nlc.hu
Szabadidő
Lávalámpákkal gondoskodnak az internet biztonságáról

Lávalámpákkal gondoskodnak az internet biztonságáról

A hatvanas-hetvenes években rendkívül népszerű lámpákat egészen különleges módon használják az online adatforgalom titkosítására.

A Cloudflare IT-biztonsággal foglalkozó cég kliensei között olyan, hatalmas forgalmat lebonyolító cégek találhatóak, mint az Uber, a fitneszkarkötőket gyártó FitBit vagy az OKCupid társkereső oldal. A statisztikák szerint a Cloudflare szerverein naponta a teljes internet adatforgalmának mintegy tíz százaléka áramlik át, ezért rendkívül komoly biztonsági intézkedésekre van szükség, hogy illetéktelenek ne férhessenek hozzá az érzékeny információkhoz. A cég igen látványos módját választotta az adatok biztosításának.

A Cloudflare San Franciscó-i központjában egy hatalmas polcrendszer található, amelyen több mint 100 különféle színű lávalámpát helyeztek el. Összesen 128 darabot, amelyek 128-bites véletlenszám-generátorként működnek, mivel a folyamatosan gomolygó színes buborékok állandóan változó látképet biztosítanak. Ezt a polcot egy plafonra rögzített kamera figyeli, a képeket pedig egy számítógéphez továbbítja, amely a váltakozó színek véletlenszerűségét kihasználva gyakorlatilag feltörhetetlen kóddá fordítja le a képeket.

Persze felmerülhet a kérdés, hogy miért van szükség erre, amikor számtalan véletlenszám-generátor található az interneten is. Nos, ez igaz, azonban a gépek algoritmusai által létrehozott, véletlenszerű kódok esetén valamiféle mintázat mégiscsak felfedezhető, ezért sokszor folyamodnak hasonló módszerekhez, amikor az emberektől teljesen független forrásokból származó információs „zajt” alkalmaznak a titkosítások tökéletesítésére.

128-bites titkosítás, valós időben

Kérdés lehet még, hogy a lávalámpás polcok előtt jövő-menő emberek nem zavarnak-e bele az algoritmus működésébe, de meglepő módon ez épp hogy segíti a még erősebb kódok előállítását, a nem várt változók (jelen esetben a polc előtt elsétáló emberek) ugyanis olyan tényezőt jelentenek, amely még nehezebbé teszi a hackerek munkáját.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top