Szabadidő

Ezek a gyerekek dollármilliókat keresnek a YouTube-on

A népszerű videómegosztón nemcsak kedvenc klipjeinket, vicces felvételeket vagy mozielőzeteseket nézhetünk, hanem akár komoly összegeket is kereshetünk a videózással. Az igazi profik nem csak forintban kifejezve keresnek milliókat a YouTube-on, a legújabb generáció online milliomosai pedig sokszor még a tizedik életévüket sem töltötték be. Lássuk a legjobban kereső youtuber-gyerekeket!

Mielőtt belevágnánk, először meg kell válaszolni egy fontos kérdést, ami bizonyára sokakat foglalkoztat. A kérdés pedig úgy hangzik, hogy hogyan lehet pénzt keresni a videózással? A youtuberek jellemzően két módon teszik pénzzé az általuk készített tartalmakat: az igazán népszerű csatornák videóin megjelenő reklámokból bizonyos nézettség felett részesülnek a tartalmat előállító felhasználók, illetve, ha már valakinek jelentősebb rajongói tábora van, előbb-utóbb megjelennek a szponzorok is, akik előszeretettel adnak ajándékba kisebb-nagyobb értékű termékeket a videósoknak.

Sőt, ha valaki igazán nagy sztárrá növi ki magát, előbb-utóbb akár bizonyos márkák arcává is válhat. Persze ezt nem csak a YouTube-on lehet véghez vinni, az Instagram-sztárok között is találunk dollármilliomosokat, de olyan szépségbloggert is, aki ma már az egyik legnagyobb globális márka arcaként hirdeti az igét.

Most azonban a cikk kedvéért maradjunk a YouTube környékén. A Forbes magazin tavaly decemberben összeállította a videómegosztó leggazdagabb tartalomgyártóinak listáját. Az élen a 26 éves Daniel „DanTDM” Middleton végzett, aki videójátékosként közel 17 milliós rajongói tábort tudhat a háta mögött. A világ legjobban fizetett youtuberének videóit eddig összesen több mint 11 milliárd (!) alkalommal nézték meg, ezzel pedig csak a tavalyi évben 16,5 millió dollárt, azaz több mint 4,2 milliárd forintot keresett – ez a legnagyobb összeg azóta, hogy a Forbes 2015-től fogva elkezdte összeállítani az efféle bevételek toplistáját. A 10 legjobban fizetett youtuber pedig összesen 127 millió dollárt vihetett haza 2016. június 1. és 2017. június 1. között.

Bár Daniel Middleton elsőségéhez kétség sem férhet, tény, hogy az alábbi listához képest ő már a hajlott aggastyánok korosztályát képviseli. Az alábbi lista legidősebbje ugyanis mindössze 14 éves. Kezdjük a felsorolást a tizedik helyről – a bevételeket a YouTube, a Social Blade, a Captiv8 és a The Next Web adatai alapján becsültük meg: konzervatív becslés alapján 1000 dolláros bevétellel kalkulálhatunk minden egymillió videomegtekintés után..

EthanGamer, a „legszegényebb”

Az idén 12. szülinapját ünneplő Ethan négy és fél évvel ezelőtt indította el saját csatornáját, amelyen különféle videójátékokat mutat be 1,3 millió rajongójának. Az ilyen jellegű, nem ritkán fél- vagy egyórás videókat a tavaly botrányba keveredett youtuber híresség, PewDiePie futtatta fel, azóta pedig rengetegen kezdték el gyártani a hasonló, a keveset internetezők számára sokszor érthetetlen felvételeket. Ethan emellett egy másik sikeres műfajba, az úgynevezett „unboxing” videók világába is belekóstolt. Az ilyen videókon jellemzően trendi, népszerű játékokat, kütyüket csomagolnak ki és mutatják meg a világnak, hogy mi található a dobozokban. A kisfiú annyira jól találta el a két műfaj közti egyensúlyt, hogy az elmúlt négy és fél évben több mint 707 millió megtekintést értek el az EthanGamer csatorna videói, ezzel pedig körülbelül 700 000 dollárt, vagyis több mint 180 millió forintot keresett.

A BabyTeeth4-tesók

A most 12 éves Jillian és 10 éves testvére, Addie 2007 májusában indították el BabyTeeth4 nevű YouTube-csatornájukat, egy Five Little Monkeys című rövidke videóval. Ezzel elindultak a népszerűség felé vezető úton, Fast Cars, Bad Kids című videójukat pedig már nem kevesebb mint 170 millióan nézték végig. 2014-ben aztán rátaláltak arra a formátumra, amely a mai napig a legtöbb rajongót hozza számukra: különféle cukorkákat kóstolnak, és ezekről mondják el a véleményüket. A cukiságcunami meg is hozta az eredményét 1,3 millió rajongó, 1,2 milliárd videólejátszás és nagyjából 1,2 millió dollár, vagyis több mint 308 millió forint formájában.

Hailey játékboltja

A BabyTeeth4 testvérek csinos összeget kóstoltak össze különféle édességekből, a sikerhez azonban el kellett telnie néhány évnek. A játékokat bemutató Hailey így azért kerülhetett eléjük a listán, mert bár a számokat tekintve nagyjából hasonlóan teljesít, mint a testvérpár, de neki bő két év kellett csak ahhoz, hogy annyi pénzt keressen, amiről sokunk csak álmodhat egész életében. Az amerikai kislány mindössze 4 éves volt, amikor 2015-ben elindult Hailey’s Magical Playhouse nevű YouTube-csatornája, amelyen a már említett unboxingvideók adják a legnépszerűbb tartalmakat. A statisztika pedig önmagáért beszél: 1,1 millió követővel és mintegy 1,2 milliárdos nézettséggel nagyjából ugyanannyit keresett, mint a BabyTeeth4 lányok, de fele annyi idő alatt!

A Kids’ Toys lányok

A fentiek után talán nem meglepő, hogy a lista hetedik helyén álló Kids’ Toys csatornát üzemeltető Laurice és testvére, Quincy Faye különféle játékokat bontanak fel és mutatnak be a nagyközönségnek. A Fülöp-szigeteki testvérek 2012 decemberében publikálták első videójukat, és meg sem álltak 2,2 millió rajongóig, akik több mint 2,7 milliárd alkalommal játszották le a videóikat. A két kislány ezzel 2,2 millió dollárt, vagyis több mint 565 millió forintot hozott a család kasszájába. Bár ma már picit idősebbek, népszerűségük töretlen, ami annak is köszönhető, hogy jó érzékkel váltottak át a korosztályukat jobban érdeklő játékokra.

A Bratayley család

Egy élelmes család gyakorlatilag egy teljes szórakoztatóipari birodalmat épített a YouTube-ra: Bratayley-ék 2010-ben indították első csatornájukat, 2011. január elsején pedig fel is töltötték az első videót, amelyen az akkor mindössze kétéves Hayley Leblanc nevű lányuk volt az abszolút sztár. Igaz, akkor még a szülők támogatásával remekelt a kamera előtt, ma viszont már teljesen természetes módon kommunikál a közönséggel idősebb testvérével, Annie-vel együtt. A családi vállalkozást egy tragédia árnyékolta be, amikor 2016-ban a legidősebb fiútestvér, Caleb meghalt, Braytayley-ék azonban a traumából talpra állva folytatták a videózást. A különféle, családbarát videókat – a gyerekeknek szóló tudományos kísérletektől Annie első autóvezetési leckéjéig – máig több mint 2,2 milliárd alkalommal tekintették meg, a családi csatornának pedig közel 5,4 millió rajongója is van. Hayley és Annie pedig ma már saját YouTube-oldalukat is működtetik, 590 000 és 1,2 millió követővel. Ezeket a számokat alapul véve nem túlzás azt mondani, hogy a család eddig több mint félmilliárd forintnak megfelelő összeget keresett a videózással.

Matty B, a kiskorú gengszter

Matthew David Morris hétéves korában robbant be a YouTube sztárjai közé, amikor 2010-ben feltöltötte első videóját, amelyen Justin Bieber Eenie Meenie című számának alapjára rappel. Ezzel már önmagában különlegességnek számít ezen a listán, ugyanis ő nem cukiskodik, nem bont ki játékokat, hanem zenei karrierjét építgeti, szép sikerekkel. Az említett első klipje ugyanis már önmagában 5,5 milliós nézettséget ért el, a nemrég 14. szülinapját ünneplő srác MattyBRaps nevű csatornája mára pedig 7,8 millió rajongónál és 3,6 milliárdos nézettségnél jár. Ezzel körülbelül 3,6 millió dollárt, vagyis több mint 926 millió forintot rappelt össze.

Evan, a médiacézár

2011 szeptemberében indult az EvanTubeHD nevű YouTube-csatorna, amelynek üzemeltetője az akkor mindössze hatéves Evan nevű kisfiú. Első videója egy úgynevezett stop motion módszerrel készült animáció volt, amelyben a népszerű Angry Birds videójáték figurái keltek életre. Evan azóta többféle műfajjal is próbálkozott, az unboxing videóktól az animációkon át a különféle termékek bemutatásáig, sőt két további csatornát is létrehozott. Az EvanTubeRAW „műsorán” a kulisszák mögé tekinthetnek be az érdeklődők, az EvanTubeGaming videóin pedig a különböző videójátékok bemutatói láthatóak. A most 12 éves kissrác rendkívül termékeny alkotó, eddig ugyanis több mint 800 videót töltött fel a YouTube-ra, összesített rajongói tábora pedig már a tízmilliót közelíti. Ami pedig a bevételt illeti, Evan eddig legalább négymillió dollárt keresett a videózással, ami több mint egymilliárd forintot jelent.

Kan & Aki, Japán sztárjai

Az eddig felsorolt youtuberek kivétel nélkül mind amerikaiak vagy kanadaiak voltak, Kan & Aki azonban megmutatta a világnak, hogy az ilyen jellegű videós tartalmakra nem csak angol nyelvterületen van igény. A két japán kislány szintén az unboxing típusú felvételekben „utazik”, de nem idegen tőlük a szigetországra jellemző szürrealitás sem: van olyan videójuk, amin papírmaszkban ijesztgetik egymást és a nézőket – persze mindezt nagy adag cukisággal nyakon öntve. A nyelvi akadályok miatt sajnos nem derült ki számunkra, hogy pontosan miről is van szó a felvételeken, mindenesetre másfél millió előfizető és 3,4 milliárdos nézettség nem tévedhet. A két lány az elmúlt hét év alatt – a Kid’s Ain’t Cheap konzervatív becslése szerint – eddig közel 29 millió dollárt keresett, ami valamivel kevesebb mint 7,5 milliárd forintnak felel meg.

Ryan játéktesztjei

A lista élén nem meglepő módon egy, az unboxingvideók sorát erősítő csatorna áll, amelynek főszereplője idén októberben ünnepli majd nyolcadik születésnapját. Ryan először hároméves korában szerepelt a YouTube-on, amikor egy legóvonatot mutatott be a közönségnek. Ez – az alább is látható – felvétel ma már több mint 41 milliós nézettségnél jár, a Ryan ToysReview nevű csatornának pedig több mint tízmillió aktív követője van. Ami az összesített nézettséget illeti, több mint tízmilliárd (!) lejátszásról beszélünk, vagyis ez annyit jelent, hogy Ryan minden egyes videóját ezerszer kéne megnéznie minden magyar állampolgárnak. Ez elég volt hozzá, hogy 2016-ban Ryan YouTube-csatornája a világ 5 legnépszerűbbje közé kerüljön. Ami pedig a bevételt illeti, a Forbes becslései szerint a kisfiú naponta (!) mintegy harmincezer dollárra (több mint 7,7 millió forintra) tesz szert, a tavalyi évet pedig 11 millió dolláros, vagyis több mint 2,8 milliárd forintos bevétellel zárta. Ne feledjük, hogy ezt egyetlen év alatt sikerült teljesítenie, vagyis szűk három év alatt kereshetett annyit, mint a lista második helyén álló Kan & Aki duó.

A negatív példa: Toy Freaks – apu és lányai

Az apukákat sokszor viccesen vádolják azzal, hogy a gyereküknek ajándékba vásárolt játékokkal valójában ők maguk szeretnének játszani. Ennek megtestesítője az a Freak Daddy nevű YouTube-felhasználó, aki lányaival, Victoriával és Annabelle-lel közösen 2012-ben elindította a Toy Freaks nevű csatornát.

Az alapvetően játékbemutatónak szánt felvételeket furcsa, sokszor akár bizarr hangvétele emelte ki a többiek közül, és bár több mint ötmillióan követték a család kalandjait, a YouTube tavaly év végén törölte a csatornát, miután több panasz is érkezett a felvételeken látható kiskorúak veszélyeztetésével kapcsolatban. Az apuka ugyanis sokszor kicsit sem viccesen próbálta megtréfálni a kislányokat, aminek sírás, de legalábbis zaklatott gyerekek lettek az eredményei.

Érdemes tanulni az esetükből, már csak azért is, mert sok szülő gyakran nem méri fel, hogy mit szabadít a gyerekére, és hogy egy elsőre viccesnek, cukinak vagy bevállalósnak szánt, az internetre feltett fotó vagy videó milyen reakciókat vált ki a nézőkből.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top