine megpróbál felülkerekedni az ösztönlény énjén ebben a csodálatos, feminista remekműben.

A látogatás (2015)

Kinek ajánljuk: Azoknak, akik nagyon félnek az öregedéstől.
M. Night Shyamalan sokévnyi tévúton járás után egy kis költségvetésű horrorral tért vissza a rémisztgetéshez. Elsőre A látogatás az a fajta rángatózó kézi kamerás found footage jellegű horror, amiből már ezret láttunk, de a rendező tud csavarni egyet a bevált formulán. Filmjében egy gyerek testvérpár látogatja meg a nagyszüleiket, akikkel még soha korábban nem találkoztak. A két öreg elsőre kedvesnek tűnik, csakhogy az ott töltött idő alatt egyre több furcsaságra derül fény. A srácok nem kimondottan ilyen vakációt képzeltek maguknak…

Hush (2016)

Kinek ajánljuk: Azoknak, akik nem elégednek meg a biztonsági ajtóval, hanem még egy rácsot is szereltetnek az ajtajuk elé.
A Hush klasszikus home invasion thriller, amiben egy maszkos gyilkos próbál megölni egy nőt a házában, azonban ebben a filmben ez a nő süketnéma, és amikor erre a sorozatgyilkos rájön, úgy dönt, hogy mielőtt belemélyesztené a kését, előtte még eljátszadozik vele. A film már csak a különleges főszereplőnője okán is kiemelkedik az átlagos horrorok közül, ráadásul sikerül a játszmát végig feszültnek és izgalmasnak mutatni, hiszen rájövünk, hogy ez a vad jóval ravaszabb az őt üldöző vadásznál.

Jó éjt, anyu! (2014)

Kinek ajánljuk: Azoknak, akik a horrorokban mindig a gyerekektől paráznak a legjobban.
Egy zavarba ejtő és kényelmetlen darab Ausztriából, melyben egy ikerpár arra kezd gyanakodni, hogy a plasztikai műtétje után a teljes arcán kötést viselő édesanyjuk igazából már nem is az anyjuk, hanem valaki más rejtőzik a géz alatt. Tökéletes választás Halloweenre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top