Szabadidő

Ezért ne ajándékozz kutyát vagy macskát karácsonyra!

Sajnos még mindig népszerű meglepetés karácsonykor a kutya vagy cica, ám a gondozásuk hamar gondot jelenthet a családnak, és utóbb sok állat az utcára kerül.

A statisztikák is bizonyítják, állatbarát nemzet vagyunk: negyedik helyen állunk az európai ranglistán, ha kisállattartásról van szó. A felelős állattartás terén azonban még lenne mit fejlődnünk: hazánkban a kisállatok csupán kevesebb mint 10 százaléka ivartalanított.

Pedig populációszabályozás nélkül egy nőstény és egy kan kutya a leszármazottaikkal együtt hat év alatt összesen 67 000 kölyköt hoznak világra. Az állatok jelentős része sajnos az utcára kerül: Magyarországon csaknem százezer kóbor vagy elhagyott kutya él az utcákon, amibe sok állat gyakran bele is pusztul.

Ezért is fontos, hogy ne ajándékozzunk kisállatot karácsonyra. A karácsonyi időszak eleve stresszes lehet a kisállatok számára. Az új környezettel és emberekkel való ismerkedés folyamata önmagában sem mindig egyszerű, ezért az összeszokás időszakában fontos, hogy a gazda figyelme teljes mértékben a kisállatra irányuljon. Az ünnepi készülődés, a kapkodás, a vendégsereg, a rokonlátogatás elvonhatja a figyelmet a megszeppent új családtagról.

 

„Egy kisállat hatalmas örömforrás és nagyszerű társ mindenki számára, mielőtt azonban gazdivá válnánk, vagy kisállatot ajándékoznánk, alaposan gondoljuk végig, hogy tudjuk-e vállalni az ezzel járó hosszú távú elköteleződést és gondoskodást is” – hívta fel a figyelmet Bollók Árpád, az MSD Animal Health szakértője.

Mint mondta, az új jövevénynek az érkezés után időre van szüksége ahhoz, hogy megismerje a szokatlan szagokat, idomuljon a gazdája életmódjához, megtanulja, hogy mikor kap vacsorát vagy éppen figyelmet. Az idegen környezet kifejezetten ijesztő lehet számára a zsúfolt ünnepi forgatagban. Nyugodt, türelmes és gondoskodó közegre van szüksége, hogy megismerhesse az együttélés szabályait, és kialakulhasson közte és a gazdi között a megfelelő kötődés. 

Bár a felmérések alapján négyből hárman tudatosan döntenek úgy, hogy nem ajándékoznak kisállatot karácsonykor, még mindig népszerű meglepetésnek számítanak a kiskutyák és kiscicák, amelyeknek a gondozása hamar gondot jelenthet a család számára. Közel százezer elhagyott kutya kóborol országszerte az utcákon, az ünnepi időszakot követő hónapokban pedig jellemzően megsokszorozódik a számuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top