nlc.hu
Szabadidő
Egyre gyakrabban látnak medvét Magyarországon is

Egyre gyakrabban látnak medvét Magyarországon is

Bár egyre gyakrabban lehet medvét észlelni hazánkban, ez nem jelenti azt, hogy hirtelen elszaporodtak volna ezek az állatok. Inkább csak a mi megfigyeléseink lettek pontosabbak.

Ma már egyre gyakrabban lehet medvét észlelni hazánkban – mondta Rózsa Sándor, az Aggteleki Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálatának vezetője a Magyar Időknek, és hozzátette, hogy a közösségi média térhódításával pedig szélesebb rétegek is értesülnek a felbukkanásukról. A szakember szerint Szlovákiában és Lengyelországban szaporodik az állomány, így az amúgy is óriási területeket bejáró nagyragadozók hazánkban is feltűnnek.

A medve veszélyes állat, akkor is, ha csak ritkán támad emberre. Nem árt óvatosnak lenni – figyelmeztetett a nemzeti park munkatársa. „Ha a medve nem vesz észre minket, akkor csendben, de lehetőleg minél gyorsabban távozzunk az állat közeléből. Azonban fontos, hogy ne rohanjunk a medve elől, hiszen ezek az állatok akár negyven kilométer per órás sebességgel is képesek futni. Ha a medve észrevett minket, beszéljünk halkan, és emeljük a kezünket a fejünk fölé, hogy az állat emberként tudjon minket azonosítani. Ha nem érzi magát veszélyben, nem fog támadni” – idézi a szakember tanácsait a Magyar Idők.

Kuli Bálint, a Veresegyházi Medveotthon munkatársa a lapnak hozzátette, nem lát esélyt arra, hogy Magyarországon olyan mértékben elszaporodjanak a medvék, mint az erdélyi területeken. A medveészlelések megszaporodása szerinte csak a technika fejlődésének köszönhető. „Egyre több a vadkamera és a mezőgazdaságilag művelt terület, így az esély is nagyobb, hogy medvét lássunk.

(via InfoRádió)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top