Szabadidő

Eddig lehetetlennek hitt dolog történt az űrben

A csillaghalál ma már nem ismeretlen fogalom a laikus ember számára sem, a kutatók pedig már kifejezetten jól ismerik, hogyan lesz a csillagokból szupernóva. Legalábbis egészen idáig azt hitték, hogy jól ismerik. De tévedtek.

Az eddigi több ezer megfigyelés alapján a szupernóvák a csillagok végső robbanásai, ezzel a folyamattal az égitestek végleg megsemmisülnek. Így tudták ezt eddig a kutatók.

Egy új, a Nature folyóiratban megjelent tanulmány szerint azonban csillagászok olyan égitestet találtak, amely az elmúlt 50 év alatt többször is – legalább ötször – felrobbant, és lett belőle szupernóva,  költőien fogalmazva: többször is meghalt egymás után. Egyértelmű, hogy ez a felfedezés átírhatja a csillaghalálról kialakított képet – talált rá a 24.hu a W.M. Keck Observatory hírére.

Peter Nugent, a Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium munkatársa és a kutatást végző csapat tagja azt mondja, hogy az objektum színképelemzése során jöttek rá a fentiekre. Bár az elemzés alapján az égitest egy hagyományos, hidrogénben gazdag robbanást produkált, szokatlanul lassan változott a fényereje. A 2014-ben azonosított szupernóva ugyanis az elhalványulása után ismét kivilágosodott. A szakértők ekkor az archivált megfigyeléseket vették elő. Az adatok elemzése felfedte, hogy 1954-ben ugyanazon a helyen kimutattak már egy szupernóvát. Magyarán a csillag valahogy túlélte a detonációt, és még párszor felrobbant. 

A számítások alapján a robbanás egy minimum 50 naptömegű csillagnál történt. Könnyen elképzelhető, hogy az iPTF14hls a legnagyobb szupernóva, melyet valaha láttak.

Címlap: B. A. Tafreshi/Leemage

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top