Szabadidő

Szülők versenyeznek a magániskolák kegyeiért

Bár sorra nyílnak egymás után a magániskolák, a sokszoros túljelentkezést az intézmények a szülők versenyeztetésével igyekeznek orvosolni. Aki csak egy nyílt napot is kihagy, hátrébb kerül a várólistán.

Több szülő is nyilatkozott a Vasárnapi Híreknek az iskolaválasztás nehézségeiről. Mivel elsősöket felvételiztetni nem lehet, jobb megoldás híján a szülők versengenek egymással a magániskolák helyekért: motivációs leveleket írnak, családi programokon vesznek részt, erre megy el minden szabadidejük.

„Immár a második évet töltöm azzal, hogy próbálok megfelelő általános iskolát találni a lányomnak. Az állami iskolától tartok, pedig nincsenek nagy igényeim” – mondta egy anyuka a lapnak.

Azt is elmondta, hogy úgy érzi az alternatív iskolák túl sokat várnak a szülőktől. Sorra nyílnak a magániskolák, de így is hatalmas a túljelentkezés. Az iskolák inkább a családokból próbálnak választani, mert felvételiztetni nem lehet az első osztályba készülőket. 

„Megszámlálhatatlanul sok nyílt napon voltunk. Azt mondják, ezek mindegyikén ajánlatos megjelenni, mert ha kihagyunk egyet, hátrébb kerülünk a sorban… Rengeteg időt és energiát fordítunk erre, és sokszor úgy érzem, azt várják tőlünk: életünket és vérünket adjuk az iskoláért” – meséli egy másik anyuka a lapnak.

Egy harmadik anyuka azt mondja, őt nyomasztja, hogy motivációs levelet kell írnia, nagy felelősségnek érzi, hogy ezen múlik a gyermeke jövője.

Horn György, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnöke szerint a felvételi eljárásnak egyszerűnek, világosnak, áttekinthetőnek és jogszerűnek kell lennie. Szerinte ideális esetben a szülőknek kellene szelektálniuk nem az iskoláknak. „Minden családtól kérünk a gyerekhez egy használati útmutatót, amiben azt is szeretnénk látni, hogy ők mit várnak tőlünk, mit szeretnének. És mi ez alapján meg tudjuk mondani, hogy ezt meg tudjuk csinálni vagy nem” – nyilatkozta.

Az elnök továbbra is azt javasolja minden szülőnek, hogy keresse meg a legközelebbi állami iskolát, mert az lesz az igazi. „Természetesen meg kell nézni, hogy milyen a légkör és a tanító, de a legfontosabb, hogy a gyerek a környékbeli gyerekekkel legyen együtt, ne kelljen sokat utaznia, ott tudjon aludni az osztálytársnál, át tudjon rollerezni a barátaihoz. Az általános iskolák tele vannak jó tanítókkal, a borzalom inkább ötödikben kezdődik, addig nincs nagy kockázat.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top