Szabadidő

„Ez egy igazi wc-nek tűnhet” – karácsony a Karácsony Sándor utcában

Kitavaszodott a hétvégére: ennél kevésbé karácsonyi nem is lehetne a hangulat az országban. Tettünk egy kört a Karácsony Sándor utcában, hátha mégis beszélő a név. Mutatjuk, az-e.

Idén márciussal jött a karácsony, ezt mindenki tapasztalhatta, aki kimozdult otthonról: tíz fok, napsütés, csicsergő madarak, széldzsekis járókelők. (Biztos a karma volt: úgy tűnik, idén áprilisban esett le az, aminek most kellett volna.) Félig viccből, félig perverz kísérletként elmentünk a Karácsony Sándor utcába, hogy megnézzük, ott van-e bármi jele a szeretet ünnepének. Az ügy mellett szólt természetesen az utca neve, ellene pedig az, hogy Józsefváros egyik legelhanyagoltabb utcájáról van szó a Magdolna negyedben. 

Karácsony Sándor egyébként az ország történelmének egyik legnagyobb pedagógus-gondolkodója volt, filozófusként, tanárként majd akadémikusként is azért dolgozott, hogy az első világháború utáni generációk alsóbb rétegeibe született gyerekek tovább tanulhassanak, művelhessék magukat, és kitörhessenek a paraszti létből, ha olyan ambícióik vannak. Ezt persze sokan nem nézték jó szemmel. Az tehát, hogy a róla elnevezett utca úgy néz ki, ahogy, eleve sokat elárul, még anélkül is, hogy a mai közéleti áthallásokat belevennénk. 

Íme tehát: a karácsony első napja a Karácsony Sándor utcában.

Fotók: Neményi Márton

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.