Szabadidő

Okospénztárca buktatja le a tolvajokat

Egy új fejlesztés segítségével könnyen a nyomára bukkanhatunk ellopott értékeinknek.

Magyarországon – a környező országokhoz viszonyítva, hogy a tőlünk nyugatabbra eső helyekről ne is beszéljünk – irreálisan népszerű a készpénz. Persze, sokan használnak bankkártyát, de azért mi magyarok mégis csak akkor vagyunk nyugodtak, ha ropogós bankók lapulnak a zsebünkben. Éppen ezért a zsebtolvajoknak sincs nehéz dolguk, egy megkaparintott pénztárcában jó eséllyel könnyű zsákmány várja őket.

Az okostárca telefontöltőként is funkcionálhat

Ezen változtathat a Volterman nevű cég „okospénztárcája”, amelyben szinte minden olyan technológia megtalálható, ami egy okostelefonban is ott van, leszámítva a képernyőt. A tárca egyrészt tartalék áramforrásként is funkcionál, vagyis feltölthetjük vele a készülékeinket, de Bluetooth-kapcsolat segítségével a telefonunkkal is összepárosíthatjuk, így a készülékünk automatikusan jelez, ha a tárcánk nélkül indulnánk el otthonról. A pénztárcában emellett GPS-, és 3G-mobilinternet csatlakozás is található, utóbbit például laptopunkkal együtt is használhatjuk. De mindkét funkció alkalmas arra is, hogy a tárca helyzetét bemérjük, így, ha ellopták, vagy elvesztettük, hamar a nyomára bukkanhatunk.

Ha tolvajjal van dolgunk, a tárca egy további funkcióval segíti, hogy megtudjuk, ki lovasította meg a tulajdonunkat. Van ugyanis egy olyan üzemmódja, amit akkor aktiválhatunk, ha észleljük, hogy a tárca nincs meg. Ilyenkor, ha valaki belenéz a tárcába, automatikusan készül róla egy fénykép, amelyet a tulajdonos a telefonján tud megnézni.

A tárcához emellett RFID-védelem is jár, amely elvileg alkalmas lehet a Paypass-os, vagy NFC-s bankkártyák megóvására, noha, ahogy a városi legendákkal foglalkozó Urbanlegends.hu is rámutatott: az efféle lopási kísérletek inkább csak elméletben létező dolgok, a valóságban kevés az esélye, hogy egy tolvaj ezzel a módszerrel nyúlja le a pénzünket.

Az okostárcát a Volterman 98 dollárért, vagyis valamivel több mint 25 ezer forintért kínálja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top