Szabadidő

E-matrica: Enyhítene a szabályokon a minisztérium

Törvénymódosítást kezdeményez a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM): csökkentené az útdíjköteles útszakaszokat díjfizetés nélkül használók pótdíjait, és enyhítene a szankcionálás szabályain.

Az e-matricás rendszer tervezett változásai szerint az autópályák fizetős szakaszára felhajtás után is lehetne e-matricát vásárolni, hosszabbodna a pótdíjbefizetés határideje, bővülne a nagycsaládosokat érintő úthasználati kedvezmény, valamint csökkennének az autósok költségei és adminisztrációs terhei.

Az előterjesztés szerint

  • az útdíjhasználati jogosultságot a díjköteles útra hajtást követő egy órán belül büntetés nélkül lehetne megvásárolni,
  • a kiszabott pótdíj az eddigi 30 nap helyett csak 60 nap elteltével emelkedne,
  • rossz díjkategóriában vásárolt matrica miatti büntetésnél csak különbözeti pótdíjat kellene fizetni,
  • az eddigi 15 nap helyett 75 napig is kérhető lenne a pótdíj maximálása,
  • a több mint 7 utas szállítására alkalmas járművek kedvezményét nemcsak a négy-, hanem a háromgyermekes családok is igényelhetnék,
  • megszűnhet az a gyakorlat is, amely rendszámelírás esetén karakterenkénti díjfizetést ír elő.

Az NFM keddi közleménye hangsúlyozza, hogy a javasolt változtatások kiiktatnák az adminisztratív buktatókat és többletköltségeket.

Az új szabályok 2018. január 1-jétől léphetnek hatályba, egyes rendelkezések folyamatban lévő ügyekre is alkalmazhatóak lesznek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top