Szabadidő

Virtuális valósággal harcolhatunk a szexuális zaklatás ellen

Egy amerikai vállalkozás a legújabb technológiát szeretné bevetni a zaklatás és szexuális erőszak elleni harcban.

A Weinstein-botrány, de akár Marton László vagy Kerényi Miklós Gábor ügye is rávilágított, hogy a szexuális zaklatás mennyire szomorúan sok embert érint. Erre a problémára szeretne megoldást a Los Angeles-i székhelyű Vantage Point nevű startup. A vállalkozást Morgan Mercer hívta életre, aki maga is átélt már szexuális erőszakot.

A Vantage Point a virtuális valóság (VR) technológiáját felhasználva olyan alkalmazást szeretne kifejleszteni, amely megtanítja a felhasználókat, hogyan viselkedjenek egy szexuális zaklatóval szemben, akár a munkahelyen, akár az iskolában.

A startup most az Indiegogo közösségi adománygyűjtő oldalon próbálja összeszedni a fejlesztéshez szükséges 650.000 dollárt. A kampány oldalán Mercer felhívja a figyelmet, hogy háromból egy nő átélt már szexuális zaklatást a munkahelyen, minden negyedik nőt ért már szexuális jellegű támadás egyetemen vagy főiskolán, hatból egy nő pedig élete során nemi erőszak áldozatává válik.

Morgan Mercer, a Vantage Point alapítója maga is átélt már szexuális erőszakot (Fotó: www.tryvantagepoint.com)

„Úgy gondoljuk, nagyon fontos, hogy mindenki megértse, min mennek keresztül ezek az emberek – mondta Mercer a Venturebeat-nek adott nyilatkozatában. – Azt szeretnénk elérni, hogy mindenki bele tudjon helyezkedni az ő helyzetükbe, ezzel megalapozva az empátiát a kapcsolódó tréning előtt. Erre pedig mi lehetne jobb módszer, mint a virtuális valóság?”

A Vantage Point VR-megoldásával olyasvalakinek a helyzetét élhetjük át, akinek szexuális jellegű támadással kell szembenéznie. Bár ez elsőre ijesztően hangzik, a startup éppen azért választotta a virtuális valóságot, mert így biztonságos, kontrollált körülmények között lehet átélni a helyzetet, amelynek segítségével a felhasználók gyorsabban és tudatosabban tudnak reagálni hasonló szituációban. A készítők azonban a férfi felhasználókra is gondoltak, akik így átélhetik, hogy mit kell a nőknek nap mint nap megtapasztalnia.

Mercer előzetes forgatókönyvek alapján, profi színészekkel szeretné létrehozni a 360 fokban nézhető videókat. A vállalkozó szerint ez a módszer sokkal hatékonyabb, mint egy sima érzékenyítő tréning, egy asztal melletti beszélgetésnek ugyanis jóval kisebb érzelmi hatása van. Mercer szándéka az, hogy a felhasználók empatikusan viszonyuljanak a hasonló helyzetek áldozataihoz és tanulják meg, hogyan játszhatnak aktív szerepet a szexuális zaklatás vagy szexuális jellegű támadások megelőzésében.

„Ez a téma nem lehet elég fontos a társadalom számára” – tette hozzá Louisa Spring, aki VR-játékok tervezőjeként csatlakozott a csapathoz.

Mercer rámutatott, hogy a szexuális zaklatás akár észrevehetetlen is lehet a járókelők számára, ezért is tartja fontosnak a témával kapcsolatos edukációt. Az alkalmazás fejlesztése során több jótékonysági szervezettel is egyeztettek, rajtuk keresztül pedig valódi áldozatokkal is kapcsolatba léptek, akik saját élményeik megosztásával járultak hozzá, hogy a virtuális valóságban átélhető élmény minél valósághűbb legyen. Mercer azt is reméli a fejlesztéstől, hogy annak hatására további áldozatok állnak majd a nyilvánosság elé, hogy leleplezzék támadóikat és erőt merítsenek a közösség erejéből.

A csapat reményei szerint januárban kezdődhet az érdemi munka a VR-videókon. Az első változatok az egyértelműbb helyzeteket veszik majd górcső alá, a felhasználóknak pedig különféle válaszreakciókat is kínálnak majd, hogy felmérhessék, mit tennének hasonló helyzetben. A későbbiekben azonban szeretnék a kevésbé egyértelmű zaklatási helyzeteket is feldolgozni a pár perces virtuális valóság videókban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top