Szabadidő

Nahát, Magyarországon lép fel a világ egyik legizgalmasabb zeneszerzője

Michael Nyman hétfőn játszik Budapesten. Ő írta Peter Greenaway legjobb filmjeinek zenéjét, de A zongoraleckén és a Gattacán is ő dolgozott.

Nagy-Britannia egyik legünnepeltebb zeneszerzője és 1976-ban alakított zenekara november 6-án, hétfőn Budapesten lép fel egy best of programmal. Michael Nyman munkássága felöleli az operákat, vonósnégyeseket, zenekari koncerteket, de írt már zenét videójátékhoz, és hangszerelt már át nagyzenekarra popklasszikusokat is.

A budapesti koncert szervezőinek közleménye „valódi reneszánsz embernek” nevezi Nymant, és alig túloznak: Nyman előadó, karmester, zenekarvezető, zongorista, szerző, zenetudós és újabban fotós, filmes is. Saját bevallása szerint „nincs semmi, ami ne lett volna korábban”, ezért zenéjét öntudatlanul más, általa korábban hallott művekből illeszti össze.

A barokk mély nyomot hagyhatott benne, művei gazdagok fúvósokban és vonósokban, de a csembaló is gyakran megszólal nála. Filmzenei munkássága kiemelkedő, ő írta például A zongoralecke zenéjét, az album több mint három millió példányban fogyott. Talán a legjobb ilyen jellegű alkotásai a brit független filmes, Peter Greenaway mozijaiban szólnak. Tucatszor komponált felejthetetlen zenéket barátjának, köztük olyan klasszikust, mint A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője című dráma aláfestő zenéje, amiből a hétfői koncerten az Erkel Színházban is felcsendül majd némi ízelítő.

 (Címlapi kép: Michael Nyman, fotó: Nicolas Genin, Flickr)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top